Δεκέμβριος 2014

Η Προοδευτική Κ.Φ με ανακοίνωση τύπου καταγγέλει δημόσια την απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για την αποκοπή του Πακέτου Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας το οποίο δινόταν στους φοιτητές από το 2009:

Η Προοδευτική Κ.Φ με ανακοίνωση τύπου καταγγέλει δημόσια την απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για την αποκοπή του Πακέτου Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας το οποίο δινόταν στους φοιτητές από το 2009:

"Ως Προοδευτική Κ.Φ. καταδικάζουμε την βεβιασμένη τροποποίηση του Προϋπολογισμού του Κράτους του 2015 που είχε κατατεθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση ταυτισμένη με τις επιβουλές της Τρόικα κουτσουρεύει τις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα το 2009 η Κυβέρνηση Χριστόφια παραχώρησε για πρώτη φορά πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας, διεκδίκηση για την οποία αγωνιζόταν χρόνια το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Το συγκεκριμένο πακέτο για 5 χρόνια παραχωρείτο στους φοιτητές αναλόγως των ελλείψεων που είχε ο καθένας, για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, σίτιση, στέγαση, αγορά βιβλίων, αγορά Η/Υ κ.α.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη τερματίζει το φοιτητικό πακέτο κρατικής μέριμνας. Η κυβέρνηση παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στους φοιτητές και ενάντια στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών τους. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε οι φοιτητές και οι οικογένειες μας, έρχονται να αποκόψουν ουσιαστικά το δικαίωμα μας στη μόρφωση. Ας μας απαντήσουν λοιπόν:

Γνωρίζουν πόσοι φοιτητές σπουδάζουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν οικονομικά;

Γνωρίζουν πόσοι φοιτητές χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για να πηγαινοέρχονται στις επαρχίες τους λόγω του ότι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να ενοικιάσουν στην πόλη που σπουδάζουν;

Γνωρίζουν πόσοι φοιτητές έχουν τερματίσει τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τις ολοκληρώσουν;

Γνωρίζουν πόσοι νέοι δεν επιλέγουν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων;

Γιατί δεν έγινε καμία συζήτηση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα;

Δεν λύνεται το πρόβλημα με τη συγχώνευση του κονδυλίου της κρατικής χορηγίας με το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας και την κατάργηση του δεύτερου. Αντιθέτως διογκώνεται. Διογκώνεται γιατί κανείς δεν εγγυάται ότι, θα προσφέρεται σ’ αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη για σίτιση, στέγαση, αγορά βιβλίων ή Η/Υ. Θα δίνεται η χορηγία με βάση τα κριτήρια της, χωρίς τη μοριοδότηση που δινόταν στο πακέτο φοιτητικής μέριμνας.

Η ασταμάτητη επίθεση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη δε φαίνεται να έχει τελειωμό, αφού συνεχίζεται με το πιο πάνω μέτρο. Ήδη οι φοιτητές έχουμε ζήσει τη μείωση της χορηγίας κατά 7 εκ., με αποτέλεσμα να παρέχεται σε όσους έχουν πλέον κάτω των 59000 ευρώ εισόδημα, την αποκοπή 800 χιλιάδων ευρώ από το ΙΚΥΚ, την αποκοπή των προϋπολογισμών των Δημοσίων Πανεπιστήμιων, την αύξηση των κομίστρων των λεωφορείων για τους φοιτητές, την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους φοιτητές. Προϊδεάζουν τους πάντες για εισαγωγή διδάκτρων, συγχωνεύσεις σχολών, εισαγωγή τριετών πτυχίων, υποβαθμίζοντας το επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών.

Ως Προοδευτική Κ.Φ., δηλώνουμε ξεκάθαρα πως ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ πρέπει να τερματιστεί. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταντήσουν την παιδεία και τα πανεπιστήμια προνόμιο για τους λίγους και τους εκλεκτούς. Το δικαίωμα μας στη μόρφωση είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ. Καλούμε έστω και στην υστάτη, να αποσύρουν τη συγκεκριμένη τροπολογία ή να την καταψηφίσουν στη Βουλή.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!"

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top