ΕΔΟΝ:"Aνευ προηγουμένου, ανιστόρητη και αντεπιστημονική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού"

Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΝ ενάντια στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την

άνευ προηγουμένου, ανιστόρητη και αντεπιστημονική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για μεθοδευμένη και ύπουλη υποβολή στις συνειδήσεις των μαθητών μας, της εξίσωσης της Αριστεράς και του Κομμουνισμού με ότι πιο σκοτεινό γέννησε ο καπιταλισμός, το φασισμό και ναζισμό:

H ανακοίνωση:

"Με λύπη μας παρατηρούμε μια άνευ προηγουμένου, ανιστόρητη και αντεπιστημονική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για μεθοδευμένη και ύπουλη υποβολή στις συνειδήσεις των μαθητών μας, της εξίσωσης της Αριστεράς και του Κομμουνισμού με ότι πιο σκοτεινό γέννησε ο καπιταλισμός, το φασισμό και ναζισμό.

Στο φετινό δοκίμιο της Ιστορίας στις Παγκύπριες Εξετάσεις το εθνικιστικό πνεύμα ήταν διάχυτο σε όλο Δοκίμιο. Ειδικότερα όμως, μια συγκεκριμένη ερώτηση οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το Υπουργείο λειτούργησε υπό το πρίσμα μιας δογματικής αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, που παραπέμπει σε παρωχημένες εποχές, που μέχρι και σήμερα τα αποτελέσματα της ματώνουν τη μισή μας πατρίδα. Η ερώτηση είχε ως εξής:

«Β2. Σε κείμενο έκτασης 230-250 λέξεων, να εξηγήσετε πως η οικονομική κρίση του 1929-1932, συνέβαλε στην κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού. Να παρουσιάσετε με συντομία την άνοδο των αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Στο κείμενό σας να εντάσσονται λειτουργικά και οι πιο κάτω όροι/έννοιες:

Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, Κομμουνιστικό Κόμμα, σοσιαλισμός, φασισμός/φασιστική ιδεολογία, εθνικισμός, Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα.

(15 μονάδες)»

Ξεκάθαρος λοιπόν στόχος του Υπουργείου είναι μέσω των υποδείξεων της ερώτησης, να αναγκάσει το μαθητή στην απάντηση του, για να είναι «σωστή», να συμπεριλάβει τις έννοιες του Κομμουνισμού και Σοσιαλισμού και να τις ταυτήσει με την ιδεολογία του φασισμού – Ναζισμού, ως ακραία ιδεολογήματα που εμφανίζονται σε οικονομικές κρίσεις και καταλύουν τη δημοκρατία για να επιβάλουν καθεστώτα.

Ας απαντήσουν από το Υπουργείο και στα δικά μας ερωτήματα που προκύπτουν:

-Πώς γίνεται να εξισώνεις το θύτη με το θύμα; Ή μήπως ξεχνούν ότι ο καθοριστικός παράγοντας για να νικηθεί ο χιτελοφασισμός ήταν τα εκατομμύρια σοβιετικοί νεκροί, μαζί με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης με μπροστάρηδες τα Κομμουνιστικά Κόμματα; Ξεχνούν ότι, την ίδια στιγμή οι δυτικοί συμμάχοι παρακολουθούσαν την όλη βάρβαρη κατάσταση και μόλις ένα χρόνο πριν το τέλος του πολέμου εμπλάκηκαν στον πόλεμο;

- Πώς γίνεται να εξισώνεις τον επιστημονικό κομμουνισμό, την πιο ανθρώπινη κοσμοθεωρία που οραματίζεται μια κοινωνία δικαίου, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με το μισάνθρωπο ιδεολόγημα του φασισμού που γεμίζει τις ψυχές των ανθρώπων με ρατσισμό, μίσος και βία;

-Τα φασιστικά κινήματα της τότε εποχής που ματοκύλησαν τον κόσμο, ποιος τα ενίσχυσε και τα αξιοποίησε για τα δικά του συμφέροντα; Δεν είναι το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο, που από τη μια προκάλεσε τις οικονομικές κρίσεις ένεκα της δικής του δίψας για περισσότερο κέρδος και από την άλλη αξιοποίησε το φασισμό για να εξαπατήσει και να διχάσει τους λαούς για να μην αναπτύξουν οργανωμένη πάλη εναντίον του;

Δυστυχώς και στη δική μας εποχή, που ο αντικομμουνισμός προς το παρόν κυριαρχεί και το μεγάλο κεφάλαιο στην Ευρώπη οδηγεί τους λαούς στην εξαθλίωση, φυτρώνουν και ενισχύονται παντού φασιστικά και νεοναζιστικά κινήματα, όπως και στην πατρίδα μας το ΕΛΑΜ. Ξεκάθαρα λοιπόν, απαντούμε ότι τα ιδανικά του σοσιαλισμού είναι το μόνο αντίβαρο για τους λαούς να απαλλαγούν μια και καλή, τόσο από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, όσο και από το νεοφασισμό, τον εθνικισμό και το σοβινισμό.

Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την προσχεδιασμένη αντικομμουνιστική του υστερία. Θα συνεχίσουμε ως γέννημα θρέμμα της ανάγκης της κυπριακής νεολαίας να αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεδοδεύσεις για παραχάραξη της ιστορίας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια Παιδεία ανθρωποκεντρική και όχι εθνοκεντρική, για να καταφέρουμε να επανενώσουμε το λαό μας και να οικοδομήσουμε μια ειρηνική και ευτυχισμένη κοινωνία. Θα συνεχίσουμε, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος σε παγκόσμια κλίμακα, να παλεύουμε μέσα από τις επάλξεις της πιο ανθρώπινης ιδεολογίας, που δεν μπορεί παρά να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας μπροστά στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Κεντρικό Συμβούλιο ΕΔΟΝ
03/06/2016"

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top