Η Κ.Ε του ΑΚΕΛ έδωσε τον λόγο στα μέλη του Κόμματος

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ που συνήλθε σήμερα 30/5/2016 συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για τα

πιο κάτω θέματα:

1) Σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ μεταφέρει τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια της σε όλα τα μέλη και στελέχη και φίλους του κόμματος οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες ώστε το κόμμα μας να εξασφαλίσει όσο το δυνατό ψηλότερο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου. Ποσοστό που γνωρίζαμε ότι θα ήταν κατώτερο αυτού του 2011, δεδομένων των ιδιαίτερα αντίξοων πολιτικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Το αποτέλεσμα όμως των εκλογών και το ποσοστό 25,7% που λάβαμε, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητικό. Ειδικότερα, προσβλέπαμε ότι αυτές οι εκλογές θα σηματοδοτούσαν για το κόμμα μας μια πορεία ανάκαμψης μέσα και από το εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που τελικά δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό. Δεν είναι πρόθεση της Κ.Ε. σ’ αυτό το στάδιο να παρουσιάσει ενώπιον του κομματικού συνόλου τη δική της ολοκληρωμένη εκτίμηση του αποτελέσματος. Αποφασίστηκε όπως αυτό γίνει αφού προηγουμένως ακουστούν τα μέλη του κόμματος, μέσα από μια συζήτηση χωρίς προκαθορισμένο πλαίσιο, η οποία θα διεξαχθεί στις συνελεύσεις των ΚΟΒ. Η Κ.Ε εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος θα εκφραστούν ελεύθερα και με τη γνωστή ωριμότητα και υπευθυνότητα που τους διακρίνει. Πιστεύει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός και παραγωγικός διάλογος, τα αποτελέσματα του οποίου θα μεταφερθούν στα καθοδηγητικά σώματα του κόμματος. Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα ευρύτερα στους φίλους του κόμματος, σε όσους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ δεν ψήφισαν το κόμμα σε αυτές τις εκλογές αλλά και γενικότερα στους πολίτες που θέλουν να μεταφέρουν τις θέσεις τους, να το πράξουν με οργανωμένο τρόπο στο πλαίσιο συγκεκριμένης διαδικασίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Σε επόμενη ολομέλεια της, η Κ.Ε θα προβεί σε ολοκληρωμένη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τα μελλοντικά μας βήματα, πρωτοβουλίες και ενέργειες. Αποφάσεις που συλλογικά και αποφασιστικά θα καλεστούμε να υλοποιήσουμε, ώστε το ΑΚΕΛ να καταφέρει να εισέλθει σε μια πορεία ανάκτησης των δυνάμεων του, που θα το οδηγήσουν στη θέση που του αξίζει και που έχει ανάγκη η κυπριακή κοινωνία, ο λαός μας και οι εργαζόμενοι.

2) Σε ότι αφορά το θέμα της εκλογής Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ενέκρινε ομόφωνα τους μέχρι σήμερα χειρισμούς που υπήρξαν από τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και το Πολιτικό Γραφείο. Περαιτέρω η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ καθόρισε το πολιτικό πλαίσιο για τους περαιτέρω χειρισμούς και εξουσιοδότησε το Πολιτικό Γραφείο να λάβει τις σχετικές αποφάσεις όταν θα έχει ενώπιον του όλα τα δεδομένα. Η Κ.Ε. υιοθέτησε τη θέση ότι το ΑΚΕΛ δεν θα συμμετάσχει σε καμία συνδιαλλαγή ή παζάρεμα με οποιοδήποτε κόμμα ενόψει της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Βουλής. Στο ίδιο πλαίσιο, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διαφοροποιήσει ή να κάνει εκπτώσεις στις θέσεις και την πολιτική του. Αντίθετα, ανεξαρτήτως της Προεδρίας της Βουλής, θα επιδιώξουμε στη συνέχεια συνεργασίες για την προώθηση εκείνης της πολιτικής που κατά την εκτίμηση μας υπηρετεί καλύτερα την Κύπρο, τον λαό μας, τους εργαζόμενους και την κυπριακή κοινωνία. Υπό αυτό το πρίσμα, στις διαβουλεύσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις θα διατηρήσει ως επιλογή την υποψηφιότητα του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Μια επιλογή η οποία, εκτός από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που φυσιολογικά φέρει, μπορεί να εκπληρώσει με επιτυχία τις αυξημένες απαιτήσεις και προϋποθέσεις που υφίστανται για το δεύτερο τη τάξη πολιτειακό αξίωμα.

3) Εκλογή νέου Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις

Όπως ορίζεται στο καταστατικό, η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εξέλεξε ομόφωνα τον Γιώργο Λουκαΐδη ως τον νέο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά από σχετική εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου και διαβούλευση με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, που είχαν επίσης στηρίξει ομόφωνα την υποψηφιότητα του.

4) Εκλογή νέου Εκπρόσωπου Τύπου του ΑΚΕΛ

Η Κ.Ε. εξέλεξε ομόφωνα ως νέο Εκπρόσωπου Τύπου του ΑΚΕΛ τον Στέφανο Στεφάνου, μετά από σχετική εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου. Ο Στέφανος Στεφάνου αναλαμβάνει ταυτόχρονα ως επικεφαλής του ενοποιημένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του κόμματος. 30/05/2016

Tagged under

Related items

 • Σημείο προς σημείο απάντηση ΑΚΕΛ προς ΚΚΕ για τη διζωνική ομοσπονδία Σημείο προς σημείο απάντηση ΑΚΕΛ προς ΚΚΕ για τη διζωνική ομοσπονδία
  Μαϊ 29, 2016
  προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σχετικά με το Κυπριακό.

  Παρατίθεται η επιστολή:

  «Αγαπητοί σύντροφοι, συντρόφισσες,

  Στο πλαίσιο της συντροφικότητας και της ειλικρίνειας η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας και με σεβασμό στο δικαίωμα του κάθε κόμματος να τοποθετείται όπως θεωρεί σωστό σε κάθε θέμα για το οποίο κρίνει ότι οφείλει να τοποθετηθεί, το Π.Γ. του ΑΚΕΛ σημειώνει τα εξής:

  1. Θεωρεί ότι η νέα θέση που σήμερα διατυπώνει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή πρέπει να εγκαταλειφθεί, ο στρατηγικός στόχος της Ομοσπονδίας στην Κύπρο μεταξύ των δύο κοινοτήτων, το οποίο έχει υιοθετηθεί εδώ και 40 περίπου χρόνια (από τη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1977, μεταξύ Μακαρίου και Ντενκτάς) και προβλέπει για την εγκαθίδρυση μιας Δικοινοτικής, Διζωνικής, Ομόσπονδης δομής για μια επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, είναι λανθασμένη γιατί κατά την άποψή μας δεν στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη και σε βάθος ανάλυση των παραμέτρων που συνθέτουν μέσα από μια ιστορική πορεία δεκαετιών, αυτό το οποίο ονομάζουμε κυπριακό πρόβλημα.

  Η συνειδητή υιοθέτηση από το ΑΚΕΛ και τον κυπριακό λαό του στόχου της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, ήταν αποτέλεσμα των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και της τουρκικής εισβολής. Αυτά τα δεδομένα, το δίλημμα το οποίο έθεταν και συνεχίζουν να θέτουν μπροστά στον κυπριακό λαό στο σύνολό του δεν είναι αν θα έχουμε Ομοσπονδία ή ενιαίο κράτος, αλλά το δίλημμα Ομοσπονδία ή διχοτόμηση μέσω της μονιμοποίησης και της νομιμοποίησης σταδιακά των αποτελεσμάτων της εισβολής και του πολέμου με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες για τον κυπριακό λαό καθώς και για την ίδια την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

  1. Στη βάση του διεθνούς δικαίου η ομοσπονδοποίηση των κρατών συνιστά μόνο μετεξέλιξη της πολιτειακής τους δομής. Είναι προφανές ότι ουδέποτε το ΑΚΕΛ θα συναινούσε σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή σε ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν την προοπτική μελλοντικής απόσχισης. Ταυτόχρονα είναι το λιγότερο λανθασμένο να επιδιώκεται μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων η συνολική αναθεώρηση του στρατηγικού στόχου της λύσης, εφόσον κάτι τέτοιο, δεδομένων των σημερινών διεθνών συσχετισμών, θα οδηγήσει αναπόδραστα στη διχοτόμηση, την πιο βέβαιη μορφή της συντήρησης του ιμπεριαλισμού στην Κύπρο.
  2. Με την πάροδο του χρόνου και δυστυχώς με αποφάσεις του ΕΔΑΔ χάνονται περιουσίες, συνεχίζει να συντελείται ο παράνομος εποικισμός των κατεχομένων, παιδιά και εγγόνια εποίκων γεννιούνται πλέον στην Κύπρο και ως εκ τούτου η δημογραφική αλλοίωση του νησιού εντείνεται. Αυτές οι νέες πραγματικότητες που συντελούνται καθημερινά επιδρούν καταλυτικά και δημιουργούν αρνητικά δεδομένα σε σχέση με τις διαχρονικές μας διεκδικήσεις στο περιουσιακό, το εδαφικό και τη δημογραφική δομή στην Κύπρο. Με ορατό τον κίνδυνο κάποια στιγμή να μην υπάρχει κάτι για να λύσουμε.
  3. Δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπόψη μας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση του Ερτογάν να ελέγξει πλήρως πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Προς το παρόν υπάρχουν δυνάμεις ανάμεσα στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα που αντιστέκονται. Πιθανή αλλαγή της θέσης μας όχι μόνο θα τις απογοήτευε αλλά και θα τις αποδυνάμωνε σημαντικά.
  4. Προ του κινδύνου λοιπόν της κατάρρευσης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, της διαιώνισης της διχοτόμησης και της παρουσίας του ιμπεριαλισμού στην Κύπρο μοναδική προσφερόμενη διέξοδος για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας είναι να εργαστούμε για την ομοσπονδοποίηση της Κύπρου, στη συμφωνημένη της μορφή. Η ονοματολογία δε των ομόσπονδων μονάδων που θα συναποτελούν το ομοσπονδιακό κράτος, είναι άνευ πραγματικής σημασίας ως προς τη μορφή της λύσης και τα δικαιώματα που θα απολαμβάνουν οι πολίτες. Αυτό εξάλλου το επιβεβαιώνει τόσο η επιστήμη όσο και η διεθνής πρακτική. Συγκεκριμένα, σε διαφορετικά ομοσπονδιακά κράτη συναντούμε διαφορετικά παραδείγματα ονοματολογίας (ΗΠΑ- πολιτείες/states, Ρωσία – Δημοκρατίες/Republics, Ελβετία - καντόνια).
  5. Μέσα στο πλαίσιο της νέας πολιτειακής δομής, όρος απαράβατος είναι όπως διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών και όπως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την κοινή πάλη της εργατικής τάξης. Κάθε εύλογη ανησυχία για τη διασφάλιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών είναι και δική μας. Εκείνο όμως που θα κρίνει το χαρακτήρα του πολιτειακού σχήματος που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που συζητιούνται. Προφανής μας στόχευση είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή τους υπέρ του συνόλου των πολιτών, στη βάση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ. Καθώς επίσης και η προάσπιση όχι μόνο των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και των συλλογικών δικαιωμάτων, κοινοτικών και εθνικών, που για την Αριστερά έχουν ιδιαίτερη σημασία.
  6. Δεδομένου ότι με τους σημερινούς διεθνείς συσχετισμούς η κατάληξη σε νέο στρατηγικό στόχο κρίνεται ανεδαφική, στοχεύουμε όπως με τις συνομιλίες επιτευχθούν βελτιώσεις και κάποιων ρυθμίσεων του 1960 (ασφάλεια - εγγυήσεις, λειτουργικότητα). Λαμβάνοντας υπόψη τα εγκλήματα που συντελέστηκαν σε βάρος του κυπριακού λαού και τα οποία μας οδήγησαν στο σημερινό στάτους κβο, υπενθυμίζουμε ότι ανέκαθεν, οι εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για το δοτό Σύνταγμα του 1960 ήταν αρνητικές ως προς το χωριστικό του χαρακτήρα, τη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση και παρουσία τρίτων κρατών που θεσμοθετούσε. Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που περιλάμβανε αποτελούσαν τροχοπέδη στην ανάμιξη και αλληλεπίδραση των δύο κοινοτήτων στο νησί, τοποθετώντας την κοινή πάλη της εργατικής τάξης κυρίως σε εθνοτικούς πυλώνες. Ανάμεσα σε άλλα, η επιμονή μας σε διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο για την εκλογή του Προέδρου και Αντιπροέδρου του κράτους, ενισχύει την κουλτούρα της ενότητας του λαού μας και βελτιώνει το Σύνταγμα του 1960 στα συγκεκριμένα ζητήματα.
  7. Υπενθυμίζουμε ότι βασική έκφραση του αντιιμπεριαλιστικού μας αγώνα είναι η προσπάθειά μας για τερματισμό της Τουρκικής ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην Κύπρο - η οποία, παραμένει μία από τις πλέον στρατιωτικοποιημένες ζώνες στον κόσμο. Υπογραμμίζουμε μάλιστα ότι η έμπρακτη αντιιμπεριαλιστική στάση του ΑΚΕΛ επιβεβαιώνεται με την επίμονη και κατηγορηματική απόρριψη της ευρέως διαδεδομένης θέσης του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση με ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων. Αυτή μας η έντονη στάση οδήγησε σε επαναβεβαίωση του στόχου της αποστρατιωτικοποίησης και εγκατάλειψη της θέσης για ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις, κάτι που γίνεται πλέον αποδεκτό από όλους χάριν στην επιμονή του ΑΚΕΛ. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.
  8. Ταυτόχρονα, η επίλυση του Κυπριακού θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στον αγώνα για τερματισμό της παρουσίας των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.
  9. Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι κατά την άποψή μας, στην απόφαση του ΚΚΕ για αλλαγή της θέσης του στο κυπριακό, θα έπρεπε να συνυπολογιστεί ιδιαίτερα, το γεγονός ότι οι προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο με επικεφαλής τους κομμουνιστές, δώσαμε στο παρελθόν σκληρές μάχες για να κατοχυρωθεί η αρχή ότι στην διαχείριση του κυπριακού, κυρίαρχη θέση είναι αυτή που δημοκρατικά εκφράζεται από τον κυπριακό λαό και αυτήν πρέπει όλοι να υπερασπίζονται, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάμουν με την πολιτειακή δομή του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κυπριακού κράτους.

