2014

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά θεωρεί ότι τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να διευκολύνουν την μετεγγραφή παιδιών σε δημόσια σχολεία ασχέτως οικονομικών εκκρεμοτήτων των γονιών και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου για το θέμα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της Επιτρόπου, τους τελευταίους μήνες η κ. Κουρσουμπά δέχθηκε αυξημένο αριθμό παραπόνων για αποφάσεις ιδιωτικών σχολείων, σχετικά με μαθητές/μαθήτριες των οποίων οι γονείς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

"Ιδιωτικά σχολεία, επικαλούμενα οικονομικές υποχρεώσεις των γονιών απέναντί τους, είτε δεν επιτρέπουν σε μαθητές και μαθήτριες τους να παρακαθίσουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστοποιητικών φοίτησης, είτε αρνούνται να τους παραχωρήσουν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά φοίτησης", αναφέρει η Επίτροπος.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι οικονομικές οφειλές της οικογένειας "δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να συνδέονται με την παραχώρηση πιστοποιητικών φοίτησης ή/και ενδεικτικών βαθμολογίας, τα οποία είναι απαραίτητα έγγραφα για την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών τους".

"Η Επίτροπος έχει ισχυρή άποψη ότι, οι συγκεκριμένες επιλογές – κατ’ επίκληση οικονομικών υποχρεώσεων των γονιών απέναντι στο σχολείο – συνιστούν κατάχρηση εξουσίας και τίποτα λιγότερο από τη χρησιμοποίηση του παιδιού ως μοχλού πίεσης για την εξασφάλιση οικονομικών ωφελημάτων. Πρόκειται για επιλογές που σαφώς προσβάλλουν την εγγενή αξιοπρέπεια του παιδιού και, ως εκ τούτου, αντίκεινται στο πνεύμα που εγκαθιδρύει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού", αναφέρεται.

Η κ. Κουρσουμπά διευκρινίζει στην ανακοίνωση ότι αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα κάθε ιδιωτικού σχολείου "να διεκδικεί, με όλα τα έννομα μέσα, τις οικονομικές οφειλές απέναντί του". Την ίδια όμως στιγμή, υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα αυτό "θα πρέπει να ασκείται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ιδιαίτερα το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα του σεβασμού της αξιοπρέπειας των παιδιών".

Η κ. Κουρσουμπά προσθέτει στην ανακοίνωση ότι ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορούσε ακόμη, και ως έσχατο μέτρο, να διακόψει τη φοίτηση παιδιών – λόγω της αδυναμίας των γονιών τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντί του - "νοουμένου ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια επικοινωνίας με τους γονείς για διευθέτηση των οικονομικών διαφορών τους και αφού έχει επιδειχθεί η αναγκαία και ανάλογη με την περίπτωση, ευαισθησία".

Σημειώνει όμως ότι αυτό σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να γίνεται στα μέσα της σχολικής χρονιάς γιατί η μετεγγραφή ενός παιδιού από ένα σχολείο σε άλλο, επιφέρει άλλοτε περισσότερη και άλλοτε μικρότερη συναισθηματική αναστάτωση στο παιδί και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η μεσολάβηση ενός χρονικού διαστήματος, ως μεταβατικής περιόδου, που θα επιτρέψει την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού, έτσι ώστε η προσαρμογή του στο νέο σχολικό πλαίσιο να γίνει με τρόπο ομαλό.

Η Επίτροπος υπενθυμίζει ακόμη ότι μετέφερε ήδη από το 2010, την τοποθέτησή της αυτή, με παρέμβασή της προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, μετά τη διερεύνηση σχετικού παραπόνου. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναφέρει, υιοθέτησε την τοποθέτηση και την κοινοποίησε με εγκύκλιό του, το Μάρτιο του 2011, προς τους Διευθυντές/τριες Ιδιωτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, επεξηγήθηκε η θέση αυτή και σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Κύπρου στο Γραφείο της, τον Ιούνιο του 2011.

Η Επίτροπος καλεί τέλος το Υπουργείο "στα πλαίσια του εποπτικού ελέγχου για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, να λάβει τα μέτρα εκείνα που κρίνει αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου".

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top