Σεπτέμβριος 2014

ΕΧΕΙ ΜΗΚΟΣ 40 ΜΕΤΡΑ, ΥΨΟΣ 20 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΖΥΓΙΖΕΙ 77 ΤΟΝΟΥΣ!

Απολιθώματα οστών ενός δεινόσαυρου που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο πλάσμα που περπάτησε ποτέ στη Γη, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στην Αργεντινή.

Με βάση τα τεράστια οστά του μηρού, θεωρείται πως είχε μήκος 40 μέτρα και ύψος 20 μέτρα και ζύγιζε 77 τόνους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα νέο είδος τιτανόσαυρου- ενός τεράστιου φυτοφάγου είδους που χρονολογείται από την Ύστερη Κρητιδική περίοδο.

Ένας τοπικός αγρότης σκόνταψε στα απολιθώματα στην έρημο κοντά στο La Flecha, 250 χιλιόμετρα δυτικά της Trelew, στην Παταγονία.

Τα απολιθώματα στη συνέχεια ανασκάφθηκαν από μια ομάδα παλαιοντολόγων από το Μουσείο Παλαιοντολογίας Egidio Feruglio, με επικεφαλής τον Δρ Jose Luis Carballido και τον Δρ Ντιέγκο Pol.

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο της Μονάδας Φυσικής Ιστορίας του BBC βρέθηκε στο σημείο για να καταγράψει τη στιγμή που οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν πόσο μεγάλη ανακάλυψη είχαν κάνει.

Μετρώντας το μήκος και την περίμετρο του μηριαίου οστού υπολόγισαν πως το ζώο ζύγιζε 77 τόνους.

«Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος αυτών των οστών, που ξεπερνούν οποιοδήποτε άλλο γνωστό γιγάντιο ζώο, ο νέος δεινόσαυρος είναι το μεγαλύτερο γνωστό ζώο που περπάτησε στη Γη» δήλωσαν στους ερευνητές του BBC.

«Το μήκος του, από το κεφάλι μέχρι την άκρη της ουράς, ήταν 40 μέτρα. Όταν στεκόταν με το κεφάλι ψηλά, είχε ύψος περίπου 20 μέτρα – ίσο με ένα επταώροφο κτίριο».

Αυτά τα γιγαντιαία φυτοφάγα ζούσαν στα δάση της Παταγονίας μεταξύ 95 και 100 εκατομμύρια χρόνια πριν, με βάση την ηλικία των πετρωμάτων στα οποία βρέθηκαν τα οστά του.

Όμως παρά το μέγεθός του, το γιγάντιο ζώο, δεν έχει ακόμη όνομα.

«Το όνομά του θα πρέπει να περιγράφει το μεγαλείο του αλλά και να αποτίνει φόρο τιμής τόσο στην περιοχή όσο και στους αγρότες που μας ενημέρωσαν για αυτή την ανακάλυψη» δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: BBC

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top