  Δυστυχώς αυτή η αρχή καταπατήθηκε από διάφορες φιλοϊμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας, οι οποίες ήθελαν να επιβάλουν εξελίξεις στην Κύπρο και τότε μόνο αυτή η αρχή επικράτησε, όταν το βάρος της καταστροφής και του ολέθρου του ‘74 ήταν πλέον ασήκωτο. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δυνάμεις εθνικιστικές που ερωτοτροπούν με την διατήρηση του στάτους κβο και προτιμούν τη διχοτόμηση από την επανένωση στη βάση ενός έντιμου συμβιβασμού με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα αξιοποιήσουν αυτή την αλλαγή, όχι ασφαλώς προς την κατεύθυνση στην οποία δεν έχουμε αμφιβολία ότι είναι η επιδίωξη του ΚΚΕ.

  1. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κοινή η δέσμευσή μας, ότι θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διαχειριστούμε τις όποιες διαφωνίες μας στο πλαίσιο του συντροφικού και ειλικρινούς διαλόγου, με σεβασμό του ενός κόμματος προς το άλλο και με δεδομένο ότι έχουμε πολύ σημαντικά καθήκοντα να προωθήσουμε από κοινού, στα πλαίσια του διεθνούς κομμουνιστικού και αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δηλώσεις κάποιων στελεχών του ΚΚΕ πρόσφατα, που αφορούν το ΑΚΕΛ, δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι και δική μας ειλικρινής πρόθεση, όσο εξαρτάται από εμάς να διαφυλάξουμε τις ιστορικές, συντροφικές σχέσεις αρχών, που διακρίνουν τις σχέσεις των κομμάτων μας διαχρονικά.

  Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. ΑΚΕΛ»

  7/11/2016

 • Προϋπόθεση για πολυμερή Διάσκεψη, η κατάθεση χαρτών για το εδαφικό, διαμηνύει ο Πρόεδρος ενόψει των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας Προϋπόθεση για πολυμερή Διάσκεψη, η κατάθεση χαρτών για το εδαφικό, διαμηνύει ο Πρόεδρος ενόψει των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας
  Μαϊ 29, 2016

  για επιθυμία λύσης

  και κατανόηση των ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων


  Καθοριστικής σημασίας στις καταβαλλόμενες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού είναι η αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας αλλά και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως για να υπάρξει ελπίδα θετικής κατάληξης, δεν είναι αρκετή η ρητορική για επιθυμία λύσης, η ρητορική περί κατανόησης των ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων.

  Στην εισαγωγική του ομιλία στη διακαναλική συνέντευξη για το Κυπριακό, που έδωσε το βράδυ της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μεταβαίνει στην Ελβετία με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας κατά νου ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού.

  Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του ιδίου και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως από τη μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση παρατηρείται σημαντική πρόοδος στα Κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Οικονομίας, καθώς επίσης σε μικρότερο βαθμό στο Κεφάλαιο του Περιουσιακού.

  Επεσήμανε, παράλληλα, πως παραμένουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα που έχουν συζητηθεί, ενώ τα κεφαλαιώδη θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και του εδαφικού που θα είναι καθοριστικά ως προς το τελικό αποτέλεσμα δεν αποτέλεσαν ακόμη αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου. "Είναι καλά γνωστό πως και στα δύο θέματα υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών", επεσήμανε και εξέφρασε την ελπίδα πως στις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα στην Ελβετία, θα έχουμε τέτοια πρόοδο που θα δημιουργεί την προοπτική να προχωρήσουμε και στην ουσιαστική συζήτηση των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως για πρώτη φορά βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο διάλογος για την ανάγκη όπως από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης προκύψουν οφέλη για το σύνολο των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, συζητείται σε ένα πνεύμα συναντίληψης, μεταξύ άλλων, από την πρώτη μέρα να αποδοθεί η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, να υπάρξει άμεση απόδοση των υπό επιστροφή ακατοίκητων περιοχών και της νεκρής ζώνης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και επίσης από την πρώτη ημέρα, να υπάρξει αποχώρηση σημαντικού αριθμού κατοχικών στρατευμάτων.

  Σημείωσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό πως μία αξιοπρεπής και αποδεκτή από όλους λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και θα είναι μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, σημειώνοντας πως μία ανάλογη λύση θα είναι προς όφελος και της ίδιας της Τουρκίας και του τουρκικού λαού.

  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η νέα τάξη πραγμάτων, όπως έχει από το 1977 καθοριστεί, και αποτέλεσε το πλαίσιο διαπραγμάτευσης όλων των προκατόχων του, διαλαμβάνει τη μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας (αποκλειστικά δηλαδή της εσωτερικής πολιτειακής δομής) από ενιαίο σε ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

  Είπε πως θέλει εξ’ αρχής να ξεκαθαρίσει για πολλοστή φορά πως θεωρεί παντελώς αδόκιμο να προβάλλεται ο ισχυρισμός πως η υπό διαπραγμάτευση λύση θα οδηγήσει σε λύση Συνομοσπονδίας και όχι Ομοσπονδίας.

  "Ένας ανάλογος ισχυρισμός θα είχε έστω και κατ’ ελάχιστον βάση αν οι συνομιλίες διεξάγονταν μεταξύ των ηγετών δύο προϋπαρχόντων κρατών και όχι όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων", είπε.

  Ταυτόχρονα, είπε, έχει συμφωνηθεί, όπως και στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου σημειώνεται, ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κύπρος θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες, ισοτίμου καθεστώτος, διευκρινίζοντας έτσι ότι οι εν λόγω πολιτείες δημιουργούνται και έλκουν τη νομιμότητα τους μέσα από τις πρόνοιες του Συντάγματος και όχι γιατί προϋπήρχαν.

  "Είναι για αυτό το λόγο εξάλλου που ο θεμέλιος λίθος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνθήκη δηλαδή εγκαθίδρυσης του 1960 θα παραμείνει σε ισχύ, ενώ η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την ίδρυση της Δημοκρατίας, να είναι επίσης σε ισχύ", ανέφερε.

  Επεσήμανε πως την ίδια στιγμή από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις προκύπτει ξεκάθαρα πως θα είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι τρεις βασικές αρχές που διακρίνουν τα κράτη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δηλαδή: η μία και μόνη διεθνής προσωπικότητα, η μία και μόνη κυριαρχία και η μία και μόνη ιθαγένεια.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως από τη μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση παρατηρείται σημαντική πρόοδος στα Κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Οικονομίας, καθώς επίσης σε μικρότερο βαθμό στο Κεφάλαιο του Περιουσιακού.

  Πρόκειται για πρόοδο που, σε κάποιες των περιπτώσεων, βελτιώνει προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού αντίστοιχες πρόνοιες του Συντάγματος του 1960, ή άλλων κατά καιρούς πρωτοβουλιών και διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε.

  Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επιδιώκεται η διασφάλιση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και λειτουργικού συστήματος διακυβέρνησης, αφού έχει συμφωνηθεί κατάλογος αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους που περιλαμβάνει τις εξωτερικές σχέσεις, τις σχέσεις με την ΕΕ, την αμυντική πολιτική, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τον έλεγχο και ασφάλεια των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, τη μεταναστευτική πολιτική και άλλα.

  Εξάλλου, σημείωσε, ένα από τα βασικά συστατικά των Ομοσπονδιακών πολιτευμάτων είναι και η διασφάλιση διευρυμένων αρμοδιοτήτων των πολιτειών στην καθ’ ημέρα πραγματικότητα και δραστηριότητα των πολιτών .

  Ανέφερε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο και όπως έχει συμφωνηθεί, η κάθε μία των πολιτειών, θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα μεταξύ άλλων, να διατηρεί δικό της ανεξάρτητο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, το δικό της σύστημα υγείας, το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα, την δική της τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως επίσης θα διασφαλίζει τα ιδιαίτερα εθνοτικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας.

