Δεκέμβριος 2014

Η Προοδευτική Κ.Φ με ανακοίνωση τύπου καταγγέλει δημόσια την απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για την αποκοπή του Πακέτου Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας το οποίο δινόταν στους φοιτητές από το 2009:

Η Προοδευτική Κ.Φ με ανακοίνωση τύπου καταγγέλει δημόσια την απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για την αποκοπή του Πακέτου Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας το οποίο δινόταν στους φοιτητές από το 2009:

"Ως Προοδευτική Κ.Φ. καταδικάζουμε την βεβιασμένη τροποποίηση του Προϋπολογισμού του Κράτους του 2015 που είχε κατατεθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση ταυτισμένη με τις επιβουλές της Τρόικα κουτσουρεύει τις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα το 2009 η Κυβέρνηση Χριστόφια παραχώρησε για πρώτη φορά πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας, διεκδίκηση για την οποία αγωνιζόταν χρόνια το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Το συγκεκριμένο πακέτο για 5 χρόνια παραχωρείτο στους φοιτητές αναλόγως των ελλείψεων που είχε ο καθένας, για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, σίτιση, στέγαση, αγορά βιβλίων, αγορά Η/Υ κ.α.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη τερματίζει το φοιτητικό πακέτο κρατικής μέριμνας. Η κυβέρνηση παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στους φοιτητές και ενάντια στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών τους. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε οι φοιτητές και οι οικογένειες μας, έρχονται να αποκόψουν ουσιαστικά το δικαίωμα μας στη μόρφωση. Ας μας απαντήσουν λοιπόν:

Γνωρίζουν πόσοι φοιτητές σπουδάζουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν οικονομικά;

Γνωρίζουν πόσοι φοιτητές χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για να πηγαινοέρχονται στις επαρχίες τους λόγω του ότι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να ενοικιάσουν στην πόλη που σπουδάζουν;

Γνωρίζουν πόσοι φοιτητές έχουν τερματίσει τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τις ολοκληρώσουν;

Γνωρίζουν πόσοι νέοι δεν επιλέγουν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων;

Γιατί δεν έγινε καμία συζήτηση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα;

Δεν λύνεται το πρόβλημα με τη συγχώνευση του κονδυλίου της κρατικής χορηγίας με το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας και την κατάργηση του δεύτερου. Αντιθέτως διογκώνεται. Διογκώνεται γιατί κανείς δεν εγγυάται ότι, θα προσφέρεται σ’ αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη για σίτιση, στέγαση, αγορά βιβλίων ή Η/Υ. Θα δίνεται η χορηγία με βάση τα κριτήρια της, χωρίς τη μοριοδότηση που δινόταν στο πακέτο φοιτητικής μέριμνας.

Η ασταμάτητη επίθεση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη δε φαίνεται να έχει τελειωμό, αφού συνεχίζεται με το πιο πάνω μέτρο. Ήδη οι φοιτητές έχουμε ζήσει τη μείωση της χορηγίας κατά 7 εκ., με αποτέλεσμα να παρέχεται σε όσους έχουν πλέον κάτω των 59000 ευρώ εισόδημα, την αποκοπή 800 χιλιάδων ευρώ από το ΙΚΥΚ, την αποκοπή των προϋπολογισμών των Δημοσίων Πανεπιστήμιων, την αύξηση των κομίστρων των λεωφορείων για τους φοιτητές, την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους φοιτητές. Προϊδεάζουν τους πάντες για εισαγωγή διδάκτρων, συγχωνεύσεις σχολών, εισαγωγή τριετών πτυχίων, υποβαθμίζοντας το επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών.

Ως Προοδευτική Κ.Φ., δηλώνουμε ξεκάθαρα πως ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ πρέπει να τερματιστεί. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταντήσουν την παιδεία και τα πανεπιστήμια προνόμιο για τους λίγους και τους εκλεκτούς. Το δικαίωμα μας στη μόρφωση είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ. Καλούμε έστω και στην υστάτη, να αποσύρουν τη συγκεκριμένη τροπολογία ή να την καταψηφίσουν στη Βουλή.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!"

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά
  Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά Αρχισαν σήμερα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δήλωσε ότι στο Υπουργείο είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή τους. Πρεμιέρα γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 • Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού»
  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού» Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί για την Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "να σταματήσουν να εμπαίζουν", κατά την έκφρασή της, ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διορισμού και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σημειώνει ότι όσον αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμού από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών θα θυματοποιούσε αρκετούς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. «Είχαμε…
 • Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!
  Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!  Άγγιξε το 63% το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων που παρακάθισαν σε εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από τους 5 χιλιάδες υποψήφιους που εξετάστηκαν για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων, πέτυχαν μόνοι οι 1869. Η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στους φιλόλογους. Από τους 755 που παρακάθισαν στις εξετάσεις πέτυχαν μόνο οι 55. Οι βιολόγοι και οι υποψήφιοι στα αγγλικά είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
 • TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018
  TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018 Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές Διδακτορικού επιπέδου (PhD) για έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2018, στα ακόλουθα Τμήματα: Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Νοσηλευτικής Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Δημόσιας Επικοινωνίας Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Αναλυτικές πληροφορίες για τα θεματικά πεδία, το σύστημα…
 • Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο
  Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο Πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο εγκαινιάζει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση για το θέμα στο γραφείο του κ. Φωτίου για συζήτηση του όλου θέματος. Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από νέους στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, λέγοντας ότι…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top