Προοδευτική κ.φ: "ΝΤΡΟΠΗ! Θα μας βρουν μπροστά τους!"

Η Προοδευτική Κ.Φ μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για κουτσούρεμμα της φοιτητικής χορηγίας εξέδωσε ανακοίνωση με την

οποία προειδοποιεί ότι ο αγώνας των φοιτητών τώρα αρχίζει:

"Ως Προοδευτική Κ.Φ, καταδικάζουμε την σημερινή ψήφιση του νόμου για την χορηγία και το πακέτο, από τη Βουλής με τη ψήφους του ΔΗ.ΣΥ., ΔΗ.ΚΟ. και Συμμαχία Πολιτών. Εδώ και περίπου 10 μήνες, το φοιτητικό κίνημα, βρίσκεται σε μια διαρκή μάχη με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα μας.

Σήμερα μέσα από την βουλή, η κυβέρνηση ολοκληρώνει, τους σχεδιασμούς της για μείωση των δικαιούχων στα φοιτητικά επιδόματα. Μέσα από την κατάργηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος για το φοιτητικό πακέτο, την αλλαγή των περιουσιακών κριτηρίων για την χορηγία, χωρίς καμία τεκμηρίωση, και την απαγόρευση διεκδίκησης πακέτου σε Ελλαδίτες και Ευρωπαίους φοιτητές, φοιτητές που μέχρι πέρυσι δικαιούνταν τα φοιτητικά επιδόματα και φέτος δεν θα τα λάβουν.

Οι αγώνες που μέχρι τώρα έδωσε το φοιτητικό κίνημα δεν πήγαν χαμένοι. Καταφέραμε σαν φοιτητές, πρώτα και κύρια, να αποκόψουμε το περσινό -ακόμη χειρότερο- νομοσχέδιο του Υπουργείου. Καταφέραμε να συμπεριληφθεί η αύξηση κατά 3000 ανά τέκνο, στα οικογενειακά εισοδηματικά όρια, έστω και αν το δικό μας αίτημα ήταν κατά 10000. Καταφέραμε οι αιτήσεις να ολοκληρώνονται στις 31 Μαρτίου και όχι 31 Αυγούστου για να μπορεί να έχει ουσία το βοήθημα που λαμβάνουν οι φοιτητές μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η σημερινή ψήφιση του νόμου αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα για τους φοιτητές. Για τον απλούστατο λόγο ότι, ο στόχος μας παραμένει ξεκάθαρος, να μην αποκοπεί ούτε ένας φοιτητής που μέχρι σήμερα λάμβανε χορηγία και πακέτο. Με αυτό τον νόμο δυστυχώς αυτό θα γίνει.

Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο πως, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σιωπηλά αυτή την εξέλιξη. Ούτε πρόκειται ποτέ, να δεχτούμε να μας στερούνται δικαιώματα και κεκτημένα μας, σαν φοιτητές. Σε μια περίοδο που χρόνο με τον χρόνο οι φοιτητές μειώνονται, σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι φοιτητές δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να καταφέρουν να σπουδάσουν, σε μια περίοδο που παρουσιάζεται το φαινόμενο φοιτητές να σταματούν τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών, κάποιοι έρχονται να κάνουν χειρότερη αυτή την κατάσταση.

Επειδή έχουμε ακούσει τους κυβερνώντες να «δεσμεύονται» πάρα πολλές φορές ακόμη και για τα θέματα παιδείας, μία αληθινή δέσμευση από εμάς. Ο πόλεμος δεν χάθηκε, θα μας βρουν μπροστά τους, οι μέχρι τώρα αγώνες ήταν μόνο η αρχή. Καλούμε τις υπόλοιπες παρατάξεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος να συστρατευτούμε σε ένα ακόμη πιο μαζικό και δυναμικό μέτωπο για να ανακτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Γραφείο Τύπου

10/12/15"

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά
  Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά Αρχισαν σήμερα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δήλωσε ότι στο Υπουργείο είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή τους. Πρεμιέρα γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 • Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού»
  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού» Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί για την Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "να σταματήσουν να εμπαίζουν", κατά την έκφρασή της, ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διορισμού και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σημειώνει ότι όσον αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμού από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών θα θυματοποιούσε αρκετούς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. «Είχαμε…
 • Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!
  Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!  Άγγιξε το 63% το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων που παρακάθισαν σε εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από τους 5 χιλιάδες υποψήφιους που εξετάστηκαν για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων, πέτυχαν μόνοι οι 1869. Η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στους φιλόλογους. Από τους 755 που παρακάθισαν στις εξετάσεις πέτυχαν μόνο οι 55. Οι βιολόγοι και οι υποψήφιοι στα αγγλικά είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
 • TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018
  TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018 Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές Διδακτορικού επιπέδου (PhD) για έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2018, στα ακόλουθα Τμήματα: Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Νοσηλευτικής Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Δημόσιας Επικοινωνίας Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Αναλυτικές πληροφορίες για τα θεματικά πεδία, το σύστημα…
 • Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο
  Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο Πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο εγκαινιάζει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση για το θέμα στο γραφείο του κ. Φωτίου για συζήτηση του όλου θέματος. Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από νέους στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, λέγοντας ότι…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top