Η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο που κουτσουρεύει την φοιτητική χορηγία.Ο νέος νόμος καταργεί τη νομοθεσία που υπήρχε μέχρι σήμερα για τη φοιτητική χορηγία και διαφοροποιεί τα κριτήρια παραχώρησης της στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Υπέρ ψήφισαν 26 Βουλευτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών. Εναντίον τοποθετήθηκαν οι 23 Βουλευτές ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Τροπολογία που είχε κατατεθεί από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για διάθεση των πλεονασμάτων που έμειναν από την προϋπολογιζόμενη φοιτητική χορηγία για το 2015 στην φοιτητική πρόνοια για να αξιοποιηθεί στο έπακρο, αποσύρθηκε μετά από παραινέσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πρότεινε όπως αυτό γίνει με τροπολογία στον προϋπολογισμό του 2016.

Ο κ. Νεοφύτου από τον οποίο ζητήθηκε να δεσμευθεί από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ότι η Κυβέρνηση θα φέρει τη σχετική τροπολογία για να μην θεωρηθεί αντισυνταγματική, ανέφερε ότι ως θέμα αρχής δεν θα δεσμευθεί, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τη θέση της ολότητας του κοινοβουλίου στην Κυβέρνηση και ότι αν δεν αυτή δεν προχωρήσει σε τροπολογία τότε να προχωρήσει η ίδια η Βουλή με κατεπείγουσα πρόταση νόμου για το θέμα.

Οι κύριες πρόνοιες του νέου νόμου

---------

Με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νέος νόμος, δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα €59.000.

Παράλληλα, η φοιτητική χορηγία θα παραχωρείται, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας, στα οποία περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικά στοιχεία σε τρέχουσες τιμές και ακίνητη ιδιοκτησία σε τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013, δεν υπερβαίνει συνολικά σε αξία τα €1.200.000.

Σε περιπτώσεις οικογενειών με πάνω από δύο παιδιά το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα που θα λαμβάνεται για την παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας θα μπορεί να υπερβαίνει τις €59.000 κατά €3.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο.

Σε ό,τι αφορά φοιτητικά επιδόματα δικαίωμα διεκδίκησης έχει οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα €39.000 και, στην περίπτωση οικογένειας με τρία ή περισσότερα τέκνα, οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα €59.000.

Το Υπουργικό Συμβούλιο καθορίζει, μετά από εισήγηση του Υπουργού Παιδείας, σύστημα μοριοδότησης των αιτήσεων που υποβάλλονται για την παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων, βάσει του οποίου προσμετρούνται τα οικονομικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια.

Δικαίωμα διεκδίκησης τόσο της φοιτητικής χορηγίας όσο και των φοιτητικών επιδομάτων έχει οικογένεια της οποίας τα μέλη κατά τη διάρκεια των πέντε ετών πριν από την έναρξη των σπουδών για τις οποίες ζητείται κρατική φοιτητική μέριμνα διέμεναν μόνιμα και νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία για περίοδο πενήντα τουλάχιστον μηνών.

Οι σχετικές αιτήσεις να υποβάλλονται μέχρι την 31η Μαρτίου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους αντί μέχρι το τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Τόσο η φοιτητική χορηγία όσο και το φοιτητικό πακέτο μεταφέρονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Οι φοιτητές θα αιτούνται όλων των μορφών φοιτητικής μέριμνας που δικαιούνται μέσω ενός ενιαίου εντύπου αίτησης.

Στα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την παραχώρηση των φοιτητικών επιδομάτων προστίθεται ειδική ρύθμιση για επιπλέον μοριοδότηση των φοιτητών που είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών.

Στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και φοιτητές ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι φοιτούν σε αξιολογημένα προγράμματα σπουδών σε επίπεδο πτυχίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι αρμόδιοι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου το συνολικό κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα ανέρχεται στα €66.750.000, από τα οποία τα €63.000.000 αφορούν τη φοιτητική χορηγία και τα €3.750.000 αφορούν τα φοιτητικά επιδόματα.

Στα €3.750.000 περιλαμβάνεται και το ποσό των €550.000 που παραχωρούσε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου στους φοιτητές του εξωτερικού.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά
  Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά Αρχισαν σήμερα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δήλωσε ότι στο Υπουργείο είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή τους. Πρεμιέρα γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 • Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού»
  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού» Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί για την Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "να σταματήσουν να εμπαίζουν", κατά την έκφρασή της, ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διορισμού και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σημειώνει ότι όσον αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμού από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών θα θυματοποιούσε αρκετούς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. «Είχαμε…
 • Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!
  Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!  Άγγιξε το 63% το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων που παρακάθισαν σε εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από τους 5 χιλιάδες υποψήφιους που εξετάστηκαν για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων, πέτυχαν μόνοι οι 1869. Η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στους φιλόλογους. Από τους 755 που παρακάθισαν στις εξετάσεις πέτυχαν μόνο οι 55. Οι βιολόγοι και οι υποψήφιοι στα αγγλικά είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
 • TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018
  TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018 Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές Διδακτορικού επιπέδου (PhD) για έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2018, στα ακόλουθα Τμήματα: Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Νοσηλευτικής Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Δημόσιας Επικοινωνίας Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Αναλυτικές πληροφορίες για τα θεματικά πεδία, το σύστημα…
 • Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο
  Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο Πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο εγκαινιάζει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση για το θέμα στο γραφείο του κ. Φωτίου για συζήτηση του όλου θέματος. Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από νέους στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, λέγοντας ότι…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top