Η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο που κουτσουρεύει την φοιτητική χορηγία.Ο νέος νόμος καταργεί τη νομοθεσία που υπήρχε μέχρι σήμερα για τη φοιτητική χορηγία και διαφοροποιεί τα κριτήρια παραχώρησης της στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Υπέρ ψήφισαν 26 Βουλευτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών. Εναντίον τοποθετήθηκαν οι 23 Βουλευτές ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Τροπολογία που είχε κατατεθεί από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για διάθεση των πλεονασμάτων που έμειναν από την προϋπολογιζόμενη φοιτητική χορηγία για το 2015 στην φοιτητική πρόνοια για να αξιοποιηθεί στο έπακρο, αποσύρθηκε μετά από παραινέσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πρότεινε όπως αυτό γίνει με τροπολογία στον προϋπολογισμό του 2016.

Ο κ. Νεοφύτου από τον οποίο ζητήθηκε να δεσμευθεί από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ότι η Κυβέρνηση θα φέρει τη σχετική τροπολογία για να μην θεωρηθεί αντισυνταγματική, ανέφερε ότι ως θέμα αρχής δεν θα δεσμευθεί, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τη θέση της ολότητας του κοινοβουλίου στην Κυβέρνηση και ότι αν δεν αυτή δεν προχωρήσει σε τροπολογία τότε να προχωρήσει η ίδια η Βουλή με κατεπείγουσα πρόταση νόμου για το θέμα.

Οι κύριες πρόνοιες του νέου νόμου

---------

Με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νέος νόμος, δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα €59.000.

Παράλληλα, η φοιτητική χορηγία θα παραχωρείται, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας, στα οποία περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικά στοιχεία σε τρέχουσες τιμές και ακίνητη ιδιοκτησία σε τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013, δεν υπερβαίνει συνολικά σε αξία τα €1.200.000.

Σε περιπτώσεις οικογενειών με πάνω από δύο παιδιά το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα που θα λαμβάνεται για την παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας θα μπορεί να υπερβαίνει τις €59.000 κατά €3.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο.

Σε ό,τι αφορά φοιτητικά επιδόματα δικαίωμα διεκδίκησης έχει οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα €39.000 και, στην περίπτωση οικογένειας με τρία ή περισσότερα τέκνα, οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα €59.000.

Το Υπουργικό Συμβούλιο καθορίζει, μετά από εισήγηση του Υπουργού Παιδείας, σύστημα μοριοδότησης των αιτήσεων που υποβάλλονται για την παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων, βάσει του οποίου προσμετρούνται τα οικονομικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια.

Δικαίωμα διεκδίκησης τόσο της φοιτητικής χορηγίας όσο και των φοιτητικών επιδομάτων έχει οικογένεια της οποίας τα μέλη κατά τη διάρκεια των πέντε ετών πριν από την έναρξη των σπουδών για τις οποίες ζητείται κρατική φοιτητική μέριμνα διέμεναν μόνιμα και νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία για περίοδο πενήντα τουλάχιστον μηνών.

Οι σχετικές αιτήσεις να υποβάλλονται μέχρι την 31η Μαρτίου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους αντί μέχρι το τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Τόσο η φοιτητική χορηγία όσο και το φοιτητικό πακέτο μεταφέρονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Οι φοιτητές θα αιτούνται όλων των μορφών φοιτητικής μέριμνας που δικαιούνται μέσω ενός ενιαίου εντύπου αίτησης.

Στα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την παραχώρηση των φοιτητικών επιδομάτων προστίθεται ειδική ρύθμιση για επιπλέον μοριοδότηση των φοιτητών που είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών.

Στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και φοιτητές ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι φοιτούν σε αξιολογημένα προγράμματα σπουδών σε επίπεδο πτυχίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι αρμόδιοι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου το συνολικό κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα ανέρχεται στα €66.750.000, από τα οποία τα €63.000.000 αφορούν τη φοιτητική χορηγία και τα €3.750.000 αφορούν τα φοιτητικά επιδόματα.

Στα €3.750.000 περιλαμβάνεται και το ποσό των €550.000 που παραχωρούσε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου στους φοιτητές του εξωτερικού.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top