04 Μάρτιος 2015

Συμβατή με το δίκαιο της Ένωσης χαρακτήρισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) την ιταλική νομοθεσία, βάσΕΙ της οποίας δεν επιβάλλεται υποχρέωση λήψης προληπτικών μέτρων και μέτρων αποκαταστάσεως στους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι δεν ευθύνονται για περιβαλλοντική ρύπανση που έχει διαπιστωθεί σε αυτήν.

Πρόκειται για προδικαστική απόφαση στην υπόθεση του ιταλικού Υπουργείου Περιβάλλοντος εναντίον των εταιρειών Tws Automation, Ivan και Fipa Group, που είναι διαχειριστές διαφόρων γηπέδων στην Τοσκάνη, και η οποία βρίσκεται ενώπιον του ιταλικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΕ, στα συγκεκριμένα γήπεδα είχε διαπιστωθεί σοβαρή μόλυνση από χημικές ουσίες, η οποία οφειλόταν στις οικονομικές δραστηριότητες των προηγούμενων ιδιοκτητών της γης, που ήταν εταιρείες παραγωγής εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων.

Μολονότι οι νέοι διαχειριστές δεν ευθυνόταν για τη ρύπανση, οι ιταλικές αρχές τους υποχρέωσαν να κατασκευάσουν υδραυλικό φράγμα, με σκοπό την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαπίστωσε ότι βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται να απαιτηθεί από αυτόν που δεν ευθύνεται για τη ρύπανση, να εφαρμόσει προληπτικά μέτρα και μέτρα αποκαταστάσεως.

Προσθέτει εξάλλου ότι η ευθύνη του ιδιοκτήτη περιορίζεται στην υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, η οποία περιορίζεται στην αξία του ακινήτου του.

Ζήτησε τέλος από το Δικαστήριο της ΕΕ να διευκρινίσει κατά πόσο οι εθνικοί κανόνες αυτοί είναι συμβατοί με την αρχή της οδηγίας «ο ρυπαίνων πληρώνει», με το Δικαστήριο να αποφαίνεται σήμερα πως η ιταλική ρύθμιση είναι σύμφωνη με όσα επιτάσσει η οδηγία.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές από την Ιβηρική μέχρι τη Σκανδιναβία
  Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές από την Ιβηρική μέχρι τη Σκανδιναβία Περισσότεροι από 740 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σήμερα στη νότια Πορτογαλία, καθώς οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ, την ώρα που το κύμα καύσωνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με υγρασία και δασικές πυρκαγιές από την Ελλάδα ως τη Σουηδία.
 • Εξαντλήσαμε ήδη ως ανθρωπότητα τους φυσικούς πόρους του Πλανήτη για το 2018!
  Εξαντλήσαμε ήδη ως ανθρωπότητα τους φυσικούς πόρους του Πλανήτη για το 2018! Την 1η Αυγούστου, η ανθρωπότητα θα έχει καταναλώσει το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα σ' έναν χρόνο και θα ζήσει «με πίστωση» για πέντε μήνες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network, η οποία υπογραμμίζει πως η ημερομηνία αυτή έρχεται όλο και πιο νωρίς.
 • Στα ίχνη υπόπτου για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική – Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί!
  Στα ίχνη υπόπτου για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική – Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί! ΑΘΗΝΑ - Θέμα χρόνου θεωρείται η σύλληψη υπόπτου για τον εμπρησμό στο Νταού Πεντέλης. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν εστία που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι στην περιοχή και θεωρείται ότι αποτελεί την εστία έναρξης της πυρκαγιάς, που οδήγησε στον θάνατο μέχρι στιγμής 88 ανθρώπων. Συνεπώς, ο δράστης είναι αντιμέτωπος με κακούργημα, το οποίο επιφέρει ακόμα και ισόβια.
 • Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων
  Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στο Λεκανοπέδιο το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα Βριλίσσια, τα Μελίσσια, η Κηφισιά και το Μαρούσι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί, μέχρι στιγμής, 120 κλήσεις για απάντληση υδάτων, παροχή βοήθειας σε πολίτες και ακινητοποιημένα οχήματα στις παραπάνω περιοχές.
 • Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική – Έργο εμπρηστών – δολοφόνων οι φωτιές!
  Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική – Έργο εμπρηστών – δολοφόνων οι φωτιές! ΑΘΗΝΑ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου την Ανατολική και Δυτική Αττική λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τις περιοχές από το μεσημέρι της Δευτέρας. Την ύπαρξη δύο νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Νέο Βουτζά, επιβεβαίωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top