2014

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά θεωρεί ότι τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να διευκολύνουν την μετεγγραφή παιδιών σε δημόσια σχολεία ασχέτως οικονομικών εκκρεμοτήτων των γονιών και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου για το θέμα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της Επιτρόπου, τους τελευταίους μήνες η κ. Κουρσουμπά δέχθηκε αυξημένο αριθμό παραπόνων για αποφάσεις ιδιωτικών σχολείων, σχετικά με μαθητές/μαθήτριες των οποίων οι γονείς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

"Ιδιωτικά σχολεία, επικαλούμενα οικονομικές υποχρεώσεις των γονιών απέναντί τους, είτε δεν επιτρέπουν σε μαθητές και μαθήτριες τους να παρακαθίσουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστοποιητικών φοίτησης, είτε αρνούνται να τους παραχωρήσουν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά φοίτησης", αναφέρει η Επίτροπος.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι οικονομικές οφειλές της οικογένειας "δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να συνδέονται με την παραχώρηση πιστοποιητικών φοίτησης ή/και ενδεικτικών βαθμολογίας, τα οποία είναι απαραίτητα έγγραφα για την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών τους".

"Η Επίτροπος έχει ισχυρή άποψη ότι, οι συγκεκριμένες επιλογές – κατ’ επίκληση οικονομικών υποχρεώσεων των γονιών απέναντι στο σχολείο – συνιστούν κατάχρηση εξουσίας και τίποτα λιγότερο από τη χρησιμοποίηση του παιδιού ως μοχλού πίεσης για την εξασφάλιση οικονομικών ωφελημάτων. Πρόκειται για επιλογές που σαφώς προσβάλλουν την εγγενή αξιοπρέπεια του παιδιού και, ως εκ τούτου, αντίκεινται στο πνεύμα που εγκαθιδρύει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού", αναφέρεται.

Η κ. Κουρσουμπά διευκρινίζει στην ανακοίνωση ότι αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα κάθε ιδιωτικού σχολείου "να διεκδικεί, με όλα τα έννομα μέσα, τις οικονομικές οφειλές απέναντί του". Την ίδια όμως στιγμή, υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα αυτό "θα πρέπει να ασκείται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ιδιαίτερα το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα του σεβασμού της αξιοπρέπειας των παιδιών".

Η κ. Κουρσουμπά προσθέτει στην ανακοίνωση ότι ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορούσε ακόμη, και ως έσχατο μέτρο, να διακόψει τη φοίτηση παιδιών – λόγω της αδυναμίας των γονιών τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντί του - "νοουμένου ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια επικοινωνίας με τους γονείς για διευθέτηση των οικονομικών διαφορών τους και αφού έχει επιδειχθεί η αναγκαία και ανάλογη με την περίπτωση, ευαισθησία".

Σημειώνει όμως ότι αυτό σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να γίνεται στα μέσα της σχολικής χρονιάς γιατί η μετεγγραφή ενός παιδιού από ένα σχολείο σε άλλο, επιφέρει άλλοτε περισσότερη και άλλοτε μικρότερη συναισθηματική αναστάτωση στο παιδί και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η μεσολάβηση ενός χρονικού διαστήματος, ως μεταβατικής περιόδου, που θα επιτρέψει την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού, έτσι ώστε η προσαρμογή του στο νέο σχολικό πλαίσιο να γίνει με τρόπο ομαλό.

Η Επίτροπος υπενθυμίζει ακόμη ότι μετέφερε ήδη από το 2010, την τοποθέτησή της αυτή, με παρέμβασή της προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, μετά τη διερεύνηση σχετικού παραπόνου. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναφέρει, υιοθέτησε την τοποθέτηση και την κοινοποίησε με εγκύκλιό του, το Μάρτιο του 2011, προς τους Διευθυντές/τριες Ιδιωτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, επεξηγήθηκε η θέση αυτή και σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Κύπρου στο Γραφείο της, τον Ιούνιο του 2011.

Η Επίτροπος καλεί τέλος το Υπουργείο "στα πλαίσια του εποπτικού ελέγχου για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, να λάβει τα μέτρα εκείνα που κρίνει αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου".

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά
  Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά Αρχισαν σήμερα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δήλωσε ότι στο Υπουργείο είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή τους. Πρεμιέρα γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 • Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού»
  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού» Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί για την Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "να σταματήσουν να εμπαίζουν", κατά την έκφρασή της, ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διορισμού και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σημειώνει ότι όσον αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμού από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών θα θυματοποιούσε αρκετούς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. «Είχαμε…
 • Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!
  Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!  Άγγιξε το 63% το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων που παρακάθισαν σε εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από τους 5 χιλιάδες υποψήφιους που εξετάστηκαν για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων, πέτυχαν μόνοι οι 1869. Η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στους φιλόλογους. Από τους 755 που παρακάθισαν στις εξετάσεις πέτυχαν μόνο οι 55. Οι βιολόγοι και οι υποψήφιοι στα αγγλικά είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
 • TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018
  TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018 Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές Διδακτορικού επιπέδου (PhD) για έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2018, στα ακόλουθα Τμήματα: Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Νοσηλευτικής Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Δημόσιας Επικοινωνίας Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Αναλυτικές πληροφορίες για τα θεματικά πεδία, το σύστημα…
 • Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο
  Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο Πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο εγκαινιάζει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση για το θέμα στο γραφείο του κ. Φωτίου για συζήτηση του όλου θέματος. Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από νέους στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, λέγοντας ότι…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top