ΕΔΟΝ:"Aνευ προηγουμένου, ανιστόρητη και αντεπιστημονική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού"

Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΝ ενάντια στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την

άνευ προηγουμένου, ανιστόρητη και αντεπιστημονική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για μεθοδευμένη και ύπουλη υποβολή στις συνειδήσεις των μαθητών μας, της εξίσωσης της Αριστεράς και του Κομμουνισμού με ότι πιο σκοτεινό γέννησε ο καπιταλισμός, το φασισμό και ναζισμό:

H ανακοίνωση:

"Με λύπη μας παρατηρούμε μια άνευ προηγουμένου, ανιστόρητη και αντεπιστημονική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για μεθοδευμένη και ύπουλη υποβολή στις συνειδήσεις των μαθητών μας, της εξίσωσης της Αριστεράς και του Κομμουνισμού με ότι πιο σκοτεινό γέννησε ο καπιταλισμός, το φασισμό και ναζισμό.

Στο φετινό δοκίμιο της Ιστορίας στις Παγκύπριες Εξετάσεις το εθνικιστικό πνεύμα ήταν διάχυτο σε όλο Δοκίμιο. Ειδικότερα όμως, μια συγκεκριμένη ερώτηση οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το Υπουργείο λειτούργησε υπό το πρίσμα μιας δογματικής αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, που παραπέμπει σε παρωχημένες εποχές, που μέχρι και σήμερα τα αποτελέσματα της ματώνουν τη μισή μας πατρίδα. Η ερώτηση είχε ως εξής:

«Β2. Σε κείμενο έκτασης 230-250 λέξεων, να εξηγήσετε πως η οικονομική κρίση του 1929-1932, συνέβαλε στην κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού. Να παρουσιάσετε με συντομία την άνοδο των αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Στο κείμενό σας να εντάσσονται λειτουργικά και οι πιο κάτω όροι/έννοιες:

Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, Κομμουνιστικό Κόμμα, σοσιαλισμός, φασισμός/φασιστική ιδεολογία, εθνικισμός, Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα.

(15 μονάδες)»

Ξεκάθαρος λοιπόν στόχος του Υπουργείου είναι μέσω των υποδείξεων της ερώτησης, να αναγκάσει το μαθητή στην απάντηση του, για να είναι «σωστή», να συμπεριλάβει τις έννοιες του Κομμουνισμού και Σοσιαλισμού και να τις ταυτήσει με την ιδεολογία του φασισμού – Ναζισμού, ως ακραία ιδεολογήματα που εμφανίζονται σε οικονομικές κρίσεις και καταλύουν τη δημοκρατία για να επιβάλουν καθεστώτα.

Ας απαντήσουν από το Υπουργείο και στα δικά μας ερωτήματα που προκύπτουν:

-Πώς γίνεται να εξισώνεις το θύτη με το θύμα; Ή μήπως ξεχνούν ότι ο καθοριστικός παράγοντας για να νικηθεί ο χιτελοφασισμός ήταν τα εκατομμύρια σοβιετικοί νεκροί, μαζί με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης με μπροστάρηδες τα Κομμουνιστικά Κόμματα; Ξεχνούν ότι, την ίδια στιγμή οι δυτικοί συμμάχοι παρακολουθούσαν την όλη βάρβαρη κατάσταση και μόλις ένα χρόνο πριν το τέλος του πολέμου εμπλάκηκαν στον πόλεμο;

- Πώς γίνεται να εξισώνεις τον επιστημονικό κομμουνισμό, την πιο ανθρώπινη κοσμοθεωρία που οραματίζεται μια κοινωνία δικαίου, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με το μισάνθρωπο ιδεολόγημα του φασισμού που γεμίζει τις ψυχές των ανθρώπων με ρατσισμό, μίσος και βία;

-Τα φασιστικά κινήματα της τότε εποχής που ματοκύλησαν τον κόσμο, ποιος τα ενίσχυσε και τα αξιοποίησε για τα δικά του συμφέροντα; Δεν είναι το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο, που από τη μια προκάλεσε τις οικονομικές κρίσεις ένεκα της δικής του δίψας για περισσότερο κέρδος και από την άλλη αξιοποίησε το φασισμό για να εξαπατήσει και να διχάσει τους λαούς για να μην αναπτύξουν οργανωμένη πάλη εναντίον του;

Δυστυχώς και στη δική μας εποχή, που ο αντικομμουνισμός προς το παρόν κυριαρχεί και το μεγάλο κεφάλαιο στην Ευρώπη οδηγεί τους λαούς στην εξαθλίωση, φυτρώνουν και ενισχύονται παντού φασιστικά και νεοναζιστικά κινήματα, όπως και στην πατρίδα μας το ΕΛΑΜ. Ξεκάθαρα λοιπόν, απαντούμε ότι τα ιδανικά του σοσιαλισμού είναι το μόνο αντίβαρο για τους λαούς να απαλλαγούν μια και καλή, τόσο από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, όσο και από το νεοφασισμό, τον εθνικισμό και το σοβινισμό.

Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την προσχεδιασμένη αντικομμουνιστική του υστερία. Θα συνεχίσουμε ως γέννημα θρέμμα της ανάγκης της κυπριακής νεολαίας να αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεδοδεύσεις για παραχάραξη της ιστορίας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια Παιδεία ανθρωποκεντρική και όχι εθνοκεντρική, για να καταφέρουμε να επανενώσουμε το λαό μας και να οικοδομήσουμε μια ειρηνική και ευτυχισμένη κοινωνία. Θα συνεχίσουμε, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος σε παγκόσμια κλίμακα, να παλεύουμε μέσα από τις επάλξεις της πιο ανθρώπινης ιδεολογίας, που δεν μπορεί παρά να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας μπροστά στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Κεντρικό Συμβούλιο ΕΔΟΝ
03/06/2016"

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά
  Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά Αρχισαν σήμερα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δήλωσε ότι στο Υπουργείο είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή τους. Πρεμιέρα γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 • Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού»
  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού» Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί για την Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "να σταματήσουν να εμπαίζουν", κατά την έκφρασή της, ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διορισμού και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σημειώνει ότι όσον αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμού από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών θα θυματοποιούσε αρκετούς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. «Είχαμε…
 • Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!
  Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!  Άγγιξε το 63% το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων που παρακάθισαν σε εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από τους 5 χιλιάδες υποψήφιους που εξετάστηκαν για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων, πέτυχαν μόνοι οι 1869. Η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στους φιλόλογους. Από τους 755 που παρακάθισαν στις εξετάσεις πέτυχαν μόνο οι 55. Οι βιολόγοι και οι υποψήφιοι στα αγγλικά είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
 • TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018
  TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018 Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές Διδακτορικού επιπέδου (PhD) για έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2018, στα ακόλουθα Τμήματα: Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Νοσηλευτικής Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Δημόσιας Επικοινωνίας Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Αναλυτικές πληροφορίες για τα θεματικά πεδία, το σύστημα…
 • Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο
  Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο Πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο εγκαινιάζει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση για το θέμα στο γραφείο του κ. Φωτίου για συζήτηση του όλου θέματος. Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από νέους στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, λέγοντας ότι…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top