16 Απρίλιος 2015

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου καταδικάζει τις συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη γειτονική και σεισμογενή περιοχή Άκιουγιου και δηλώνει τη συμπαράστασή της στους περιβαλλοντιστές και κάτοικους της περιοχής που διαδήλωναν έξω από το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμέλιου λίθου για τον εν λόγω σταθμό.

Καλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει χρήση της ιδιότητας της ως ισότιμο μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε και να ασκήσει πίεση στα υπό αναφορά σώματα ούτως ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Καλεί επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία να καταγγείλει την Τουρκία και τη Ρωσία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου μετέχουν και οι εν λόγω χώρες, καθότι ο πυρηνικός σταθμός που προγραμματίζεται θα λειτουργήσει εντός σεισμογενούς ζώνης, κοντά σε πολιτικά ασταθείς περιοχές, με τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ολόκληρης της γύρω περιοχής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη αναφέρεται ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα θυμάται τη μεγάλη καταστροφή που προήλθε από τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσέρνομπιλ το 1986 και στη Φουκουσίμα και τις καταστροφικές τους συνέπειες και προστίθεται ότι η περιοχή μας θα κινδυνέψει εξίσου, με την επιμονή της Τουρκίας σε συνεργασία με τη Ρωσία για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή του Άκιουγιου, η οποία βρίσκεται αρκετά κοντά στην Κύπρο και, όπως είναι γνωστό, πρόκειται για μια άκρως σεισμογενή περιοχή.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου θεωρεί επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν άμεσα τοπικές και διεθνείς δράσεις ώστε, μέσω της Ε.Ε, περιβαλλοντικών οργανώσεων, ειρηνευτικών κινημάτων και άλλων οργανωμένων συνόλων ευαισθητοποιημένων πολιτών, να σταματήσει η ανέγερση του συγκεκριμένου πυρηνικού σταθμού και παράλληλα να προωθηθεί η απαγόρευση δημιουργίας νέων πυρηνικών εργοστασίων, να ασκηθούν καταλυτικές πιέσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη, τους στρατιωτικούς συνασπισμούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συνεχιστούν οι συνομιλίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και να θεσπιστούν νέοι κανονισμοί βάσει των οποίων θα τεθεί η απαρχή αποψίλωσης των υφιστάμενων πυρηνικών εγκαταστάσεων ανά το παγκόσμιο.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές από την Ιβηρική μέχρι τη Σκανδιναβία
  Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές από την Ιβηρική μέχρι τη Σκανδιναβία Περισσότεροι από 740 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σήμερα στη νότια Πορτογαλία, καθώς οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ, την ώρα που το κύμα καύσωνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με υγρασία και δασικές πυρκαγιές από την Ελλάδα ως τη Σουηδία.
 • Εξαντλήσαμε ήδη ως ανθρωπότητα τους φυσικούς πόρους του Πλανήτη για το 2018!
  Εξαντλήσαμε ήδη ως ανθρωπότητα τους φυσικούς πόρους του Πλανήτη για το 2018! Την 1η Αυγούστου, η ανθρωπότητα θα έχει καταναλώσει το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα σ' έναν χρόνο και θα ζήσει «με πίστωση» για πέντε μήνες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network, η οποία υπογραμμίζει πως η ημερομηνία αυτή έρχεται όλο και πιο νωρίς.
 • Στα ίχνη υπόπτου για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική – Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί!
  Στα ίχνη υπόπτου για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική – Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί! ΑΘΗΝΑ - Θέμα χρόνου θεωρείται η σύλληψη υπόπτου για τον εμπρησμό στο Νταού Πεντέλης. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν εστία που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι στην περιοχή και θεωρείται ότι αποτελεί την εστία έναρξης της πυρκαγιάς, που οδήγησε στον θάνατο μέχρι στιγμής 88 ανθρώπων. Συνεπώς, ο δράστης είναι αντιμέτωπος με κακούργημα, το οποίο επιφέρει ακόμα και ισόβια.
 • Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων
  Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στο Λεκανοπέδιο το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα Βριλίσσια, τα Μελίσσια, η Κηφισιά και το Μαρούσι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί, μέχρι στιγμής, 120 κλήσεις για απάντληση υδάτων, παροχή βοήθειας σε πολίτες και ακινητοποιημένα οχήματα στις παραπάνω περιοχές.
 • Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική – Έργο εμπρηστών – δολοφόνων οι φωτιές!
  Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική – Έργο εμπρηστών – δολοφόνων οι φωτιές! ΑΘΗΝΑ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου την Ανατολική και Δυτική Αττική λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τις περιοχές από το μεσημέρι της Δευτέρας. Την ύπαρξη δύο νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Νέο Βουτζά, επιβεβαίωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top