Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 18 Ιανουάριος 2016

Έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Θωμάς Αντωνίου, την προσεχή Πέμπτη, κατά την οποία θα εξεταστούν οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για προώθηση και εφαρμογή ενός μίνι ΓεΣΥ, ως μια ενδιάμεση λύση μέχρι την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας στην τελική του μορφή.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί των εξαγγελιών του Υπουργού Υγείας, αφού και ο ίδιος ενημερώθηκε για το επονομαζόμενο μίνι ΓεΣΥ τηλεφωνικώς και μετά από τις εξαγγελίες.

Ωστόσο, ανέφερε πως στόχος του ΟΑΥ εξακολουθεί να είναι η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως η οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση θα πρέπει να τύχει μελέτης.

“Είναι ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να θέσω στο Διοικητικό Συμβούλιο και γι` αυτό κάλεσα συνεδρία την ερχόμενη Πέμπτη. Θα το συζητήσουμε σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν είναι θέμα το οποίο θα τοποθετηθώ εγώ με βάση την πληροφόρηση που έχω μέχρι σήμερα”, είπε ο κ. Αντωνίου.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν ο ΟΑΥ είχε ενημερωθεί από τον Υπουργό Υγείας προηγουμένως, ο κ. Αντωνίου είπε: “Ενημερώθηκα τηλεφωνικώς μετά την εξαγγελία του. Θα πρέπει να μελετήσουμε το θέμα στη λεπτομέρεια του. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε εκ πρώτης όψεως. Εμείς θα δούμε τεχνικά κατά πόσο αυτό το πράγμα είναι εφαρμόσιμο και ωφέλιμο”.

“Ο στόχος μας”, πρόσθεσε, “είναι η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση θα πρέπει να τύχει μελέτης κατά πόσο είναι ωφέλιμη και λειτουργική”.

Ερωτηθείς ποιο θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης του ΔΣ του Οργανισμού την προσεχή Πέμπτη, αφού δεν υπάρχει ακόμα νομοσχέδιο, ούτε κάτι γραπτώς, ο κ. Αντωνίου είπε ότι την Πέμπτη θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το τι έχουν προς το παρόν μπροστά τους και ακολούθως θα ζητήσουν λεπτομερή ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό.

“Θα ζητήσουμε ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας. Θα κάνουμε μια πρώτη συζήτηση με το Συμβούλιο βάσει του τι έχουμε μπροστά μας και ακολούθως θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό υγείας, ώστε να ενημερωθούμε”, είπε.

Όπως πρόσθεσε, το ΔΣ του ΟΑΥ θα δει ολοκληρωμένα της εισήγηση του Υπουργού και θα τη μελετήσει στη λεπτομέρεια της, σημειώνοντας πως η όποια νέα πρόταση θα πρέπει να μελετηθεί και από τεχνοκρατικής απόψεως.

Είπε πως ο ΟΑΥ θα δει τις τοποθετήσεις των διαφόρων φορέων (Διοικητικό Συμβούλιο, Συντεχνίες, Εργοδότες), ωστόσο, πρόσθεσε θα πρέπει να ακούσει και τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων φορέων, που αποτελούν το ιατρικό οικοδόμημα του τόπου.

Εξάλλου, σημείωσε πως η ιδέα να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν είναι νέα, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως το θέμα είναι ποιο θα είναι το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ενδιάμεσης λύσης.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ιδρύθηκε με βάση τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο (Ν.89(Ι)/2001) και αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο με τριμερή εκπροσώπηση (Κυβέρνηση, Εργοδότες και Εργαζόμενοι) και έχει ως αποστολή του την εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο.

Ο ΟΑΥ είναι αρμόδιος να διαχειρίζεται το Ταμείο που ιδρύεται με βάση τις πρόνοιες του σχετικού νόμου για τη χρηματοδότηση του ΓεΣΥ, να προβαίνει στις απαραίτητες διευθετήσεις για να εξασφαλίζει την παροχή στους δικαιούχους υψηλού επιπέδου φροντίδας υγείας, συμβαλλόμενος με προμηθευτές υπηρεσιών φροντίδας υγείας οι οποίοι ικανοποιούν τους σχετικούς όρους και προδιαγραφές και να συλλέγει, να αναλύει και να παρουσιάζει δεδομένα και πληροφορίες, που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top