Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 07 Απρίλιος 2015

Λανθασμένη θεωρεί το ΑΚΕΛ την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα, καλώντας το να την αποσύρει και να μπει σε διάλογο στη βάση της πρότασης του 2012, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς υποστήριξε ότι με την πρότασή του για τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα, το Υπουργείο Παιδείας «ουσιαστικά υπονομεύει την προοπτική εφαρμογής ενός ανθρωποκεντρικού, δημοκρατικού συστήματος στην εκπαίδευση και το αντικαθιστά με ένα μονοσήμαντο σύστημα μεταφοράς και απόκτησης γνώσεων».

Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, το Υπουργείο Παιδείας αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας του σήμερα, «αλλαγή που άπαντες έχουμε υπογραμμίσει ότι είναι επιβεβλημένη αφού είναι γενική διαπίστωση πως ο θεσμός του ενιαίου λυκείου όπως εφαρμόζεται έχει κλείσει τον κύκλο του».

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ακόμη πως η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας «ενισχύει τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τον υλοκεντρισμό και κατ’ επέκταση την παραπαιδεία σε βάρος της πολύπλευρης μάθησης».

«Η προσέγγιση του Υπουργείου να παραμένει προσκολλημένο στη στεγνή εξειδίκευση από την ηλικία των 15 χρόνων, αλλά ταυτόχρονα και η εμμονή του σε επιλογές μαθημάτων που μόνο μπροστά δεν παίρνουν τα πράγματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», συμπλήρωσε.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι, συνολικά οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι προτάσεις λιτότητας «αφού έχουν ως βασικό κριτήριο τη μη αύξηση του κόστους» και πως από αυτές απουσιάζει η σύνδεση των αλλαγών που προωθούνται, γεγονός που δεν βοηθά να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ο οποίος θα στηρίζει ουσιαστικά το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Άντρος Καυκαλιάς κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις που έχουν κατατεθεί στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Παιδείας, να αποσύρει την πρόταση που έχει καταθέσει και να μπει σε ένα ουσιαστικό διάλογο στη βάση της πρότασης του 2012, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά
  Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά Αρχισαν σήμερα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δήλωσε ότι στο Υπουργείο είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή τους. Πρεμιέρα γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 • Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού»
  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού» Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί για την Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "να σταματήσουν να εμπαίζουν", κατά την έκφρασή της, ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διορισμού και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σημειώνει ότι όσον αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμού από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών θα θυματοποιούσε αρκετούς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. «Είχαμε…
 • Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!
  Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!  Άγγιξε το 63% το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων που παρακάθισαν σε εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από τους 5 χιλιάδες υποψήφιους που εξετάστηκαν για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων, πέτυχαν μόνοι οι 1869. Η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στους φιλόλογους. Από τους 755 που παρακάθισαν στις εξετάσεις πέτυχαν μόνο οι 55. Οι βιολόγοι και οι υποψήφιοι στα αγγλικά είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
 • TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018
  TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018 Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές Διδακτορικού επιπέδου (PhD) για έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2018, στα ακόλουθα Τμήματα: Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Νοσηλευτικής Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Δημόσιας Επικοινωνίας Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Αναλυτικές πληροφορίες για τα θεματικά πεδία, το σύστημα…
 • Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο
  Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο Πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο εγκαινιάζει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση για το θέμα στο γραφείο του κ. Φωτίου για συζήτηση του όλου θέματος. Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από νέους στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, λέγοντας ότι…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top