Μαθητές από όλες τις επαρχίες με λεωφορεία προσήλθαν το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας για να διαμαρτυρηθούν για μία ακόμη φορά για σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Οι μαθητές, κρατώντας πανό, διεκδίκησαν μεταξύ άλλων μείωση του ποσού για την επιλογή των μαθημάτων για τις παγκύπριες εξετάσεις, αύξηση των θέσεων στα ΚΙΕ, εξαίρεση των άπορων μαθητών από καταβολή τελών και κατάργηση των κομίστρων για τα σχολικά λεωφορεία.

Στο Υπουργείο Παιδείας αναπτύχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία απέκοψε όλες τις προσβάσεις προς το κτίριο ενώ περιπολικά οχήματα ήταν σταθμευμένα περιμετρικά του Υπουργείου καθώς όπως λέχθηκε αναμένετο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία με σαράντα σχολικά λεωφορεία.

Όλες οι είσοδοι στο κτίριο έκλεισαν και αλυσοδέθηκαν ενώ ομάδα της ΜΜΑΔ βρισκόταν στον ισόγειο χώρο εντός του κτιρίου και στην κεντρική είσοδο.

Σε κάποια στιγμή μερίδα μαθητών άρχισε να πετά μπουκάλια με νερό, ντομάτες, εσπεριδοειδή και τους ιστούς από τα πανό που κρατούσαν εντός της αυλής του Υπουργείου στην κεντρική είσοδο, αλλά πολύ γρήγορα η τάξη αποκαταστάθηκε χωρίς κανένα απολύτως παρατράγουδο. Επίσης κάποιοι μαθητές άναψαν φωτοβολίδες.

Αντιπροσωπεία των μαθητών υπό τον Πρόεδρο της ΠΣΕΜ Λοϊζο Κυριακίδη έγινε δεκτή στο γραφείο του Αναπληρωτή Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανού Λούη με τον οποίο συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα αιτήματα και τον τρόπο επίλυσής τους και επέδωσε και σχετικό υπόμνημα.

Η αντιπροσωπεία έφυγε ικανοποιημένη από το Υπουργείο αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα διεξαχθεί διάλογος για να βρεθούν λύσεις.

``Σήμερα διαμαρτυρηθήκαμε έξω από το Υπουργείο Παιδείας για να ασκήσουμε πίεση και πάλι στο Υπουργείο και στα αρμόδια όργανα, η απάντηση που πήραμε ήταν θετική και θα προσέλθουμε σε διάλογο και πάλι με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης για να δούμε τον τρόπο που μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα, γιατί μόνο με διάλογο μπορούν να επιλυθούν”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κυριακίδης.

Σε ερώτηση για τα μεμονωμένα επεισόδια που παρατηρήθηκαν και την ρίψη μπουκαλιών και φρούτων στην αυλή, ο κ. Κυριακίδης τα καταδίκασε.

“Καταδικάζουμε αυτά τα συμβάντα, δεν μας αντιπροσωπεύουν και καλούμε τους συμμαθητές να προσέξουν ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, μέσα από τους αγώνες μας δεν είχαμε ποτέ τέτοια φαινόμενα και ελπίζω να ήταν απλά μεμονωμένα”, δήλωσε.

Ο κ. Λούης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις στους μαθητές για τα αιτήματά τους, κάποια έχουν ήδη μπει σε διαδικασία αντιμετώπισης ενώ για άλλα θα διεξαχθεί διάλογος.

Για τα δίδακτρα στα ΚΙΕ και για την καταβολή τελών για συμμετοχή στις παγκύπριες εξετάσεις, ο κ. Λούης είπε ότι έχει αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα με την στοχευμένη μελέτη που έγινε για τους άπορους μαθητές, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο προβαίνει σε μια σειρά από ενέργειες και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, για να `απαλύνει` τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν.

Είπε επίσης ότι διευθετήσεις γίνονται και για τη χορήγηση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη Β` και Γ` τάξη γυμνασίου, το συσσίτιο για τους άπορους και την απαλλαγή τους από τα όποια τέλη, ενώ για τα ΚΙΕ είπε ότι προσφέρονται πολλά ωφελήματα στις διάφορες κατηγορίες (εκτός από άπορους και εγκλωβισμένους και στα παιδιά των πενταμελών οικογενειών).