  Επιπλέον, είπε, μέσα από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας που θα είναι αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, πέραν από τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Ομοσπονδιακού Κράτους, προνοείται και η υποχρέωση της κάθε μίας των πολιτειών να διασφαλίζει την οικονομική της βιωσιμότητα και καμία των πολιτειών δεν θα καλείται να αποπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργεί η άλλη.

  Ταυτόχρονα και για προστασία των επιχειρηματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των πολιτών, θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και διασφάλιση των ευρωπαϊκών κανόνων πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Ανέφερε πως καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη σημαντικών συγκλίσεων αποτελεί η ιδιότητα της χώρας μας ως Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάγκη προσαρμογής βασικών συστατικών της λύσης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο κάτι που το έχουμε επιτύχει με την ενεργότερη εμπλοκή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, έχει καταστήσει αναπότρεπτη την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών οι οποίες είναι απολύτως κατοχυρωμένες.

  Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πλαίσιο της λύσης, είπε, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς κανένα περιορισμό και ο καθένας θα έχει το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασης, ενώ διασφαλίζεται και το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, ενάσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου επιθυμεί.

  Προς διασφάλιση των πιο πάνω και βεβαίως της δικοινοτικότητας, έχει γίνει αποδεκτό να ρυθμίζονται τα εκλογικά δικαιώματα των όσων θα απολαμβάνουν των πιο πάνω δικαιωμάτων, αλλά θα προέρχονται από την άλλη συνιστώσα πολιτεία, είπε.

  Σημείωσε πως μία άλλη των πολιτικών συγκλίσεων είναι και η αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ανησυχίας του κυπριακού ελληνισμού για αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού της Κύπρου, αφού διασφαλίστηκε πως ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.

  "Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από την πιο πάνω ρύθμιση διασφαλίζεται όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον, αφού για να αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια ένας Τούρκος υπήκοος θα πρέπει να προηγηθεί η απόδοση της εν λόγω ιδιότητας σε τέσσερις εξ’ Ελλάδος καταγόμενους", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Επεσήμανε πως χωρίς να αποκρύβει σημαντικές διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο κεφάλαιο του Περιουσιακού, δεν μπορεί να παραγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και θεραπείες όπως: επανεγκατάσταση, μερική αποκατάσταση, εναλλακτική αποκατάσταση, ανταλλαγή περιουσίας και αποζημίωση.

  Είπε πως θωράκιση του δικαιώματος αυτού διασφαλίζεται περαιτέρω με την ελεύθερη επιλογή του ιδιοκτήτη -εάν δεν ικανοποιηθεί από τις αποφάσεις των εσωτερικών ενδίκων μέσων - να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

  Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Π Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό μιας πολυμερούς διάσκεψης, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος, κάτι που δεν σημαίνει μόνο κριτήρια, αλλά και χάρτες που θα αποτυπώνουν τα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί.

  Σε ερώτηση για τη γραμμή διαπραγμάτευσης που θα τηρήσει στο εδαφικό και το ελάχιστο που θα δεχόταν για τη Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που είναι επιδίωξή μας είναι τέτοιες αναπροσαρμογές που να επιτρέπουν το μέγιστο αριθμό Ελληνοκυπρίων να επιστρέψει στις πατρογονικές εστίες». Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται βεβαίως να μπω σε μια λεπτομερή και από αέρος διαπραγμάτευση, είτε αναφέροντας ονόματα είτε αποκλείοντας ονόματα».

  Αυτό που έχει σημασία, επισήμανε, «και πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι χωρίς ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές ούτε και το περιουσιακό είναι δυνατόν να λυθεί κατά σχετικά δίκαιο τρόπο». Διότι, συνέχισε, «συνδέονται άμεσα και οι εδαφικές αναπροσαρμογές και με το περιουσιακό και αυτή είναι και η προσπάθεια που καταβάλλουμε να γίνει κατανοητό και από τους συμπατριώτες μας, είναι πως λογικές και μέσα στα πλαίσια του δικαίου αναπροσαρμογές είναι απολύτως αναγκαίες προκειμένου να έχουμε μια αποδεκτή λύση για τους Ελληνοκύπριους».

  Σε διευκρινιστική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι «μιλούμε για την επιστροφή περιοχών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Νομίζω ότι είμαι σαφής». Ένα ειδικό καθεστώς, πρόσθεσε, «θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραδείγματος χάριν την περιοχή Καρπασίας». Αν και εφόσον θα διασφαλίζεται το δικαίωμα επιστροφής είναι κάτι που και ίδιοι το μελετούμε για περιοχές, όμως, όπως είναι παραδείγματος χάριν η περιοχή Καρπασίας, που με βάση τη συμφωνία της 3ης Βιέννης προβλεπόταν η διασφάλιση παραμονής των τότε διαβιούντων 23 και τόσων χιλιάδων Καρπασιτών.

  Σε ερώτηση πώς ορίζει την πρόοδο που θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πρόοδος σημαίνει πως θα υπάρξουν τέτοιες συγκλίσεις ως προς τα κριτήρια εδαφικών αναπροσαρμογών, πως σε κάποια θέματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία θα υπάρξει σύγκλιση, έτσι ώστε να δημιουργείται βάσιμα η προοπτική ότι η εν συνεχεία νέα φάση του διαλόγου θα οδηγήσει και ενδεχόμενα στην τελική επιδιωκόμενη φάση που θα είναι εκείνη που θα δώσει και την ποθητή λύση».

  Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν δεσμεύεται πως δεν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα αν δεν γίνει επί της ουσίας διαπραγμάτευση με ανταλλαγή χαρτών, είπε ότι «έχω πει και προηγουμένως και έχω πει ξεκάθαρα και θέλω να το επαναλάβω και τώρα: Πρόοδος δεν είναι μόνο τα κριτήρια, είναι και ο χάρτης που αποτυπώνει αυτά που διασφαλίζονται μέσα από τα κριτήρια».

  Συνεπώς, πρόσθεσε, «για να υπάρξει επόμενο βήμα, είτε αυτό λέγεται πολυμερής είτε άλλως πως, θα πρέπει να υπάρξει και μια σχετική πρόοδος».

  «Και επειδή αναφέρονται στην πολυμερή λέγω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτώ ημερομηνία πολυμερούς συναντήσεως αν δεν υπάρξει πρόοδος ή, ιδιαίτερα, συνέπεια σ` αυτά που έχουν συμφωνηθεί», σημείωσε.

  «Πρόοδος στο εδαφικό, συγκλίσεις τουλάχιστον στο μέγιστο βαθμό όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, κατάθεση αντιστοίχων χαρτών που θα αποτυπώνουν τα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί», είπε.

  «Συμφωνία στα κριτήρια σημαίνει ταυτόχρονα και κατάθεση χαρτών. Αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί. Αν και εφόσον υπάρξει τέτοια πρόοδος στα κριτήρια, να κατατεθεί από τουρκοκυπριακής πλευράς και ο χάρτης που θα αποτυπώνει, βεβαίως, τα όσα θα αποτελούν τα συμφωνημένα κριτήρια, που θα σήμαινε σημαντική πρόοδο, εφόσον θα είναι συμφωνημένα τα κριτήρια και θα αποτυπώνονται επί χάρτου, οπότε το ενδεχόμενο της επόμενης φάσης μιας πολυμερούς, εφόσον θα σμικρυνθούν και οι διαφορές που υπάρχουν και στα υπόλοιπα, δεν αποκλείεται».

  Σε ερώτηση γιατί δίστασε σε άλλη ερώτηση που απάντησε να μιλήσει για κόκκινη γραμμή σε σχέση με τη Μόρφου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «δεν νομίζω να υστέρησα στο να επαναλάβω τα όσα είπα εις του Μόρφου». Όμως, σημείωσε, «βρισκόμαστε μια ημέρα προ της μετάβασης μας στο Μον Πελεράν».

  «Αν θα αρχίσουμε από αέρος να κάνουμε διάλογο αντιλαμβάνεστε ότι οι πλευρές παραμένουν αμετακίνητες σε θέσεις εις ανταπάντηση των θέσεων μας, με αποτέλεσμα ενδεχόμενα να διακινδυνέψω αυτό που επιδιώκω», πρόσθεσε.

  Επανέλαβε ότι «μιλώ για αναπροσαρμογές ή επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση και ήτο για τη Μόρφου η ερώτηση σε σχέση με την πρόταση του κ. Ταλάτ».

  Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των κριτηρίων είπε ότι «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις ή με μια – αν θέλετε - ανταλλαγή απόψεων όχι σε βάθος αλλά απλά όπως αποκαλείται στα αγλλικά “brainstorming”, διαφαίνεται να υπάρχουν».

  Αλλά, πρόσθεσε, «ας αφήσουμε να διαμορφωθούν και τα γεγονότα ή και η τυχόν πρόοδος ή η τυχόν οπισθοδρόμηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επανέλαβε ότι «σοφό είναι προ μιας διαπραγμάτευσης όχι από αέρος να γίνονται τέτοιες τοποθετήσεις που να υποχρεώνουν την άλλη πλευρά να τοποθετείται κατά τρόπο που ενδεχόμενα να μην της επιτρέψει να προβεί στις αναγκαίες ευέλικτες προσαρμογές».

  Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι επιδιώκει η πλευρά μας παραδείγματος χάριν ότι θα πρέπει να επιστραφούν περιοχές με τέτοια πληθυσμιακή πυκνότητα έτσι ώστε ένας αριθμός τουλάχιστον 100.000 να επιστρέψει υπό ε/κ διοίκηση. Περιοχές, είπε, που έχουν σχέση είτε με τις ιστορικές μας καταβολές, είτε ανάλογα με τη γονιμότητα, ανάλογα του εδάφους..., της έκτασης των ακτογραμμών.

  Πρόεδρος: Είναι καθόλα αβάσιμο και απαράδεκτο να λέγεται πως το κόστος της λύσης θα το πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι

  Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι καθόλα αβάσιμο και απαράδεκτο να λέγεται πως το κόστος της λύσης θα το πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι.


  “`Η (ακούω να λέγεται) ότι οι Ελληνοκύπριοι θα συντηρούν τους Τουρκοκύπριους. Αυτά είναι αβάσιμη κινδυνολογία που δημιουργεί ακριβώς ή καλλιεργεί το φόβο προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα αρνητικό στις προσπάθειες που καταβάλλονται και αυτό δεν είναι εκ των θετικών στοιχείων που καταγράφονται στην πολιτική μας ζωή”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

  Ερωτηθείς αν στις οικονομικές υποχρεώσεις της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας θα περιλαμβάνεται το χρέος των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία, και εάν η πλευρά μας έχει ζητήσει στοιχεία για αυτό το χρέος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “αυτό που είναι ξεκάθαρο και είναι συμφωνημένο οπωσδήποτε είναι ότι δεν μπορεί καμία των κοινοτήτων να αναμένει ότι η άλλη πλευρά θα αποπληρώσει υποχρεώσεις δικές της”.

