Προοδευτική κ.φ: "ΝΤΡΟΠΗ! Θα μας βρουν μπροστά τους!"

Η Προοδευτική Κ.Φ μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για κουτσούρεμμα της φοιτητικής χορηγίας εξέδωσε ανακοίνωση με την

οποία προειδοποιεί ότι ο αγώνας των φοιτητών τώρα αρχίζει:

"Ως Προοδευτική Κ.Φ, καταδικάζουμε την σημερινή ψήφιση του νόμου για την χορηγία και το πακέτο, από τη Βουλής με τη ψήφους του ΔΗ.ΣΥ., ΔΗ.ΚΟ. και Συμμαχία Πολιτών. Εδώ και περίπου 10 μήνες, το φοιτητικό κίνημα, βρίσκεται σε μια διαρκή μάχη με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα μας.

Σήμερα μέσα από την βουλή, η κυβέρνηση ολοκληρώνει, τους σχεδιασμούς της για μείωση των δικαιούχων στα φοιτητικά επιδόματα. Μέσα από την κατάργηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος για το φοιτητικό πακέτο, την αλλαγή των περιουσιακών κριτηρίων για την χορηγία, χωρίς καμία τεκμηρίωση, και την απαγόρευση διεκδίκησης πακέτου σε Ελλαδίτες και Ευρωπαίους φοιτητές, φοιτητές που μέχρι πέρυσι δικαιούνταν τα φοιτητικά επιδόματα και φέτος δεν θα τα λάβουν.

Οι αγώνες που μέχρι τώρα έδωσε το φοιτητικό κίνημα δεν πήγαν χαμένοι. Καταφέραμε σαν φοιτητές, πρώτα και κύρια, να αποκόψουμε το περσινό -ακόμη χειρότερο- νομοσχέδιο του Υπουργείου. Καταφέραμε να συμπεριληφθεί η αύξηση κατά 3000 ανά τέκνο, στα οικογενειακά εισοδηματικά όρια, έστω και αν το δικό μας αίτημα ήταν κατά 10000. Καταφέραμε οι αιτήσεις να ολοκληρώνονται στις 31 Μαρτίου και όχι 31 Αυγούστου για να μπορεί να έχει ουσία το βοήθημα που λαμβάνουν οι φοιτητές μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η σημερινή ψήφιση του νόμου αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα για τους φοιτητές. Για τον απλούστατο λόγο ότι, ο στόχος μας παραμένει ξεκάθαρος, να μην αποκοπεί ούτε ένας φοιτητής που μέχρι σήμερα λάμβανε χορηγία και πακέτο. Με αυτό τον νόμο δυστυχώς αυτό θα γίνει.

Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο πως, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σιωπηλά αυτή την εξέλιξη. Ούτε πρόκειται ποτέ, να δεχτούμε να μας στερούνται δικαιώματα και κεκτημένα μας, σαν φοιτητές. Σε μια περίοδο που χρόνο με τον χρόνο οι φοιτητές μειώνονται, σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι φοιτητές δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να καταφέρουν να σπουδάσουν, σε μια περίοδο που παρουσιάζεται το φαινόμενο φοιτητές να σταματούν τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών, κάποιοι έρχονται να κάνουν χειρότερη αυτή την κατάσταση.

Επειδή έχουμε ακούσει τους κυβερνώντες να «δεσμεύονται» πάρα πολλές φορές ακόμη και για τα θέματα παιδείας, μία αληθινή δέσμευση από εμάς. Ο πόλεμος δεν χάθηκε, θα μας βρουν μπροστά τους, οι μέχρι τώρα αγώνες ήταν μόνο η αρχή. Καλούμε τις υπόλοιπες παρατάξεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος να συστρατευτούμε σε ένα ακόμη πιο μαζικό και δυναμικό μέτωπο για να ανακτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Γραφείο Τύπου

10/12/15"

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top