23 Σεπτέμβριος 2014

Με συμμετοχή περίπου 140 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, αλλά και διεθνούς κύρους προσωπικοτήτων, πραγματοποιείται σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την Κλιματική Αλλαγή.

Τις εργασίες θα κηρύξει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ενώ στην εναρκτήρια τελετή θα μιλήσουν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ ΝτιΜπλάσιο, ο ηθοποιός Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.

Στους διεθνείς ηγέτες που θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον κ.α. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα μιλήσει στο πρώτο τμήμα (περί τις 10 πμ τοπική ώρα).

Στόχος της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (που ανακοίνωσε πέρυσι στη Γενική Συνέλευση ο κ. Μπαν) είναι να δημιουργηθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση στο πιο ψηλό επίπεδο, η οποία να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις για μια νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία της κλιματικής αλλαγής στην σύνοδο του Παρισιού το 2015.

Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ για θέματα κλιματικής Αλλαγής Bob Orr, οι στόχοι της διάσκεψης είναι δύο: α) να καταστεί καταλύτης για υιοθέτηση φιλόδοξων μέτρων επί του εδάφους και β) να κινητοποιήσει πολιτική βούληση για μια φιλόδοξη νομική συμφωνία το 2015.
Αυτό που δεν είναι η σύνοδος- είπε- είναι τα εξής:
- Δεν είναι σύνοδος διαπραγματεύσεων, αλλά συμπληρωματική της συνόδου διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή
- Δεν θα μοιάζει καθόλου με τη σύνοδο της Κοπεγχάγης του 2009 η οποία κατέληξε σε αποτυχία
- Δεν θα είναι σύνοδος ανάδειξης του προβλήματος των ορυκτών καυσίμων

Αναλύοντας περαιτέρω, είπε ότι η σύνοδος θα εστιασθεί σε λύσεις και όχι σε προβλήματα. Στο πώς θα επιταχυνθούν οι ενέργειες μετριασμού και προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις και ΜΚΟ για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των χωρών τους. Θα αναμένονται στην σύνοδο- είπε- εξαγγελίες συγκεκριμένων σχεδίων και προτάσεων των χωρών, είτε ατομικά, είτε από κοινού με εταίρους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αναφορικά με τα θέματα στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί η σύνοδος είναι:
- Η χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής
- Η ενέργεια και ιδιαίτερα η βιώσιμη ενέργεια. Η ενεργειακή επάρκεια όπου η παραγωγή ενέργειας είναι υποβαθμισμένη στον ενεργειακό χώρο
- Οι βραχύβιοι κλιματικοί ρύποι (short-lived climate pollutants)
- Η διεθνής υποστήριξη κυρίως στην προσαρμογή και μείωση απειλής φυσικών καταστροφών
- Οι πόλεις και οι συγκοινωνίες
- Η χρήση της γης και ιδιαίτερα η γεωργία ( climate smart agriculture ) και δασική πολιτική (UNREDD )
- Τα οικονομικά κίνητρα
Να σημειώσουμε πως εκτός της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινά την Τετάρτη, πραγματοποιούνται στο περιθώριο κι οι εξής συναντήσεις υψηλού επιπέδου: η Παγκόσμια Συνάντηση των Αυτοχθόνων Λαών στις 22 Σεπτεμβρίου και το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου και η Ειδική Σύνοδος της 69ης Συνόδου της ΓΣ ΟΗΕ για την Παρακολούθηση της Διεθνούς Συνόδου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη πέραν του 2014, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές από την Ιβηρική μέχρι τη Σκανδιναβία
  Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές από την Ιβηρική μέχρι τη Σκανδιναβία Περισσότεροι από 740 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σήμερα στη νότια Πορτογαλία, καθώς οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ, την ώρα που το κύμα καύσωνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με υγρασία και δασικές πυρκαγιές από την Ελλάδα ως τη Σουηδία.
 • Εξαντλήσαμε ήδη ως ανθρωπότητα τους φυσικούς πόρους του Πλανήτη για το 2018!
  Εξαντλήσαμε ήδη ως ανθρωπότητα τους φυσικούς πόρους του Πλανήτη για το 2018! Την 1η Αυγούστου, η ανθρωπότητα θα έχει καταναλώσει το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα σ' έναν χρόνο και θα ζήσει «με πίστωση» για πέντε μήνες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network, η οποία υπογραμμίζει πως η ημερομηνία αυτή έρχεται όλο και πιο νωρίς.
 • Στα ίχνη υπόπτου για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική – Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί!
  Στα ίχνη υπόπτου για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική – Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί! ΑΘΗΝΑ - Θέμα χρόνου θεωρείται η σύλληψη υπόπτου για τον εμπρησμό στο Νταού Πεντέλης. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν εστία που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι στην περιοχή και θεωρείται ότι αποτελεί την εστία έναρξης της πυρκαγιάς, που οδήγησε στον θάνατο μέχρι στιγμής 88 ανθρώπων. Συνεπώς, ο δράστης είναι αντιμέτωπος με κακούργημα, το οποίο επιφέρει ακόμα και ισόβια.
 • Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων
  Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στο Λεκανοπέδιο το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα Βριλίσσια, τα Μελίσσια, η Κηφισιά και το Μαρούσι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί, μέχρι στιγμής, 120 κλήσεις για απάντληση υδάτων, παροχή βοήθειας σε πολίτες και ακινητοποιημένα οχήματα στις παραπάνω περιοχές.
 • Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική – Έργο εμπρηστών – δολοφόνων οι φωτιές!
  Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική – Έργο εμπρηστών – δολοφόνων οι φωτιές! ΑΘΗΝΑ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου την Ανατολική και Δυτική Αττική λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τις περιοχές από το μεσημέρι της Δευτέρας. Την ύπαρξη δύο νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Νέο Βουτζά, επιβεβαίωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top