Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2015

Παραδόθηκε σήμερα στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή η έκθεση για εκσυγχρονισμό του θεσμού των Παγκύπριων Εξετάσεων, την οποία ετοίμασε η Επιτροπή Παγκύπριων Εξετάσεων, ως μέρος της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, “σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, οι Παγκύπριες Εξετάσεις διαχωρίζονται σε εξετάσεις Απόλυσης από τη Μέση Εκπαίδευση, οι οποίες θα διεξάγονται στο τέλος κάθε τετραμήνου, και σε εξετάσεις Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες θα διεξάγονται τον Ιούνιο”.

Οι Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης θα αφορούν τη διδακτέα ύλη των δύο τετραμήνων, ενώ οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης το σύνολο της διδακτέας ύλης όλων των εξεταζομένων μαθημάτων πρόσβασης της Γ´ Λυκείου.

Οι εξετάσεις τετραμήνων καθιερώνονται για όλες τις τάξεις Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Καινοτομία της νέας πρότασης αποτελεί και η μεταφορά των ανεξετάσεων, για τους μαθητές που υστερούν, από τον Σεπτέμβριο στον Ιούνιο κάθε έτους, και η παροχή μαθημάτων υποστηρικτικής/ ενισχυτικής διδασκαλίας για επιτυχία στις εξετάσεις αυτές.

Ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας εισάγεται για όλες τις τάξεις στο τέλος κάθε τετραμήνου, ενώ για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα παρέχεται ενίσχυση για τα εξεταζόμενα μαθήματα πρόσβασης.

Σημαντική είναι επίσης και η αλλαγή στο θέμα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς κάθε υποψήφιος θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε εξετάσεις σε δύο ή περισσότερα Επιστημονικά Πεδία για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) Κύπρου και Ελλάδας.

“Μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο, θα γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση και να προωθηθούν στη Βουλή οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, με σκοπό οι αλλαγές να ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Την Επιτροπή για εκσυγχρονισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων αποτελούν οι: δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου (Προϊστάμενη Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού – Πρόεδρος), δρ Κυπριανός Λούης (Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης), δρ Τάσος Μενελάου (ΠΛΕ Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), δρ Λεωνίδας Κυριακίδης (Καθηγητής Επιστημών της Αγωγής (ΕΠΑ) Πανεπιστημίου Κύπρου), κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος (Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ), κ. Ντίνος Τσέλεπος (εκπρόσωπος ΟΛΤΕΚ) και κα Δανάη Γεωργιάδου (Λειτουργός Γραφείου Υπουργού Παιδείας).

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά
  Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά Αρχισαν σήμερα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δήλωσε ότι στο Υπουργείο είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή τους. Πρεμιέρα γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 • Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού»
  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού» Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί για την Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "να σταματήσουν να εμπαίζουν", κατά την έκφρασή της, ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διορισμού και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σημειώνει ότι όσον αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμού από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών θα θυματοποιούσε αρκετούς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. «Είχαμε…
 • Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!
  Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!  Άγγιξε το 63% το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων που παρακάθισαν σε εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από τους 5 χιλιάδες υποψήφιους που εξετάστηκαν για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων, πέτυχαν μόνοι οι 1869. Η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στους φιλόλογους. Από τους 755 που παρακάθισαν στις εξετάσεις πέτυχαν μόνο οι 55. Οι βιολόγοι και οι υποψήφιοι στα αγγλικά είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
 • TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018
  TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018 Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές Διδακτορικού επιπέδου (PhD) για έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2018, στα ακόλουθα Τμήματα: Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Νοσηλευτικής Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Δημόσιας Επικοινωνίας Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Αναλυτικές πληροφορίες για τα θεματικά πεδία, το σύστημα…
 • Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο
  Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο Πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο εγκαινιάζει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση για το θέμα στο γραφείο του κ. Φωτίου για συζήτηση του όλου θέματος. Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από νέους στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, λέγοντας ότι…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top