  Είπε πως δεν θέλει να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τις υποχρεώσεις των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία. “Η δική μας θέση είναι πως είναι θέμα αποκλειστικά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι το ολιγότερο δύσκολο στο να διευθετηθεί. Μάνα και παιδί κάπου θα τα βρουν αλλά δεν θα υποχρεώσουν κανέναν άλλο να τους αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τους”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  `Οσον αφορά τη συνέχιση ή μη του διαλόγου εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο Μοντ Πελεράν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η πρόθεση της πλευράς μας είναι η συνέχιση και η κατάληξη το συντομότερο δυνατόν, αρκεί να υπάρξει η ανταπόκριση και στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

  “Εμείς έχουμε δημιουργικά αντιμετωπίσει ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα. Μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, θα πρέπει και η άλλη πλευρά να κατανοήσει ότι δεν είναι μόνο η μια κοινότητα που ανησυχεί, αλλά εύλογα έχει και η άλλη κοινότητα και ανησυχίες και προσδοκίες, το θύμα δηλαδή από την όλη κατάσταση όπως δημιουργήθηκε μετά το 1974, ανεξαρτήτως του ποιός έφερε την ευθύνη για τα γεγονότα του 1974”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Κληθείς να πει ποιά θα θεωρήσει επαρκή πρόοδο στην Ελβετία για να προχωρήσουμε σε πολυμερή διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πρόοδος σημαίνει να υπάρξει τέτοια σύγκλιση στο εδαφικό που να επιτρέπει την κατάθεση χαρτών αλλά και να δημιουργεί προοπτική ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία ή τουλάχιστον προδιαγράφεται η συμφωνία.

  “Πέραν όμως του εδαφικού, που είναι σημαντικό, θα πρέπει να δούμε και το περιουσιακό, που είναι εξίσου συνδεδεμένο με το εδαφικό, να δούμε πώς μειώνονται ή εξαλείφονται οι υπάρχουσες διαφορές έτσι ώστε να υπάρχει το αίσθημα γενικότερα ότι είμαστε κοντά σε λύση, οπότε δεν αποκλείεται ούτε η πολυμερής”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως αυτό δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία.

  Ερωτηθείς αν δέχεται πιέσεις για καθορισμό αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων γιατί ο Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε τα ΗΕ και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε ότι επιχειρούν να θέσουν χρονοδιαγράμματα πιέζοντας για ορισμό διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν θα απαντήσει στον κ. Λαβρόφ.

  “Ενδεχόμενα ο κ. Λαβρόφ να το κάνει για να προλάβει αλλά θέλω να πω ότι μέχρι στιγμής δεν αισθάνθηκα την όποια πίεση”, είπε. Πρόσθεσε πως “στα ΗΕ ήταν η επιμονή - όχι των ΗΕ - να καθορίζετο μια πολυμερής ενώ βρισκόμασταν στη Νέα Υόρκη ή που να περιλαμβάνει περιουσιακό, και ασφάλεια κλπ”.

  “Δεν νομίζω στο τέλος να έγινε εκείνο το οποίο ζητείτο αλλά δεν ασκήθηκε καμία απολύτως πίεση”, ανέφερε. Σημείωσε πως “το έχουμε κάνει ξεκάθαρο, διαλαμβάνεται και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν από τους δυο ηγέτες των κοινοτήτων, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία, ελευθέρα βούληση και τότε και μόνο και εφόσον καταλήξουν θα τη θέσουν (τη λύση) ενώπιον του λαού και εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο δεν είναι ούτε οι ηγέτες, είναι ο λαός».

  Σε παρατήρηση πως έχει πει πως έστω και εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, και αυτό δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος, δεν θα έλεγε ότι διακόπτει το διάλογο. “Ενδεχόμενα να συνεχίσει ο διάλογος. Αυτό που δεν θα επιτύχουμε, είναι αυτό που επιθυμούμε όλοι. Να βλέπαμε μια λύση μέσα στο 2016”, ανέφερε.

  Ερωτηθείς ποιό χρονικό ορίζοντα βλέπει για να τελεσφορήσει ή όχι αυτή η διαδικασία, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν μπορεί να καθορίσει ορίζοντα γιατί είναι σαν να έθετε ο ίδιος χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων θα πρέπει να εξαντληθεί ο διάλογος.

  Πρόσθεσε πως βεβαίως δεν μπορεί να συνεχίσει επ` άπειρον ένας διάλογος χωρίς αποτελέσματα διότι δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

  “Αυτό το οποίο είναι ευχή όλων και εάν πραγματική επιθυμία όλων είναι το συντομότερο, το καλύτερο. Αυτό ήταν πάντα η δική μας επιθυμία, δηλαδή της ε/κ πλευράς. Από το 1974 και μετά εμείς ήμασταν εκείνοι που επιδιώκαμε τη λύση. Εάν δεν επιτεύχθηκε η λύση είναι δυστυχώς γιατί υπήρξε η τουρκική αδιαλλαξία”, ανέφερε.

  Είπε ως θα περιοριστεί μέχρις εδώ γιατί δεν θα ήθελε με δική του υπαιτιότητα να μολύνει ένα καλό κλίμα που πρέπει να υπάρξει στο Μοντ Πελεράν.

  “Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε χαμηλούς τόνους. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει αποφασιστικότητα και βούληση. Και τα δυο τα διαθέτω, χωρίς να παραγνωρίζω ότι αυτή τη διάθεση που εγώ έχω θα πρέπει να τη διαθέτει και η άλλη πλευρά”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κάποιας ενδιάμεσης συμφωνίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο κ. Ακιντζί έχει δηλώσει πως ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσουν από κοινού μια συνέντευξη Τύπου.

  “Δεν παραγνωρίζω το πόσο σημαντική θα ήταν αλλά την ίδια ώρα απέκλεισα το ενδεχόμενο διότι ενδεχόμενα θα θεωρείτο ότι είμαστε σε μια ενδιάμεση λύση, ότι εξαγγέλλουμε μια ενδιάμεση λύση”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Και αυτό δεν θα ήταν ορθό γιατί με βάση τις αρχές που έχουμε καθορίσει τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα, ανέφερε. Συνεπώς, πρόσθεσε, “απέρριψα όχι γιατί δεν επιθυμούσα, αλλά γιατί θα ήταν ενάντια στα όσα έχουμε συμφωνήσει όσον αφορά τη διαδικασία”.

  Ερωτηθείς για τη διάσταση απόψεων και τις “μάχες” σε συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων για τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν συμμετέχει σε τέτοιες μάχες, παρά το γεγονός ότι δέχεται καθημερινά κριτική κατά το πλείστον αβάσιμη.

  “Παρακολουθώ γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα. Το παίρνω από τη θετική πλευρά, θεωρώντας ότι οι αρνήσεις ενισχύσουν τη θέση μου, ή τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευρά. Αυτό όμως που θέλω να συμβουλέψω είναι απλά όταν αναπτύσσουμε επιχειρήματα να εδράζονται κάπου. Να μην καλλιεργούμε αβάσιμα φόβους μέσα στο λαό. Αυτό είναι ενάντια στην κοινή επιθυμία για λύση”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

  Βεβαίως, συνέχισε, “να επισημαίνονται ανησυχίες, να επισημαίνονται κίνδυνοι είναι ένα. Αλλά αβάσιμη επιχειρηματολογία, είτε από τους μεν είτε από τους δε, που περνά μέσα από την κινδυνολογία και το φόβο δεν θεωρώ ότι είναι η σοφότερη συνταγή για το καλό του τόπου”.

  Είπε πως “θα πρέπει όλοι να συνυπολογίσουμε με ψυχραιμία τις συνέπειες του χρόνου, την υπάρχουσα διεθνή κατάσταση, τα όσα έχουν επισημανθεί και από συναδέλφους σας προηγουμένως που συμβαίνουν στην περιοχή μας, χωρίς αυτό και πάλι όμως να μας οδηγεί στο να αποδεχτούμε μια καλή λύση γιατί η κακή λύση είναι ακριβώς όπως και η μη λύση του κυπριακού προβλήματος”.

  Μαζί με την παρουσίαση της λύσης έτοιμο το ταμείο αποζημιώσεων, δηλώνει ο Πρόεδρος


  Μαζί με την παρουσίαση της λύσης θα είναι έτοιμο και το ταμείο αποζημιώσεων για το περιουσιακό, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι γίνονται μελέτες αλλά και διμερείς επαφές με ΕΕ, οργανισμούς και άλλα κράτη προς αυτό το σκοπό.

  Παράλληλα, σε τελικό μήνυμά του προς τους Κύπριους πολίτες στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι μεταβαίνει στην Ελβετία με την αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση να εργαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες όλου του λαού και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και μίλησε για μια λύση που θα είναι αξιοπρεπής για όλους και θα δημιουργεί ένα κράτος με προοπτική.

  Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για τα οικονομικά της λύσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φόρα στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που σαν αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της έγνοιας έχουμε καλέσει και εμπλέκεται το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα».

  Το μεν ΔΝΤ, εξήγησε, «για να κάνει μελέτη του κόστους λειτουργίας του κράτους, γενικότερα των οικονομικών δεδομένων που υπάρχουν στην μια και στην άλλη κοινότητα».

  Για την Κυπριακή Δημοκρατία, διευκρίνισε, καταγράφονται οι επιδόσεις της «αλλά να δούμε τι γίνεται μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και να γίνει, πρόσθεσε, «επίσης και μια εκτίμηση του όλου τραπεζικού συστήματος». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «ένα δεύτερο στοιχείο που αφορά την Παγκόσμια Τράπεζα είναι η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, ο τρόπος υπολογισμού και το κόστος της ενδεχόμενης λύσης». Μέσα από αυτές τις μελέτες θα είναι και η επιδίωξη – ήδη εργάζονται συστηματικά και τα Ηνωμένα Έθνη και όχι μόνο και η ΕΕ, είπε.

  Ο Πρόεδρος σχολίασε αναφορές ότι «επειδή ο Διευθυντής του Μηχανισμού Σταθερότητας είπε ότι δεν διαθέτουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης της λύσης κρίθηκε ότι δεν θα συνεισφέρει η ΕΕ».

  «Άλλο τα ταμεία της ΕΕ, άλλο ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν έχει καμία σχέση», είπε. Και η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεισφέρει και πολλά άλλα κράτη, είπε.

  «Μελετούνται και οι τρόποι έτσι ώστε χωρίς επιβάρυνση – και θέλω να το ξεκαθαρίσω - των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπάρξει τέτοιο εύρωστο ταμείο, έτσι ώστε μαζί με την παρουσίαση της λύσης να είναι έτοιμο και το ταμείο των αποζημιώσεων για όσους θα επιλέξουν ως θεραπεία αντί της διεκδίκησης της περιουσίας τους αυτής καθ` εαυτής, την πλήρη αποκατάσταση, την αποζημίωση», πρόσθεσε.

  Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να οδηγηθούμε ούτε σε 2ο ούτε και 3ο μνημόνιο ακριβώς γιατί προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε καλά μελετημένοι και να φροντίσουμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα οικονομικά της λύσης».

  Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος γι’ αυτό, είπε ότι «νομίζω ότι απ` όσα καταγράφονται δεν μιλούμε για διεθνή διάσκεψη δωρητών όπου η απόδοση είναι γνωστή, αρνητική».

  «Υπάρχουν διμερείς επαφές, υπάρχουν κράτη με τα οποία διατηρούμε άριστες σχέσεις. Κράτη που είναι έτοιμα να χρηματοδοτήσουν», σημείωσε. «Επαναλαμβάνω προτιμητέα είναι η επιλογή των διμερών επαφών και μακάρι να βρεθεί λύση και είμαι βέβαιος ότι προς αυτό θα συμβάλει βεβαίως και η Τουρκία και όχι μόνο», πρόσθεσε.

