Ευάλωτη η ανθρωπότητα σε πιθανό καταστροφικό κτύπημα από αστεροειδή, δηλώνει σύμβουλος του Ομπάμα

Η ανθρωπότητα παραμένει ευάλωτη μπροστά στην πιθανότητα ο πλανήτης μας να κτυπηθεί από

έναν μεγάλο αστεροειδή που μπορεί να φέρει ολοκληρωτική καταστροφή, σύμφωνα με τον ανώτερο επιστημονικό σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Χόλντρεν, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι η ΝΑΣΑ προετοιμάζεται για αποτροπή τέτοιου ενδεχομένου.

Στο ηλιακό μας σύστημα εκτιμάται ότι υπάρχουν εκατομμύρια αστεροειδείς σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο.
Ανάλογα με το μέγεθός τους μοιάζουν με μεγάλους βράχους ή με μικρούς πλανήτες. Αυτά τα κατάλοιπα από το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος, έχουν μέγεθος από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα και σχήμα ακανόνιστο, σχεδόν σφαιρικό.

Αν και οι μικροί αστεροειδείς μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές και θύματα σε τοπικό επίπεδο, οι ειδικοί στη ΝΑΣΑ θεωρούν ότι πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου για να θεωρούνται απειλητικοί για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ εκτιμούν ότι έχουν εντοπίσει τουλάχιστον το 90% αυτών των επικίνδυνων αστεροειδών και καθησυχάζουν ότι κανένας δεν αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα τουλάχιστον στο προσεχές διάστημα.

Αν κάποιος αστεροειδής κτυπούσε τη Γη οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Ανάλογα με το μέγεθός του, θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και την καταστροφή του πολιτισμού μας ή του ίδιου του πλανήτη μας.

Από την γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας έχει πληγεί πολλές φορές από αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές τους οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Για τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Γη θα κτυπηθεί ξανά, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση.

Ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα είπε ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την απειλή από το διάστημα εξ`ού, ανέφερε, η ΝΑΣΑ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

“Δεν είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι αλλά βρισκόμαστε στη σωστή πορεία” ανέφερε ο Χόλντρεν στη διάρκεια συζήτησης στη ΝΑΣΑ σχετικά με την μελλοντική αποστολή της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος σε αστεροειδή.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου υπενθύμισε ότι τον Φεβρουάριο του 2013 σημειώθηκε έκρηξη μετεωρίτη στο Chelyabinsk της Ρωσίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 1,200 ατόμων. Ο μετεωρίτης εκείνος, είπε, είχε πλάτος 20 μέτρα. Επίσης, αναφέρθηκε στο 1908 όταν μετεωρίτης στην περιοχή Tunguska της Ρωσίας, με πλάτος 40 μέτρα, εξερράγη πάνω σε ακατοίκητη περιοχή στη Σιβηρία καταστρέφοντας έκταση 2,070 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε δάσος. Πιστεύεται ακόμα ότι οι δεινόσαυροι αφανίστηκαν πριν 65 εκατ. χρόνια λόγω πρόσκρουσης αστεροειδούς.

Αν και το περιστατικό στην Chelyabinsk συμβαίνει μια φορά κάθε 100 χρόνια ενώ στη Σιβηρία κάθε 1,000 χρόνια, ο Χόλντρεν προειδοποίησε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε.

"Πρέπει να φανούμε πιο έξυπνοι από τους δεινόσαυρους” είπε.

Σημειώνεται ότι το 1991, το Αμερικανικό Κογκρέσο ζήτησε από την ΝΑΣΑ να διοργανώσει επιστημονικά εργαστήρια προκειμένου να συζητηθεί ο κίνδυνος αυτός, αλλά και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Το 1994 ζητήθηκε από την ΝΑΣΑ να συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες διαστήματος προκειμένου να εντοπιστούν και να κατηγοριοποιηθούν μέσα σε δέκα χρόνια οι τροχιές των αστεροειδών οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι του ενός χιλιομέτρου και έχουν τροχιά κοντινή προς την Γη.

Το 2005 οι Αμερικανοί Γερουσιαστές ζήτησαν από την ΝΑΣΑ να εντοπίσει τουλάχιστον το 90% των αστρικών αντικειμένων με μέγεθος μεγαλύτερο των 140 μέτρων σε διάμετρο μέχρι το 2020.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς, οι πλείστοι όμως δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Εξάλλου, η ΝΑΣΑ έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά στο πρόγραμμα με την ονομασία Αποστολή Ανακατεύθυνσης Αστεροειδούς Asteroid Redirect Mission (ARM) που θέτει τις βάσεις για αποτροπή μιας σύγκρουσης με έναν αστεροειδή αλλά θεωρείται και άκρως σημαντική για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη το 2030.

Η αποστολή ARM, που θα ξεκινήσει το 2021, με κόστος πέραν του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, “θα βοηθήσει τους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για τους αστεροειδείς, να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για μια αποστολή στον Αρη, το 2030, καθώς και τις ενέργειες που θα είναι απαραίτητες για την εκτροπή ενός δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδή κάποτε στο μέλλον”, είπε ο Χόλντρεν.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top