08 Οκτώβριος 2015

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που τους προσφέρονται, είναι υπόθεση όλων μας, αλλά πρωτίστως αποτελεί ένδειξη αγωγής και παιδείας ενός πολιτισμένου τόπου, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο εθελοντικό πρόγραμμα με την ονομασία «Δεν χορταίνω τα καπάκια», που ξεκινά φέτος πιλοτικά, σε δημοτικά σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας και Λεμεσού, που διοργανώνει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου.

Ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι ένας φιλανθρωπικός, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός Σύνδεσμος, που δραστηριοποιείται έχοντας στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ρευματοπάθειες στον τόπο μας, είπε ο κ. Καδής και πρόσθεσε ότι με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα και την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών, ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου συλλέγει πλαστικά πώματα και με τα χρήματα που εξασφαλίζει αγοράζει βοηθήματα αυτοεξυπηρέτησης, απαραίτητα για τη δύσκολη καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με ρευματοπάθειες.

“Η οικονομική ενίσχυση του προγράμματος με την ουσιαστική εμπλοκή των σχολείων στην όλη διαδικασία θεωρείται πολύ σημαντική”, υπογράμμισε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, τα Δημοτικά σχολεία Λευκωσίας και Λεμεσού, μέσα στα πλαίσια του εθελοντισμού και της αυτονόμησης της σχολικής μονάδας, ενθαρρύνονται να συνεργαστούν με τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο, προχωρώντας στην εγκατάσταση κάδων για τη συλλογή των πλαστικών πωμάτων.

Εξέφρασε ακόμα τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην όλη προσπάθεια του Συνδέσμου, “η οποία αναδεικνύει την αξία και το μεγαλείο του εθελοντισμού”.

Τα σχολεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε διαγωνισμό, τον οποίο θα διοργανώσει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος, δίνοντας με τον τρόπο αυτό κίνητρα σ’ όσους θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Η βράβευση των νικητών θα γίνει σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, στο πλαίσιο της ετήσιας εβδομάδας ενημέρωσης για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου Μάριος Κουλούμας, είπε ότι η σχολική δραστηριότητα «δεν χορταίνω τα καπάκια», η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά στα δημοτικά σχολεία των Επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού “έχει ως στόχο την ενημέρωση των παιδιών για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, την ευαισθητοποίησή τους για τα θέματα του περιβάλλοντος και την αξία της ανακύκλωσης, καθώς επίσης πολύ σημαντικός στόχος είναι η στήριξη και η βοήθεια που θα προσφέρουν μέσω της ανακύκλωσης στα άτομα με ρευματικές παθήσεις”.

“Η επιλογή των παιδιών της δημοτικής εκπαίδευσης για να συμμετέχουν σε αυτή τη σχολική δραστηριότητα δεν ήταν τυχαία. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αποτελούν το καλύτερο μέσο για τη μεταφορά των μηνυμάτων που θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία”, είπε και πρόσθεσε ότι “πολύ σημαντικό είναι από τη μικρή ηλικία να αρχίζει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα του περιβάλλοντος και της διατήρησης μια σωστής και υγιεινής στάση ζωής”.

Μέσω του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, “θα καλέσουμε τα παιδιά να συγκεντρώνουν πλαστικά καπάκια από συσκευασίες νερού, γάλακτος και άλλων ποτών και να τα τοποθετούν στους ειδικούς κίτρινους πλαστικούς κάδους που θα υπάρχουν στα σχολεία που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «δεν χορταίνω τα καπάκια». Οι κίτρινοι κάδοι με τη σχετική σήμανση έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ένα μεγάλο αριθμό σχολείων”.

Ακολούθως, τα καπάκια θα συλλέγονται από τον ανακυκλωτή που είναι η εταιρεία 3MC και τα λεφτά από την ανακύκλωση θα επιχορηγούν το πρόγραμμα του Αντιρευματικού Συνδέσμου για την κατ’ οίκον αποκατάσταση και την αγορά βοηθημάτων αυτοεξυπηρέτησης για τα άτομα με ρευματικές παθήσεις.

Αναφέρθηκε ακόμα στις ρευματικές παθήσεις, οι οποίες όπως είπε αποτελούν περισσότερες από 200 διαφορετικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, αυτοάνοσου, φλεγμονώδους, μεταβολικής, μηχανικής ή εκφυλιστικής αιτιολογίας.

Οι πιο αντιπροσωπευτικές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα (αρθριτικά), η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πιο συχνή φλεγμονώδη ρευματοπάθεια, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η οστεοπόρωση που σήμερα θεωρείται ως η «σιωπηλή επιδημία» του 21ου αιώνα.

Οι ρευματοπάθειες αποτελούν τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας παγκόσμια με πέρα του 25% του πληθυσμού δηλαδή στην Κύπρο περισσότεροι από 100 χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν κάποιας μορφής μυοσκελετικής πάθησης, καθώς επίσης τον πρώτο παράγοντα σωματικής αναπηρίας, και αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν τρομερή επίπτωση στη ποιότητα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των πασχόντων.

Τα πρώτα τρία σχολεία από κάθε Επαρχία θα επιβραβευθούν σε ειδική τελετή που θα γίνει τον Μάιο του 2016 στα πλαίσια της Ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, με το συνολικό ποσό των 10,000 ευρώ.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top