  Σε ερώτηση αν έχει υπολογιστεί έστω κατά προσέγγιση το κόστος της λύσης και αν οι πολίτες δεν θα επωμιστούν κανένα μέρος της λύσης, επανέλαβε ότι «γίνονται μελέτες για να έχουμε ακριβή στοιχεία για το τι θα στοιχίσει η λύση, τόσον όσον αφορά επανεγκαστάση, αποζημιώσεις, αλλά και ως προς τα λειτουργικά έξοδα». Τα λειτουργικά έξοδα, οπωσδήποτε, είπε, «είναι θέμα δικό μας οπωσδήποτε και όχι έξωθεν βοηθείας».

  Επανέλαβε ότι το έχει πει σε όλους τους συνομιλητές του ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ το ταμείο να είναι έτοιμο κατά την ημέρα που κατατίθεται η πρόταση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

  Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν δεν έχει γίνει ούτε κατά προσέγγιση ένας υπολογισμός του κόστους,απάντησε ότι «αυτή την ώρα θέλουμε με βάση την επιστημοσύνη, την εμπειρογνωμοσύνη να έχουμε ακριβή στοιχεία για να μπορούμε να ξέρουμε τι ζητούμε» από τις διάφορες χώρες, την ΕΕ και άλλους οργανισμούς που μπορούν να συνεισφέρουν «έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το κόστος της λύσης κατά τρόπο αποτελεσματικό».

  Σε άλλη ερώτηση για το κόστος τριών κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι «το σύστημα των ομοσπονδιών στοιχίζει περισσότερα απ` ότι ένα ενιαίο κράτος».

  «Θα μετρώ το κόστος των €100 εκ., των €200 εκ. του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης η οποία θα έχει 1.500, 2.000, 2.500 υπαλλήλους, να αφήσουμε το Κυπριακό άλυτο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος;» διερωτήθηκε.

  Έδωσε το παράδειγμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι «αν καταργηθούν ελάχιστοι εκ των δημοτικών συμβούλων και των δήμων οι εξοικονομήσεις θα είναι αρκετές πάντως για να συντηρήσουν το νέο σύστημα». Ανέφερε ότι «θα υπάρξει ενδεχόμενα για ένα διάστημα απόσπαση υπαλλήλων από τις Πολιτείες προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εν λόγω υπαλλήλων».

  «Μέχρι σήμερα δεν δώσαμε δείγματα γραφής ακόμα και σε ώρες κινδύνου για την κυπριακή οικονομία ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να δεχθούμε να υπάρξουν άνθρωποι που θα πληρώσουν το κόστος», ανέφερε. Επανέλαβε ότι το κόστος δεν θα είναι απαγορευτικό για να πει κανένας ότι δεν είναι βιώσιμο το σύστημα. Την ίδια ώρα έδωσε τα παραδείγματα άλλων ομόσπονδων κρατών όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ τα οποία είναι εύρωστα.

  «Είναι οπωσδήποτε ορθό αυτό που λέτε, θα έχει κάποιο κόστος αλλά δεν νομίζω αυτό το κόστος να μπορεί να αποτρέψει την προσπάθεια μας για επανένωση αυτού του τόπου και φανταστείτε πόσο πολύ περισσότερο θα είναι το όφελος από αυτή τη λύση», σημείωσε.

  Θα έχεις μια χώρα, επεσήμανε, «η οποία αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής, Αφρικής, Αραβικού Κόλπου. Με μια σταθερότητα, ένα μοντέλο ειρηνικής συμβίωσης, το οποίο θα αποτελεί έδαφος της ΕΕ. Φανταστείτε, τις επενδύσεις, τους ρυθμούς ανάπτυξης, την προκοπή και συνεπώς τα πολύ περισσότερα έσοδα».

  Θέση μας οι άδειες παραμονής να δίδονται από την κεντρική Κυβέρνηση

  Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τους φοιτητές, τους εργάτες και άλλους που διαμένουν στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι «έχει συμφωνηθεί ότι η Κεντρική Κυβέρνηση θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα πρώτον στην παραχώρηση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και θα αδειοδοτεί τους οποιουσδήποτε εργάζονται ή επισκέπτονται στην ομόσπονδη Κύπρο, το νέο καθεστώς πραγμάτων». Συνεπώς, πρόσθεσε, «θα υπάρχει πλήρης έλεγχος ποιοι εισέρχονται, ποιοι θα πρέπει να εξέλθουν όταν λήξει η άδεια και ούτω καθ’ εξής».

  «Η δημογραφική σύνθεση έχει δοθεί και συνεπώς δεν θα το επαναλάβω. Αυτό που λέω είναι ότι διασφαλίζεται οριστικά και το παρόν και το μέλλον με αριθμούς που πλησιάζουν όσον αφορά τη δημογραφική σύνθεση εκείνους του 1960 με ελάχιστη απόκκλιση», διευκρίνισε.

  Όσον αφορά κάποιους Τούρκους εργάτες που βρίσκονται στην Κύπρο, είπε, «θα πρέπει να ανανεωθεί η άδεια παραμονής τους και αυτό που εμείς επιμένουμε – γιατί εδώ υπάρχει μια διαφορά – είναι ότι θα πρέπει να γίνει από την Κεντρική Κυβέρνηση και όχι βεβαίως από τη συνιστώσα πολιτεία για όσους εργάτες υπάρχουν είτε στη μια είτε στην άλλη». Βεβαίως, πρόσθεσε, «μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και αποτελούν ένα αριθμό εποίκων που θα παραμένουν μόνο με άδεια παραμονής εάν και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις».

  Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζει το φόβο της «επόμενης μέρας της λύσης» στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «γι’ αυτό είπα ότι πρώτα χρειάζεται λύση όσον αφορά την υλοποίηση της λύσης». Ένα δεύτερο, ανέφερε, είναι ότι έχουμε συμφωνήσει ότι τα χρονοδιαγράμματα για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είτε αποκατάσταση με βάση τη συμφωνία επανεγκατάστασης δηλαδή υλοποίηση της λύσης, θα πρέπει να είναι τα ταχύτερα δυνατά, για να ξεπεραστεί πλέον και η αβεβαιότητα που υπάρχει είτε στους Τουρκοκύπριους, που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και αυτό από τους Τουρκοκύπριους, ότι κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς που διαβιούν, το οποίο και διεθνώς παράνομο θεωρείται και δεν δίνει την βεβαιότητα και την προοπτική για το μέλλον».

  Συνεπώς, είπε, «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη ακριβώς και μέσα από τα τρία στοιχεία που έχω δώσει, νομίζω ότι θα ξεπεραστούν διότι τότε με το σχέδιο Ανάν υπήρχε και περίοδος αποκατάστασης που έφτανε τα 19 χρόνια». Αυτά όλα, πρόσθεσε,«αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και θέλω να πω ότι είναι και η συναντίληψη της άλλης πλευράς ότι εφόσον συμφωνήσουμε, θα πρέπει τα χρονοδιαγράμματα να είναι τέτοια, λογικής φύσεως, σύντομα, που να δώσουν το αίσθημα ασφάλειας και των Τ/κ και των Ε/κ».

  Σε άλλη ερώτηση για τους εργάτες τρίτων χωρών, εξήγησε ότι η παρουσία ξένων εργατών καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει η κάθε χώρα. Σε σχέση με τους φοιτητές, υπέδειξε ότι η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο είναι προσωρινή.

  Σε ερώτηση για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν αποδεχόμαστε την εκ περιτροπής προεδρία». Έθεσε το ερώτημα «είναι δυνατόν ποτέ να σας έλεγα ότι θα ήταν δυνατόν να αποδεχθώ την εκ περιτροπής προεδρία με αντάλλαγμα τι άλλο;» Η θέση μας, πρόσθεσε, «παραμένει ότι δεν είναι νοητό, δημοκρατικό - αν θέλετε – αλλά οι απόλυτες θέσεις δεν επιτρέπουν διαπραγμάτευση».

  «Το να διακηρύττεις δημοσίως υποχρεώνεις τον άλλο να αντιδράσει και να τοποθετηθεί και εν συνεχεία δεν θα υπάρξει μετακίνηση και είναι από εκείνους που θέλουμε μετακίνηση», είπε.

  Δεν θα φορτώσω στο λαό τις ευθύνες για ένα σχέδιο που δεν θα γίνει αποδεκτό

  Σε ερώτηση αν αποτελεί δέσμευσή του ότι θα παρουσιάσει σχέδιο που θα εφησυχάζει στο 76% του κυπριακού ελληνισμού που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε «το σεβασμό μου, τον απόλυτο στη βούληση του 76% του κυπριακού λαού».

  «Έχω πει κατ` επανάληψη ότι δεν θα παρουσιάσω σχέδιο που θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των κοινοτήτων, πάντα με πραγματισμό και ρεαλισμό». Διότι, είπε, «ακούω και πολλά τα οποία λέγονται που μακάρι να ήτο δυνατόν να τα επιτύχουμε, στο ιδεατό, και θα ήτο η πιο ευχάριστη εξέλιξη». Μιλούμε, επισήμανε, «για ένα συμβιβασμό, μια αξιοπρεπή λύση μέσα στα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο».

  Επανέλαβε τη θέση του ότι «δεν θα φορτώσω στο λαό τις ευθύνες για να αποφασίσει για ένα σχέδιο το οποίο δεν θα προκρίνω ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό». Αυτή είναι η σαφέστατη τοποθέτησή μου, πρόσθεσε.

  Σε ερώτηση αν θα είναι καλύτερο από το Σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «αν λαμβάνεις υπόψη το 76% σίγουρα. Υπάρχουν θέματα, πρόσθεσε, «στα οποία πιθανότατα ο χρόνος θα άφησε σημάδια. Οι αναπτύξεις της γης παραδείγματος χάριν, θα αποστερούν από τον ιδιοκτήτη από το να πάρει το κτήμα του πίσω διότι μπορεί να υπάρχει νοσοκομείο μέσα ή πανεπιστήμιο». Αυτά, είπε, «είναι δυσμενέστερες βεβαίως συνέπειες από ότι εκείνες του Ανάν». Αλλά, ανέφερε, «η διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τρόπο που να δημιουργεί τη βεβαιότητα, η μείωση των χρονοδιαγραμμάτων, η λειτουργικότητα του κράτους, η βιωσιμότητα του κράτους, η αποχώρηση των στρατευμάτων». Για πρώτη φορά συζητείται θέμα εγγυήσεων, υπενθύμισε, διερωτώμενος, «πότε ηγέρθη ποτέ εις το παρελθόν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θέμα εγγυήσεων;»

  «Επομένως, αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι ότι δυνατόν καλύτερο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους», επανέλαβε.

  Ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θέλει να συγκρίνει σχέδια και επανέλαβε στόχος είναι η βελτίωση προτάσεων που έγιναν κατά καιρούς «έτσι ώστε να επιτύχουμε κατά το δυνατόν ένα κράτος το οποίο θα δίνει τη σιγουριά του πάνω απ` όλα σε όλους ανεξαίρετα και της ασφάλειας και της προοπτικής».


  ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  Σε τελικό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, θέλω να επαναλάβω πως μεταβαίνω στην Ελβετία και με την αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση να εργαστώ όπως μέχρι σήμερα δημιουργικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες όλου του λαού και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

  «Να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο κοινότητες», πρόσθεσε.

  Διαβεβαίωσε «την κοινότητα για την οποία διαπραγματεύομαι ότι δεν παραγνωρίζω τις ανησυχίες που υπάρχουν μέσα στο λαό και θα δώσω το άπαν των δυνάμεων μου προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση και αυτό απευθύνεται και προς τους Τουρκοκύπριους , που δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους.

  «Θα πρέπει να είναι μια αξιοπρεπής για όλους μας λύση που θα δημιουργεί ένα κράτος με προοπτική», τόνισε.

  Επιθυμία μας είναι να λυθεί το συντομότερο δυνατόν, είπε, προσθέτοντας ότι «και αν υπάρχει η καλή θέληση και η καλή βούληση και η ίδια πολιτική διάθεση και από την Τουρκία και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία γιατί όχι και πριν το τέλος του 2016».

 • ΑΚΕΛ: Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ διαπράττει σοβαρό λάθος με την αντικατάσταση της διαχρονικής θέσης του Κόμματος για Διζωνικής με τη θέση για ενιαίο κράτος ΑΚΕΛ: Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ διαπράττει σοβαρό λάθος με την αντικατάσταση της διαχρονικής θέσης του Κόμματος για Διζωνικής με τη θέση για ενιαίο κράτος
  Μαϊ 29, 2016
  ηγεσία του ΚΚΕ διαπράττει σοβαρό λάθος με την αντικατάσταση της διαχρονικής θέσης του Κόμματος για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με τη θέση για ενιαίο κράτος», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και προσθέτει:

  «Είναι πεποίθησή μας ότι η εγκατάλειψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν οδηγεί σε ενιαίο κράτος, αλλά στη διχοτόμηση που είναι καταστροφική για την Κύπρο. Εν πάση περιπτώσει, το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της Κύπρου είναι θέμα των Κυπρίων και αυτοί είναι τελικά που θα αποφασίσουν.

  »Ορισμένοι στην Κύπρο που μέχρι πρόσφατα καθημερινά ύβριζαν το ΚΚΕ τώρα όψιμα το έχουν «αγαπήσει» εξαιτίας της αλλαγής της θέσης του στο Κυπριακό.

  »Ανεξαρτήτως της νέας θέσης του ΚΚΕ, εμάς στο ΑΚΕΛ για πάντα θα είναι βαθιά ριζωμένο στην καρδιά μας ως το Κόμμα των αγώνων για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και ελευθερία της Ελλάδας, ως το Κόμμα των κοινωνικών αγώνων για πρόοδο και ευημερία της χώρας και του λαού».

 • Εξαγγελία υποψηφιότητας Στέλλας Μισιαούλη – Δημητρίου με σύνθημα «Για το Στρόβολο που θέλουμε» Εξαγγελία υποψηφιότητας Στέλλας Μισιαούλη – Δημητρίου με σύνθημα «Για το Στρόβολο που θέλουμε»
  Μαϊ 29, 2016
  Στέλλα Μισιαούλη – Δημητρίου. Στην εξαγγελία της, ανέπτυξε το δικό της όραμα για τον Στρόβολο και κάλεσε όλους τους δημότες να εργαστούν συλλογικά για το Στρόβολο που όλοι θέλουμε.

  Μιλώντας ενώπιον των μέσων ενημέρωσης αλλά και φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητας της, η κα Μισιαούλη υποσχέθηκε «ότι θα είμαι κοντά στους συνδημότες μου προτείνοντας υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις, βγαλμένες μέσα από διάλογο, συνεργασία και συλλογική προσπάθεια».

  Μοιράστηκε το όραμα της, το οποίο είναι βασισμένο στους ακόλουθους 9+1 άξονες:

  1.Διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου που θα βοηθά τη βιώσιμη ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία αλλά που θα σέβεται το περιβάλλον και την πολεοδομική ισορροπία.

  2.Ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου για να καταστεί παραγωγικός και ωφέλιμος για τους δημότες.

  3.Εφαρμογή αποτελεσματικού προγράμματος για "Καθαρή και Ασφαλή Πόλη".

  4.Εκπόνηση μελέτης για συντήρηση και επέκταση ανοικτών χώρων πρασίνου, πάρκων και παιδότοπων.

  5.Αυξημένη φροντίδα και κοινωνική μέριμνα για όλους όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μονογονιούς.

  6.Εκπόνηση και άμεση εφαρμογή αθλητικών προγραμμάτων καθώς και ψηλότερη ιεράρχηση του πολιτισμού.

  7.Διεκδίκηση αυξημένων κονδυλίων από την κεντρική κυβέρνηση και καλύτερη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων.

  8.Δικαιότερη φορολογική πολιτική και πολιτική επιβολής τελών αφού σήμερα ο Δήμος Στροβόλου είναι ο ακριβότερος.

  9.Συμμετοχική δημοκρατία στις σημαντικές αποφάσεις του Δήμου, με ανοιχτές συνεδριάσεις, τοπικές ακροάσεις και διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων.

  10. Εφαρμογή Προγράμματος "100 Πρώτες Μέρες" με λήψη άμεσων και στοχευμένων αποφάσεων για φλέγοντα δημοτικά προβλήματα.

  Κλείνοντας μίλησε για επιλογές, « Ήρθε η ώρα να κάνουμε επιλογή. Μεταξύ της συνέχισης της στασιμότητας και του προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Η δεύτερη επιλογή θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ξανά την πόλη που μας αξίζει. Γι' αυτό το λόγο πολύ απλά μα και αληθινά σας δίνω την εξής υπόσχεση: αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να κτίσουμε όλοι μαζί τον Στρόβολο που θέλουμε. Και θα το πετύχουμε. Με επιμονή, με διάλογο και με τη δική σας στήριξη και συνεργασία».

  Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα της κα Στέλλας Μισιαούλη - www.facebook.com/misiaouli

  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

  Χαιρετισμός Στέφανου Στεφάνου, Βουλευτή Λευκωσίας και Εκπροσώπου Τύπου ΚΕ ΑΚΕΛ, στην παρουσίαση της υποψηφίου δημάρχου Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου στο Στρόβολο

  Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση εξαγγελίας της υποψηφιότητας της Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου για το Δήμο Στροβόλου, ο Στέφανος Στεφάνου Βουλευτής Λευκωσίας και εκπρόσωπος τύπου ΑΚΕΛ, επεσήμανε ότι είναι φυσιολογικό «σε μια 5ετία κάποια πράγματα ασφαλώς να έγιναν. Μα και πολλά σημαντικά να μην έγιναν. Αυτό ακριβώς το έλλειμμα ανάπτυξης προς όφελος των δημοτών θα δουλέψει σκληρά για να καλύψει η Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου. Συλλογικά με τους πολίτες-δημότες καθώς και με το Δημοτικό Συμβούλιο».

  Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση του αποτελέσματος αφού όπως ανέφερε: «Ήδη πολίτες από ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας εκφράζουν τη στήριξή τους. Ως ΑΚΕΛ θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε αυτήν τη μάχη. Με μια υποψήφια δυναμική και ανθρώπινη. Με μια γυναίκα ιατρό, πολιτικό αλλά και κόρη, σύζυγο, μάνα και γιαγιά. Μια γυναίκα με κοινωνικές ευαισθησίες, άριστη γνώστη των προβλημάτων του Στροβόλου και με θέληση για να τα λύσει.»

  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

  Χαιρετισμός Πάμπου Παπαγεωργίου, Ακαδημαϊκού, Οικονομολόγου, πρώην Βουλευτή Κερύνειας στην παρουσίαση της υποψηφίου δημάρχου Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου στο Στρόβολο

  Ο δρ. Πάμπος Παπαγεωργίου, Ακαδημαϊκός και Οικονομολόγος, πρώην Βουλευτής Κερύνειας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ο Στρόβολος να αποκτήσει Δήμαρχο που θα μπορεί να απαιτήσει με δυναμισμό αλλά θα έχει και την εργατικότητα να επιλύει τα μικρά καθημερινά προβλήματα και την ικανότητα να μιλά με απλά και αληθινά με τους δημότες, τους καθημερινούς ανθρώπους του Στροβόλου.

  Ο Πάμπος Παπαγεωργίου έδωσε το στίγμα της προσωπικότητας και του ήθους της Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου μέσα από ένα παράδειγμα ενός περιστατικού πριν μερικούς μήνες όταν το ιατρείο στο συνοικισμό «Άσπρες» έκλεισε αναγκαστικά γιατί η ΑΗΚ του έκοψε το ρεύμα αφού ο λογαριασμός είχε δύο χρόνια να πληρωθεί. «Ο γιατρός που εξέταζε εκεί τους κατοίκους του συνοικισμού συνέχισε να το κάνει για ένα διάστημα χωρίς ηλεκτρικό. Αυτό όμως σήμαινε μεταξύ άλλων ότι δε μπορούσε να λειτουργήσει το ψυγείο στο οποίο φυλάσσονταν τα φάρμακα. Η βουλευτής η οποία πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει το θέμα και να πιέσει για να λυθεί το πρόβλημα ώστε οι κάτοικοι εκεί να έχουν ξανά γιατρό ήταν η Στέλλα Μισιαούλη. Αυτό ήταν ένα συμβάν που δεν έγινε πρωτοσέλιδο, μια μικρή σχεδόν καθημερινή ιστορία η οποία όμως δείχνει κάποιες από τις αρετές που χρειάζεται να έχει η δήμαρχος του Στροβόλου και κάθε άλλης πόλης.»

  Σύντομο βιογραφικό:

  Η Στέλλα Μισιαούλη-Δημητρίου γεννήθηκε το 1954 στη Λευκωσία και διαμένει στην Ακρόπολη. Είναι παντρεμένη με τον ιατρό Αντρέα Δημητρίου-Ττοφαρή και έχουν τρία παιδιά.

  Αποφοίτησε το 1985 από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ροστώβ-Ντον με ειδίκευση στην Παιδιατρική και έκτοτε ασκεί το ιατρικό λειτούργημα.

  Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΟ Συμμετέχει στα Γραφεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

  Θήτευσε ως βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λευκωσίας και ως Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, μέλος της Επιτροπής Υγείας, και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών.

  Είναι Αντιπρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ Λευκωσίας και μέλος της Οργάνωσης Εθελοντών Γιατρών Κύπρου με ευρεία συμμετοχή σε αποστολές στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος και Προεδρεύουσα της Δικοινοτικής Οργάνωσης «Γιατροί για την Κύπρο».

  Διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων και Δηλητηριάσεων του Υπουργείου Υγείας και υπηρέτησε από διάφορα πόστα την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου. Ανέπτυξε ενεργό δράση ως Πρόεδρος Συνδέσμων Γονέων καθώς και σε Σχολικές Εφορίες στο Στρόβολο.

  Υπηρέτησε ως Δημοτική Σύμβουλος Στροβόλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Καθαριότητας του Δήμου, Αντιπρόεδρος του Πολυδύναμου Κέντρου Στροβόλου και μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας.