“Προσφέρουμε στην ουσία υποτροφίες, απαλλάσσεται το τρίτο και τέταρτο παιδί από καταβολή διδάκτρων, επίσης προσφέρονται μαθήματα ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στις διάφορες κοινότητες, άρα τα ωφελήματα των μαθητών και των γονιών είναι πολλά, επίσης στοχευμένα απαλλάσσονται οι μαθητές όσον αφορά την διακίνησή τους”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λούης.

Είπε ακόμη ότι οι μαθητές έθεσαν επίσης ως αιτήματα και πήραν επαρκείς απαντήσεις για τις θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια όπου οι συμμετέχοντες είναι περίπου 6,500 χιλιάδες και προσφέρονται κοντά στις 6,000 θέσεις. Για το κλείσιμο σχολείων, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Μέσης είπε ότι δεν κλείνουν σχολεία, αλλά απεναντίας στην οικονομική κατάσταση το Υπουργείο σχεδιάζει σχολεία.

Σε ερώτηση για τη διαμαρτυρία για το κλείσιμο σχολείου στην Πάφο, απάντησε ότι αυτό που γίνεται έχει να κάνει με ένα τουρκοκυπριακό σχολείο που έπρεπε να κλείσει γιατί ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών και γίνεται διευθέτηση με το συγκεκριμένο Λύκειο Κύκκου.

Ο κ. Λούης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να γίνεται διάλογος για όλα τα αιτήματα των μαθητών και ότι το Υπουργείο τους θέλει συμπαραστάτες.

“Θέλουμε τους μαθητές να είναι δίπλα μας, συμπαραστάτες, με σωστό διάλογο βρίσκουμε λύσεις για τα ζητήματα που τους απασχολούν, τους θεωρούμε μια από τις βασικές συντεταγμένες και παραμέτρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και σε θέματα της κακής χρήσης του κινητού θα μπούμε σε διάλογο και οφείλω να πω ότι οι μαθητές έχουν ικανοποιηθεί με την πληρότητα των απαντήσεων που πήραν και ελπίζω να μεταφέρουν με το σωστό τρόπο τα μηνύματα στους συμμαθητές τους”, συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι εκεί που ίσως προέκυψαν τώρα περιπτώσεις με άπορους μαθητές κάλεσε την ΠΣΕΜ να γνωστοποιήσει στο Υπουργείο αυτές τις περιπτώσεις εξηγώντας επίσης ότι υπάρχει και πλατφόρμα που ανανεώνεται συνεχώς με τον αριθμό των απόρων. “Υπάρχει κοινωνική ευαισθησία και άμεση παρέμβαση και στοχευμένη και αποδεικνύεται ότι με διάλογο βρίσκουμε λύσεις”, κατέληξε ο κ. Λούης.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά
  Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά Αρχισαν σήμερα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δήλωσε ότι στο Υπουργείο είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή τους. Πρεμιέρα γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 • Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού»
  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού» Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί για την Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "να σταματήσουν να εμπαίζουν", κατά την έκφρασή της, ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διορισμού και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σημειώνει ότι όσον αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμού από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών θα θυματοποιούσε αρκετούς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. «Είχαμε…
 • Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!
  Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!  Άγγιξε το 63% το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων που παρακάθισαν σε εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από τους 5 χιλιάδες υποψήφιους που εξετάστηκαν για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων, πέτυχαν μόνοι οι 1869. Η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στους φιλόλογους. Από τους 755 που παρακάθισαν στις εξετάσεις πέτυχαν μόνο οι 55. Οι βιολόγοι και οι υποψήφιοι στα αγγλικά είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
 • TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018
  TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018 Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές Διδακτορικού επιπέδου (PhD) για έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2018, στα ακόλουθα Τμήματα: Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Νοσηλευτικής Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Δημόσιας Επικοινωνίας Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Αναλυτικές πληροφορίες για τα θεματικά πεδία, το σύστημα…
 • Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο
  Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο Πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο εγκαινιάζει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση για το θέμα στο γραφείο του κ. Φωτίου για συζήτηση του όλου θέματος. Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από νέους στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, λέγοντας ότι…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top