04 Μάρτιος 2015

Συμβατή με το δίκαιο της Ένωσης χαρακτήρισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) την ιταλική νομοθεσία, βάσΕΙ της οποίας δεν επιβάλλεται υποχρέωση λήψης προληπτικών μέτρων και μέτρων αποκαταστάσεως στους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι δεν ευθύνονται για περιβαλλοντική ρύπανση που έχει διαπιστωθεί σε αυτήν.

Πρόκειται για προδικαστική απόφαση στην υπόθεση του ιταλικού Υπουργείου Περιβάλλοντος εναντίον των εταιρειών Tws Automation, Ivan και Fipa Group, που είναι διαχειριστές διαφόρων γηπέδων στην Τοσκάνη, και η οποία βρίσκεται ενώπιον του ιταλικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΕ, στα συγκεκριμένα γήπεδα είχε διαπιστωθεί σοβαρή μόλυνση από χημικές ουσίες, η οποία οφειλόταν στις οικονομικές δραστηριότητες των προηγούμενων ιδιοκτητών της γης, που ήταν εταιρείες παραγωγής εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων.

Μολονότι οι νέοι διαχειριστές δεν ευθυνόταν για τη ρύπανση, οι ιταλικές αρχές τους υποχρέωσαν να κατασκευάσουν υδραυλικό φράγμα, με σκοπό την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαπίστωσε ότι βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται να απαιτηθεί από αυτόν που δεν ευθύνεται για τη ρύπανση, να εφαρμόσει προληπτικά μέτρα και μέτρα αποκαταστάσεως.

Προσθέτει εξάλλου ότι η ευθύνη του ιδιοκτήτη περιορίζεται στην υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, η οποία περιορίζεται στην αξία του ακινήτου του.

Ζήτησε τέλος από το Δικαστήριο της ΕΕ να διευκρινίσει κατά πόσο οι εθνικοί κανόνες αυτοί είναι συμβατοί με την αρχή της οδηγίας «ο ρυπαίνων πληρώνει», με το Δικαστήριο να αποφαίνεται σήμερα πως η ιταλική ρύθμιση είναι σύμφωνη με όσα επιτάσσει η οδηγία.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top