  Συμμετείχε ως ομιλήτρια σε σειρά συνεδρίων και εκδηλώσεων για θέματα Παιδιατρικής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εθελοντισμού και Επαναπροσέγγισης.

 • Πολύ θετικά τα μηνύματα για Κυπριακό από επαφές του Άντρου Κυπριανού στη Γερμανία Πολύ θετικά τα μηνύματα για Κυπριακό από επαφές του Άντρου Κυπριανού στη Γερμανία
  Μαϊ 29, 2016
  το Κυπριακό από τις επαφές που είχε στη Γερμανία, με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τους Πράσινους και το Αριστερό κόμμα, αφού όπως δήλωσε οι συνομιλητές του αποδέχονται τις θέσεις της δικής μας πλευράς σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, όπως η ασφάλεια, αλλά και εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους για τη σύντομη επανένωση της Κύπρου.

  Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, είπε ότι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Νιλς Άνεν, τον Πρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων Οζντεμίλ Τσεμ, καθώς και με τον Πρόεδρο και τους Συμπροέδρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αριστερού κόμματος της Γερμανίας.

  «Τα μηνύματα τα οποία έχω λάβει από αυτές τις συναντήσεις ήταν πολύ θετικά, με την έννοια ότι αποδέχονται τις βασικές μας θέσεις σε ό,τι αφορά τα σημαντικά ζητήματα, τις σημαντικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού, στηρίζουν αυτές τις προσεγγίσεις, όπως είναι στα ζητήματα της ασφάλειας και άλλα θέματα τα οποία έχουμε συζητήσει και βέβαια έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να υπάρξει πρόοδος και αν είναι δυνατόν επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε.

  Ενδιαφέρονται δηλαδή, πρόσθεσε, «πάρα πολύ να υπάρξει λύση η οποία θα επανενώνει τον τόπο και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να σας πω ότι μου το έδωσαν όλοι οι συνομιλητές στις συναντήσεις που είχα στη Γερμανία».

  «Είχα τη δυνατότητα να απευθυνθώ και να μιλήσω στους 64 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, καθώς επίσης και στις ομάδες εργασίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκής πολιτικής».

  Σε ερώτηση αν ζήτησε από τους συνομιλητές του να ασκήσουν πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «έχω ζητήσει από όλους ανεξαιρέτως και πήρα διαφορετικές απαντήσεις με ένα ουσιαστικό, κοινό παρανομαστή. Ότι δεν είναι εύκολο να πείσουν τον κ. Ερντογάν για διάφορα ζητήματα».

  «Ο κ. Οζντεμίρ Τσεμ είπε χαρακτηριστικά ότι όταν του επιτραπεί να πάει στην Τουρκία, τότε θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Ερντογάν για διάφορα θέματα`», πρόσθεσε.

  Την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε με το κόμμα της Αριστεράς της Γερμανίας το ενδεχόμενο ανάληψης μιας κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας από μέρους τους σε ό,τι αφορά το Κυπριακό «και είναι κάτι το οποίο θα δούμε στην εξέλιξη των πραγμάτων πώς θα το συγκεκριμενοποιήσουμε».

  Ανησυχίες για πολιτικές ΕΕ

  ----------

  «Πέραν από το Κυπριακό πρέπει να σας πω ότι συζήτησα και ζητήματα που αφορούν τον τρόπο εξέλιξης της ΕΕ και ιδίως τις πολιτικές, οι οποίες προωθούνται από την ΕΕ», είπε ο κ. Κυπριανού.

  Χαίρομαι, πρόσθεσε, «γιατί κάποια κόμματα από αυτά συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες που έχουμε και εμείς και οι οποίες λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δεν συζητούνται εδώ στην Κύπρο».

  Εξέφρασε την άποψη ότι «η τραπεζική ένωση όπως συζητείται θα είναι καταστροφική για τις κυπριακές τράπεζες, η διατλαντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ γνωστή ως TTIP και η συμφωνία μεταξύ Καναδά και ΕΕ γνωστή ως CETA, έχουν πάρα πολύ αρνητικό περιεχόμενο».

  «Και λυπούμαι να πω ότι εκτός από το ΑΚΕΛ κανείς δεν ασχολείται με αυτά τα ζητήματα», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

  Είναι ζητήματα, κατά τον ίδιο, «που θα επηρεάσουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια με ένα τρόπο εξαιρετικά αρνητικό, θα δοθούν πλεονεκτήματα στις πολυεθνικές εταιρείες σε βάρος των κρατών και όλα αυτά τα ζητήματα δεν μας απασχολούν».

  Αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του λαού οι πολιτικές της Τρόικας

  ------------------

  Σε ερώτηση για την επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη θέση ότι η επίσκεψη της Τρόικας και οι συζητήσεις οι οποίες διεξάγονται «επιβεβαιώνουν την ορθότητα των θέσεων που είχαμε προτού βγούμε από το Μνημόνιο».

  «Λέγαμε ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο αλλά η Τρόικα θα είναι εδώ. Απλώς αντί να έρχεται πλέον κάθε τρεις μήνες, θα έρχεται κάθε έξι μήνες και θα επιμείνει στο να εφαρμοστούν οι δικές της απόψεις», πρόσθεσε.

  «Δεν αποφασίζει η Κυβέρνηση, δηλαδή, για τη χάραξη πολιτικής σε ουσιαστικούς και σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση παραμύθιαζε μέχρι σήμερα τον κόσμο», είπε.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, «αποδεικνύεται λοιπόν ότι η Τρόικα όχι απλά εξακολουθεί να έρχεται και θα έρχεται μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του δανείου μας, δηλαδή μέχρι το 2028 περίπου θα είναι εδώ η Τρόικα και θα επιχειρεί να επιβάλλει πολιτικές».

  «Εμείς λέμε ότι αυτές οι πολιτικές που επιχειρείται να επιβληθούν αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», σημείωσε.

  Με αφορμή τις εκδηλώσεις των συνταξιούχων σήμερα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «οι άνθρωποι οι οποίοι στον ένα ή στον άλλο βαθμό, ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο, έβαλαν το δικό τους το λιθαράκι για να φτάσει η κυπριακή κοινωνία εδώ που βρίσκεται σήμερα, αυτή τη στιγμή έχουν απαξιωθεί εντελώς».

  «Δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή ως συνταξιούχοι», είπε, προσθέτοντας ότι «επιμένουμε εμείς ότι αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους πετάξουμε γιατί έτσι αποφασίζει είτε ο κ. Σόιμπλε, είτε ο οποιοσδήποτε άλλος».

  Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «είναι υποχρέωση του κράτους και εμάς των πολιτικών κομμάτων να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν μια αξιοπρεπή ζωή και μετά τα 65».

  Ως ΑΚΕΛ, είπε, «αυτή μας την υποχρέωση την αναλαμβάνουμε», προσθέτοντας ότι «θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα της αξιοπρέπειας και μετά τα 65».

 • Ο Ανδρέας Βύρας θα διεκδικήσει τη δημαρχία Λάρνακας Ο Ανδρέας Βύρας θα διεκδικήσει τη δημαρχία Λάρνακας
  Μαϊ 29, 2016
  για να κάνουµε µια νέα αρχή, για να χτίσουµε μια νέα πόλη».

  Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Βύρας ανέφερε ότι «με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαβαίνω, καταθέτω ενώπιον των δηµοτών της Λάρνακας την υποψηφιότητά µου για τη δηµαρχία της πόλης, η οποία έχει περιέλθει σε ανυποληψία και στασιµότητα, ενώ διάφορα γεγονότα τραυµάτισαν και πλήγωσαν την αξιοπρέπειά της».

  Υποσχέθηκε ότι θα κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά δηλαδή να ακούει «προσεκτικά, και µέσα από σκληρή δουλειά, µεθοδικότητα, εντιµότητα, διαφάνεια, και κυρίως µε συλλογικότητα να δουλέψουµε, για τη Λάρνακα που όλοι θα θέλαµε να ζούµε, για τη Λάρνακα που οραµατιζόµαστε για τα παιδιά µας».

  Πρόσθεσε ότι το όραμα του για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι «να υπηρετεί το δηµότη και όχι να εργάζεται εις βάρος του», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θέλησή του «να εργαστούµε όλοι µαζί, χωρίς αποκλεισµούς και χωρίς προσωπικά συµφέροντα για να αποκτήσει επιτέλους η Λάρνακα τη θέση που της αξίζει».

  Ο κ. Βύρας απευθύνθηκε «με ειλικρίνεια στους συνδημότες» του, γιατί όπως είπε «όλους τους ενώνει η Λάρνακα» λέγοντας πως για τον ίδιο εµπειρία ζωής είναι η δράση του µέσα από το κίνηµα της αριστεράς από το οποίο προέρχεται «ένα κίνηµα από το οποίο προήλθαν ∆ήµαρχοι ορόσηµα, στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Μοναδικός µου στόχος θα είναι το συµφέρον της πόλης, η χρηστή διοίκηση και η αξιοκρατία και θα εργαστώ συλλογικά και χωρίς αποκλεισµούς», κατέληξε.

 • Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τον Δήμο Λευκωσίας με ένα μοναδικό τρόπο Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τον Δήμο Λευκωσίας με ένα μοναδικό τρόπο
  Μαϊ 29, 2016
  εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Λευκωσίας.

  Δείτε τι έγραψε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας:

  Λευκωσία: Αντί εξαγγελίας.

  Πάντα φοβόμουν τις βαρύγδουπες εκφράσεις. Ίσως να ένιωθα και κάποια αποστροφή προς αυτές. Και όταν καμιά φορά ο πειρασμός ξεπερνούσε τους περιορισμούς μου, έβρισκα πάντα μπροστά μου τους στίχους να με χλευάζουν θυμίζοντας μου "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα".

  Μικρός, έβλεπα αρχικά με δέος, αργότερα με μεγάλη δόση κυνισμού πολλούς πολιτικούς να κηρύττουν, παρά να μιλάνε ως πολίτες που ζουν στην κοινωνία. Στην προσπάθεια να πουν κάτι "μεγάλο" χανόταν το βλέμμα από το μικρό, το απλό, το ουσιώδες.

  Να' μαστε λοιπόν. Σε μια εποχή που όλα γύρω μας μοιάζουν ιδιοτελή, καλούμαστε να αναζητήσουμε το όραμα μας για το αύριο και για την πόλη μας.

  Μακριά λοιπόν από πομπώδεις εξαγγελίες κι υποσχέσεις. Η πόλη, η Λευκωσία μας είναι εδώ και μας περιμένει. Να την φροντίσουμε όπως δικαιωματικά της αξίζει. Μια πόλη που για αιώνες δεχόταν με χαμόγελο τους ντόπιους, χωρίς να ξεχνά να υιοθετεί το νέο, το άγνωστο και το καινούργιο. Η Λευκωσία δεν είναι τα τείχη που κρατάν τον κόσμο μακριά, είναι αντίθετα οι πύλες που καλούσαν τους ανθρώπους να την γνωρίσουν. Αυτή είναι η πόλη μου, αυτή και η ψυχή της.

  Κανένας τόπος ούτε λαός, δεν μπόρεσε ποτέ να τα βάλει με την ειρωνεία της Ιστορίας. Και ενώ η Λευκωσία χτίστηκε κυκλικά συμβολίζοντας μιαν αέναη ενότητα, οι περισσότεροι κάτοικοι της σήμερα δεν την έχουν ζήσει ποτέ ενωμένη. Και εγώ ανάμεσα σε εσάς.

