Το Facebook στην υπηρεσία των τυφλών - Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το Facebook -και τα περισσότερα socialmedia- χωρίς εικόνες. Κι όμως, αυτή

ήταν η πραγματικότητα για περίπου 300 εκατομμύρια χρήστες του που είναι τυφλοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

Τώρα το κοινωνικό δίκτυο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, το οποίο τα τελευταία χρόνια επενδύει πολύ χρόνο και χρήμα στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη μιας σειράς υπηρεσιών, προσφέρει σε άτομα με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να «βλέπουν» τις εικόνες.

Η τεχνολογία «AutomaticAlternativeText» του Facebook, συμβατή από χθες με την εφαρμογή για iOS, είναι ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) το οποίο χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να κάνει προβλέψεις. Αν για παράδειγμα το λογισμικό δει πολλές φωτογραφίες με γάτες, θα είναι στη συνέχεια σε θέση να αναγνωρίσει μια γάτα μέσα σε μια εικόνα.

Η διαδικασία
Μετά την αναγνώριση αντικειμένων μέσα στις εικόνες, το
iPhone χρησιμοποιεί voiceover για να περιγράψει στον χρήστη το περιεχόμενο μιας εικόνας. Παρόλο που η τεχνολογία είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, το Facebook υποστηρίζει ότι μπορεί να αναγνωρίσει περίπου 100 έννοιες (όπως μωρά, γένια, βουνά, θάλασσα, χαμόγελα, τρόφιμα και selfies) οι οποίες περιέχονται σε τουλάχιστον μία στις δύο φωτογραφίες που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι ο βασικός τρόπος με τον οποίον οι τυφλοί έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι ένα λογισμικό ανάγνωσης οθόνης το οποίο περιγράφει τα στοιχεία που προβάλλονται σε αυτήν, όπως κείμενο, κουμπιά και links, και τους δίνει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με αυτά. Τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας χρησιμοποιούν και το GooglePhotos και το Flickr, ωστόσο το Facebook συνδυάζοντάς τη με το voiceover την έθεσε στην υπηρεσία των τυφλών και των ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης.

«Χρειαζόμαστε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, αν θέλουμε οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν φωτογραφίες και να καταλάβουν τι περιέχεται σε αυτές να γίνουν μέρος της κοινότητας και να απολαύσουν στον ίδιο βαθμό την πλατφόρμα με εκείνους που μπορούν», ανέφερε στην ιστοσελίδα Verge ο μηχανικός του Facebook, Ματ Κινγκ, ο οποίος είναι τυφλός.

Το Facebook αποφάσισε να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία απευθυνόμενο στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης του. Πάντως η τεχνολογία κάνει αρκετά λάθη προς το παρόν, καθώς υπάρχουν εκατομμύρια αντικείμενα τα οποία δεν έχουν αναλυθεί από τα αντίστοιχα λογισμικά και μάλιστα η Google αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη πέρυσι όταν ταυτοποίησε σε μια εικόνα δύο μαύρους άνδρες ως «γορίλες».

Εκτός από τη βελτίωση του AutomaticAlternativeText, το οποίο σύντομα θα είναι διαθέσιμο και για Android, το Facebook προσπαθεί να αναπτύξει ακόμα δύο εργαλεία: τη δυνατότητα ερωταπαντήσεων και την αναγνώριση αντικειμένων μέσα σε βίντεο.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top