Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2015

Παραδόθηκε σήμερα στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή η έκθεση για εκσυγχρονισμό του θεσμού των Παγκύπριων Εξετάσεων, την οποία ετοίμασε η Επιτροπή Παγκύπριων Εξετάσεων, ως μέρος της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, “σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, οι Παγκύπριες Εξετάσεις διαχωρίζονται σε εξετάσεις Απόλυσης από τη Μέση Εκπαίδευση, οι οποίες θα διεξάγονται στο τέλος κάθε τετραμήνου, και σε εξετάσεις Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες θα διεξάγονται τον Ιούνιο”.

Οι Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης θα αφορούν τη διδακτέα ύλη των δύο τετραμήνων, ενώ οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης το σύνολο της διδακτέας ύλης όλων των εξεταζομένων μαθημάτων πρόσβασης της Γ´ Λυκείου.

Οι εξετάσεις τετραμήνων καθιερώνονται για όλες τις τάξεις Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Καινοτομία της νέας πρότασης αποτελεί και η μεταφορά των ανεξετάσεων, για τους μαθητές που υστερούν, από τον Σεπτέμβριο στον Ιούνιο κάθε έτους, και η παροχή μαθημάτων υποστηρικτικής/ ενισχυτικής διδασκαλίας για επιτυχία στις εξετάσεις αυτές.

Ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας εισάγεται για όλες τις τάξεις στο τέλος κάθε τετραμήνου, ενώ για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα παρέχεται ενίσχυση για τα εξεταζόμενα μαθήματα πρόσβασης.

Σημαντική είναι επίσης και η αλλαγή στο θέμα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς κάθε υποψήφιος θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε εξετάσεις σε δύο ή περισσότερα Επιστημονικά Πεδία για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) Κύπρου και Ελλάδας.

“Μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο, θα γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση και να προωθηθούν στη Βουλή οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, με σκοπό οι αλλαγές να ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Την Επιτροπή για εκσυγχρονισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων αποτελούν οι: δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου (Προϊστάμενη Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού – Πρόεδρος), δρ Κυπριανός Λούης (Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης), δρ Τάσος Μενελάου (ΠΛΕ Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), δρ Λεωνίδας Κυριακίδης (Καθηγητής Επιστημών της Αγωγής (ΕΠΑ) Πανεπιστημίου Κύπρου), κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος (Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ), κ. Ντίνος Τσέλεπος (εκπρόσωπος ΟΛΤΕΚ) και κα Δανάη Γεωργιάδου (Λειτουργός Γραφείου Υπουργού Παιδείας).

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top