  Δεν ζητώ την ψήφο σας. Θα ήταν ύβρις αν το έπραττα αυτό από την πρώτη ημέρα. Ζητώ όμως από την καθεμιά και τον καθένα από εσάς να βάλουμε μαζί τις πινελιές στον καμβά της πόλης. Με έργα συνετά, βιώσιμα, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

  Για τα παιδιά, τη νεολαία, τις οικογένειες και την τρίτη ηλικία. Για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, για τους μετανάστες. Για την τοπική οικονομία, τους εργαζόμενους και όσους δραστηριοποιούνται στην πόλη. Για τους εργάτες του πολιτισμού, για τους επισκέπτες. Για τα αδέσποτα ζώα που αναζητούν την στοργή μας. Για μια Λευκωσία που θα τους αγκαλιάζει όλους.

  Αντί εξαγγελίας λοιπόν.

  Ελάτε να δουλέψουμε μαζί. Για μια Λευκωσία που δεν γουστάρει να είναι μοιρασμένη. Για μια Λευκωσία έτοιμη να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Για μια επανενωμένη Λευκωσία, πρωτεύουσα σε μια Ομοσπονδιακή Κύπρο.

  Ελάτε να δουλέψουμε μαζί. Για να επουλώσουμε πληγές. Για να δώσουμε στην Λευκωσία την ελπίδα και την αισιοδοξία που της αξίζει.

  Η Λευκωσία μας περιμένει.

  Παναγιώτης

 • ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενες συνεργασίες για δημοτικές μόνο με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενες συνεργασίες για δημοτικές μόνο με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών
  Μαϊ 29, 2016
  ενδεχόμενες συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές θα γίνουν με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, καθώς οι εκλογές έχουν καθαρά τοπικό χαρακτήρα. Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να απαντήσει στο καταπόσον ο Ανδρέας Χρίστου θα είναι υποψήφιος των κομμάτων ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ για τη δημαρχία Λεμεσού.

  “Θα επαναλάβω ότι δεν επιχειρούμε να κάνουμε συνεργασίες σε παγκύπρια κλίμακα με κανένα. Οι οδηγίες που έχουμε δώσει στις επαρχιακές επιτροπές είναι ότι θα πρέπει να στοχεύσουν σε τοπικές συνεργασίες και οι όποιες συνεργασίες θα γίνουν, θα πρέπει να έχουν έντονο τοπικό χαρακτήρα και να περιστρέφονται γύρω από τις σωστές πολιτικές θέσεις και την προσωπικότητα εκείνη η οποία να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών μέσα από το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης”, ανέφερε.

  Ο κ. Κυπριανού συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε να εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητά του ο κ. Χρίστου.

  Σε άλλη ερώτηση αν το κόμμα του θα προβεί σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα για τις δημοτικές εκλογές, είπε ότι ενδεχομένως να γίνουν κάποιες συζητήσεις, αλλά το καθοριστικό είναι το τι θα πουν οι τοπικές κοινωνίες.

  Ερωτηθείς εξάλλου τι θα πράξει το κόμμα του αν από τα άλλα κόμματα τεθεί ως προϋπόθεση οι συνεργασίες να γίνουν σε παγκύπρια κλίμακα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες συνεργασίες. “Αυτές οι εκλογές έχουν έντονο τοπικό χαρακτήρα και θα πρέπει να διατηρηθεί αυτός ο χαρακτήρας και δεν μπορούμε να προσδώσουμε έντονο πολιτικό χαρακτήρα σε αυτές τις εκλογές”, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

  Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με την ηγεσία του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών.

  Ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις εκποιήσεις, τα ζητήματα αφερεγγυότητας, το ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάγκη για λήψη μέτρων ώστε όλα αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν προς όφελος του κόσμου.

  “Είχαμε ένα εποικοδομητικό διάλογο και είπαμε ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με γνώμονα το πως διαμορφώνεται ένα πλαίσιο το οποίο θα εξυπηρετεί, από τη δική μας σκοπιά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες και ιδιαίτερα όσους δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση που ξέσπασε και έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα στο τόπο μας”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

  Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ενδιαφέρουσα και συζητήθηκε η τρέχουσα επικαιρότητα. Είπε ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι προτάσεις και τα σχόλια που τέθηκαν από πλευράς ΑΚΕΛ.

  “Οι κυπριακές τράπεζες μετά την επιτυχή αξιολόγησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τραπεζική Αρχή και την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης, επικεντρώνονται πλέον στο να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις νέες συνθήκες που μας περιβάλλουν, και τις προκλήσεις μέσα στις συνθήκες της οικονομίας που απαιτούν ανάπτυξη και επένδυση “, ανέφερε.

  Ο κ. Γεωργίου είπε ότι ένα άλλο σημείο της εργασίας των τραπεζών είναι να αντιμετωπίσουν με επιτυχία, στο μέτρο του δυνατού, τις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που εκκρεμεί για την τιτλοποίηση δανείων, ο κ. Γεωργίου είπε ότι δεν γνωρίζει πότε αυτό με ακρίβεια θα τεθεί ενώπιον της Βουλής, αλλά είπε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τον τραπεζικό ταμείο στο να καλυτερεύσει τόσο την κεφαλαιακή του επάρκεια όσο κα την ρευστότητά του. “Για να μπορέσει να πετύχει η τιτλοποίηση δανείων πρέπει να συνάδει με ευρωπαϊκές πρακτικές, τις λεγόμενες βέλτιστες πρακτικές, άρα να περιμένουμε το σχέδιο για να δώσουμε και τα σχόλια μας ως Σύνδεσμος”, είπε.

  Για το ίδιο θέμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως το κόμμα του δεν έχει κάτι ενώπιον του και δεν μπορεί να σχολιάσει και συνέστησε υπομονή όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο να γίνει μελέτη και να διατυπωθούν

 • Yποψήφιος για τη δημαρχία Λεμεσού ο Αντρέας Χρίστου Yποψήφιος για τη δημαρχία Λεμεσού ο Αντρέας Χρίστου
  Μαϊ 29, 2016
  κ.Χρίστου, παρά το ότι αρχικά σκεφτόταν να μην επαναδιεκδικήσει μια τρίτη θητεία ως Δήμαρχος Λεμεσού, έχει κάνει δεύτερες σκέψεις και τελικά θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, κάτι που όπως μας ανέφερε, προτίθεται να ανακοινώσει και επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα.

  Με την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Αντρέα Χρίστου, οι μνηστήρες για τον δημαρχιακό θώκο της Λεμεσού είναι μέχρι στιγμής τρεις, αφού ήδη εξήγγειλαν υποψηφιότητα οι Νίκος Νικολαΐδης και Ρόδος Ηροδότου.

 • H Ανθούλα Μενελάου, νέα Επαρχιακή Γραμματέας της ΕΔΟΝ Λεμεσού H Ανθούλα Μενελάου, νέα Επαρχιακή Γραμματέας της ΕΔΟΝ Λεμεσού
  Μαϊ 29, 2016
  Βάκη Χαραλάμπους. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε με μοναδικό θέμα τις αρχαιρεσίες για πλήρωση της θέσης του Επαρχιακού Γραμματέα της Επαρχιακής Οργάνωσης της ΕΔΟΝ Λεμεσού.

  Νέα Επαρχιακή Γραμματέας εκλέγηκε άνευ ανθυποψηφίου η Ανθούλα Μενελάου. Η Επαρχιακή Οργάνωση στο σύνολο της ευχαριστεί για τη συνολική παρουσία, δράση και προσφορά του στην Επαρχιακή Οργάνωση της ΕΔΟΝ Λεμεσού, τον απερχόμενο Επαρχιακό Γραμματέα, Χρίστο Μιχαήλ, ο οποίος παραμένει μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου.

  Βιογραφικό σημείωμα νέας Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λεμεσού

  Η Ανθούλα Μενελάου είναι 28 χρονών και κατάγεται από την Αγία Φύλα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πολιτιστική, Πολιτική και Ανάπτυξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

  Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, αναμίχθηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα αναπτύσσοντας δράση μέσα από τις τάξεις της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών όπου διετέλεσε και Οργανωτικός Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης διετέλεσε εκπρόσωπος των φοιτητών στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών και στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2007 μέχρι το 2010.

  Είναι μέλος του ΑΚΕΛ από το 2006 και μέλος της Συμπλεγματικής Επιτροπής Αγίας Φύλας. Από το 2008 μέχρι το 2010 διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ. Είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ από το 2010, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ από τον Ιανουάριο του 2016, και μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας της ΕΔΟΝ Λεμεσού από το 2010. Διετέλεσε Υπεύθυνη του Τμήματος ΕΔΟΝόπουλων και του Μαθητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ Λεμεσού, Υπεύθυνη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Προγραμμάτων του ΚΣ της ΕΔΟΝ. Εκπροσωπεί την ΕΔΟΝ Λεμεσού στο Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην Επαρχιακή Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού Λεμεσού, της οποίας είναι Γραμματέας από το 2013. Συμμετέχει ως μέλος στην Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού από το 2013.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ
  Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε το θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, Μιχάλη Πουμπουρή. Ο Μιχάλης Πουμπουρής, για δεκαετίες ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, συνέδεσε το όνομα του με το ΑΚΕΛ, με τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις λαϊκές διεκδικήσεις, με την αντίσταση στο φασισμό και το σοβινισμό, με την πάλη για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδα μας.
 • ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία
  ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, με τη δύναμη που μάς δίνουν οι εργαζόμενοι, με πίστη στο μέλλον που αξίζει ο λαός μας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία, τονίζει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση της με την ευκαιρία της σημερινής 92ης επετείου από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ), συνεχιστής του οποίου είναι το Ανορθωτικό Κόμμα Κυπρίων Εργαζομένων (ΑΚΕΛ).
 • Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης
  Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης Aνακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ για τον θάνατο του Βετεράνου στελέχους του Κόμματος Χρίστου Κουρτελλάρη: "Με αισθήματα βαθιάς θλίψης η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει τον θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος, Χρίστου Κουρτελλάρη. Ο Χρίστος Κουρτελλάρης γεννήθηκε το 1919 στους Εργάτες. Εντάχθηκε στις γραμμές του εργατικού κινήματος από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ το 1940 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Μπήκε στο δρόμο της βιοπάλης σχεδόν από παιδί και στρατεύτηκε στο δρόμο του αγώνα τον οποίο δεν…
 • Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία
  Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας ανέλυσε το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και τα μηνύματα που μέσω του στάλθηκαν στην κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα το Επαρχιακό Συμβούλιο προχώρησε σε μια αποτίμηση της δράσης και της παρουσίας του πριν και κατά τη διάρκεια του 31ου ΠΦΝΦ, επαναβεβαιώνοντας τη θέληση του, να συνεχίσει…
 • Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ
  Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξελέγη στη θέση της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ, επικρατώντας του ανθυποψηφίου της Μαρίνου Μουσιούτα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Κεντρικής Επιτροπής, Φύτο Κωνσταντίνου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έλαβε 4.008 ψήφους ή 63,96%. Ο Μαρίνος Μουσιούτας έλαβε ποσοστό 36,04%.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top