: Κυριακή, 17 Μάιος 2015

Αρχίζουν αύριο με το μάθημα των Νέων Ελληνικών οι Παγκύπριες Εξετάσεις και η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Τέρψα Κωνσταντινίδου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Υπηρεσία Εξετάσεων τα έχει ετοιμάσει όλα.

«Όσον αφορά το θέμα της οργάνωσης για να αρχίσει η διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων όλα είναι έτοιμα. Είναι στην εντέλεια. Όλα έχουν γίνει με κάθε λεπτομέρεια. Έχουν γίνει ειδικά σεμινάρια για τους υπευθύνους των εξεταστικών κέντρων, έχουν καταγραφεί όλες οι διαδικασίες κάτω και τους έχουν δοθεί σε ειδικά βιβλιάρια που αναγράφεται ο ρόλος του καθενός , είναι πληροφορημένα όλα τα εξεταστικά κέντρα, είναι πληροφορημένοι οι επιθεωρητές του ΥΠΠ που θα εφημερεύσουν τη διαδικασία, όλοι οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Εξετάσεων, όλοι όσοι θα δουλέψουν είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις διαδικασίες γραπτώς και προφορικώς σε σεμινάρια», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κωνσταντινίδου είπε ότι τα θέματα των εξετάσεων ετοιμάζονται μία μέρα πριν από την εξέταση και δίνονται το πρωί της ημέρας που γίνεται η εξέταση.

Όπως ανέφερε, τα θέματα μεταφέρονται μέσα σε φακέλους ασφαλείας, οι οποίοι δεν παραβιάζονται εύκολα και με φρουρά ασφαλείας στα εξεταστικά κέντρα, δύο ώρες πριν την έναρξη του γραπτού φυλάσσονται στο χρηματοκιβώτιο του Διευθυντή του Σχολείου και η ώρα 07:55 δίνονται στις τάξεις και ανοίγουν μόλις παίξει το κουδούνι στην παρουσία των υποψηφίων, οι οποίοι προσέρχονται στην αίθουσα εξέτασης, τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη της εξέτασης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι δυνατό να επιτραπεί κατ' εξαίρεση η είσοδος, ύστερα από απόφαση του προέδρου της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου ή εκπροσώπου του, σε υποψήφιο που καθυστέρησε να προσέλθει στην αίθουσα εξέτασης, όχι όμως μετά από παρέλευση 20 λεπτών από τη διανομή των εξεταστικών δοκιμίων στους υποψηφίους.

Ως προς τον αριθμό των μαθημάτων στα οποία θα παρακαθίσουν οι υποψήφιοι, η κ. Κωνσταντινίδου είπε ότι τέσσερα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για πρόσβαση σε Πανεπιστήμια και τρία για πρόσβαση σε ΤΕΙ, αλλά ένας μαθητής έχει δικαίωμα να δώσει και ένα άλλο μάθημα το οποίο δικαιούνται να μη διδαχθεί, μπορεί να παρακαθίσει σε πρακτική διαδικασία, μπορεί να παρακαθίσει για καλές τέχνες.

«Δικαιούται δηλαδή να δώσει μέχρι και 7 μαθήματα», συμπλήρωσε.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ


Στο μεταξύ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα οποία προκύπτουν βάσει των αιτήσεων των υποψηφίων για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2015 και τα οποία δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το σύνολο των υποψηφίων για το 2015 ανέρχεται στις 8.619, σε σύγκριση με 9.633 το 2012, 9.274 το 2013 και 8.791 το 2014.

Το σύνολο των υποψηφίων που είναι τελειόφοιτοι ανέρχεται για το 2015 στις 8.065 σε σύγκριση με 9.169 το 2012, με 8.633 το 2013, με 8.279 το 2014.

Το σύνολο των υποψηφίων που είναι παλιοί απόφοιτοι ανέρχεται για το 2015 στις 554 σε σύγκριση με 464 το 2012, με 641 το 2013, με 512 το 2014.

Το σύνολο των υποψηφίων για απόλυση μόνο ανέρχεται για το 2015 στις 2.717 σε σύγκριση με 3.218 το 2012, με 3.030 το 2013 και με 2.866 το 2014.

Το σύνολο των υποψηφίων για πρόσβαση σε Κύπρο και Ελλάδα ανέρχεται για το 2015 σε 5.902 σε σύγκριση με 6.415 το 2012, με 6.244 το 2013, με 5.925 το 2014.

Το σύνολο των υποψηφίων για στρατιωτικές σχολές ανέρχεται για το 2015 σε 889 σε σύγκριση με 1.083 το 2012, με 1.042 το 2013 και 973 το 2014.

Το σύνολο των υποψηφίων για δραματικές σχολές ανέρχεται για το 2015 σε 18 όπως ήταν και οι υποψήφιοι για το 2012 και 2013, ενώ πέρσι παρακάθισαν 25 υποψήφιοι.

Το σύνολο των υποψηφίων που έχουν ζητήσει διευκολύνσεις ανέρχεται στις 724 σε σύγκριση με 585 το 2012, 640 το 2013 και 678 το 2014.

Όσον αφορά το αυριανό εξεταζόμενο μάθημα, τα Νέα Ελληνικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, θα παρακαθίσουν 8.614 υποψήφιοι.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top