08 Οκτώβριος 2015

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που τους προσφέρονται, είναι υπόθεση όλων μας, αλλά πρωτίστως αποτελεί ένδειξη αγωγής και παιδείας ενός πολιτισμένου τόπου, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο εθελοντικό πρόγραμμα με την ονομασία «Δεν χορταίνω τα καπάκια», που ξεκινά φέτος πιλοτικά, σε δημοτικά σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας και Λεμεσού, που διοργανώνει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου.

Ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι ένας φιλανθρωπικός, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός Σύνδεσμος, που δραστηριοποιείται έχοντας στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ρευματοπάθειες στον τόπο μας, είπε ο κ. Καδής και πρόσθεσε ότι με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα και την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών, ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου συλλέγει πλαστικά πώματα και με τα χρήματα που εξασφαλίζει αγοράζει βοηθήματα αυτοεξυπηρέτησης, απαραίτητα για τη δύσκολη καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με ρευματοπάθειες.

“Η οικονομική ενίσχυση του προγράμματος με την ουσιαστική εμπλοκή των σχολείων στην όλη διαδικασία θεωρείται πολύ σημαντική”, υπογράμμισε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, τα Δημοτικά σχολεία Λευκωσίας και Λεμεσού, μέσα στα πλαίσια του εθελοντισμού και της αυτονόμησης της σχολικής μονάδας, ενθαρρύνονται να συνεργαστούν με τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο, προχωρώντας στην εγκατάσταση κάδων για τη συλλογή των πλαστικών πωμάτων.

Εξέφρασε ακόμα τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην όλη προσπάθεια του Συνδέσμου, “η οποία αναδεικνύει την αξία και το μεγαλείο του εθελοντισμού”.

Τα σχολεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε διαγωνισμό, τον οποίο θα διοργανώσει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος, δίνοντας με τον τρόπο αυτό κίνητρα σ’ όσους θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Η βράβευση των νικητών θα γίνει σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, στο πλαίσιο της ετήσιας εβδομάδας ενημέρωσης για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου Μάριος Κουλούμας, είπε ότι η σχολική δραστηριότητα «δεν χορταίνω τα καπάκια», η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά στα δημοτικά σχολεία των Επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού “έχει ως στόχο την ενημέρωση των παιδιών για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, την ευαισθητοποίησή τους για τα θέματα του περιβάλλοντος και την αξία της ανακύκλωσης, καθώς επίσης πολύ σημαντικός στόχος είναι η στήριξη και η βοήθεια που θα προσφέρουν μέσω της ανακύκλωσης στα άτομα με ρευματικές παθήσεις”.

“Η επιλογή των παιδιών της δημοτικής εκπαίδευσης για να συμμετέχουν σε αυτή τη σχολική δραστηριότητα δεν ήταν τυχαία. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αποτελούν το καλύτερο μέσο για τη μεταφορά των μηνυμάτων που θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία”, είπε και πρόσθεσε ότι “πολύ σημαντικό είναι από τη μικρή ηλικία να αρχίζει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα του περιβάλλοντος και της διατήρησης μια σωστής και υγιεινής στάση ζωής”.

Μέσω του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, “θα καλέσουμε τα παιδιά να συγκεντρώνουν πλαστικά καπάκια από συσκευασίες νερού, γάλακτος και άλλων ποτών και να τα τοποθετούν στους ειδικούς κίτρινους πλαστικούς κάδους που θα υπάρχουν στα σχολεία που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «δεν χορταίνω τα καπάκια». Οι κίτρινοι κάδοι με τη σχετική σήμανση έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ένα μεγάλο αριθμό σχολείων”.

Ακολούθως, τα καπάκια θα συλλέγονται από τον ανακυκλωτή που είναι η εταιρεία 3MC και τα λεφτά από την ανακύκλωση θα επιχορηγούν το πρόγραμμα του Αντιρευματικού Συνδέσμου για την κατ’ οίκον αποκατάσταση και την αγορά βοηθημάτων αυτοεξυπηρέτησης για τα άτομα με ρευματικές παθήσεις.

Αναφέρθηκε ακόμα στις ρευματικές παθήσεις, οι οποίες όπως είπε αποτελούν περισσότερες από 200 διαφορετικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, αυτοάνοσου, φλεγμονώδους, μεταβολικής, μηχανικής ή εκφυλιστικής αιτιολογίας.

Οι πιο αντιπροσωπευτικές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα (αρθριτικά), η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πιο συχνή φλεγμονώδη ρευματοπάθεια, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η οστεοπόρωση που σήμερα θεωρείται ως η «σιωπηλή επιδημία» του 21ου αιώνα.

Οι ρευματοπάθειες αποτελούν τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας παγκόσμια με πέρα του 25% του πληθυσμού δηλαδή στην Κύπρο περισσότεροι από 100 χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν κάποιας μορφής μυοσκελετικής πάθησης, καθώς επίσης τον πρώτο παράγοντα σωματικής αναπηρίας, και αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν τρομερή επίπτωση στη ποιότητα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των πασχόντων.

Τα πρώτα τρία σχολεία από κάθε Επαρχία θα επιβραβευθούν σε ειδική τελετή που θα γίνει τον Μάιο του 2016 στα πλαίσια της Ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, με το συνολικό ποσό των 10,000 ευρώ.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά
  Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά Αρχισαν σήμερα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δήλωσε ότι στο Υπουργείο είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή τους. Πρεμιέρα γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 • Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού»
  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού» Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί για την Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "να σταματήσουν να εμπαίζουν", κατά την έκφρασή της, ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διορισμού και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σημειώνει ότι όσον αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμού από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών θα θυματοποιούσε αρκετούς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. «Είχαμε…
 • Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!
  Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!  Άγγιξε το 63% το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων που παρακάθισαν σε εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από τους 5 χιλιάδες υποψήφιους που εξετάστηκαν για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων, πέτυχαν μόνοι οι 1869. Η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στους φιλόλογους. Από τους 755 που παρακάθισαν στις εξετάσεις πέτυχαν μόνο οι 55. Οι βιολόγοι και οι υποψήφιοι στα αγγλικά είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
 • TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018
  TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018 Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές Διδακτορικού επιπέδου (PhD) για έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2018, στα ακόλουθα Τμήματα: Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Νοσηλευτικής Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Δημόσιας Επικοινωνίας Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Αναλυτικές πληροφορίες για τα θεματικά πεδία, το σύστημα…
 • Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο
  Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο Πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο εγκαινιάζει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση για το θέμα στο γραφείο του κ. Φωτίου για συζήτηση του όλου θέματος. Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από νέους στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, λέγοντας ότι…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top