ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

ΑΘΗΝΑ-

Ενα ιστορικό ντοκουμέντο ανεκτίμητης αξίας βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας: το φωτογραφικό αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, του οπερατέρ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Χιλιάδες πρωτότυπα φωτογραφικά φιλμ που αποτυπώνουν εικόνες συγκρούσεων, σκηνές από την εκπαίδευση, την ξεκούραση, την ψυχαγωγία των μαχητών, καθημερινά στιγμιότυπα από τον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ. Στιγμές που απαθανάτισε ο Μουσούρης συμμετέχοντας και ο ίδιος στις μάχες στον Γράμμο και στο Βίτσι τα έτη 1948 και 1949.

Το συγκλονιστικό αυτό υλικό που γίνεται γνωστό σε μια εποχή κατά την οποία επιχειρείται συστηματικά η διαστρέβλωση της Ιστορίας -ειδικά εκείνης της περιόδου- παραδόθηκε πριν από λίγο καιρό από την οικογένεια του Μουσούρη στο ΚΚΕ και πλέον βρίσκεται σε φάση ψηφιοποίησης ώστε να αποδοθεί ευρύτερα στο κοινό.

Οι απόγονοί του το προσέφεραν με την επισήμανση ότι αφιερώνεται σε όλους τους αφανείς ήρωες που αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο και ειδικά στους πολιτικούς πρόσφυγες των σοσιαλιστικών χωρών και στα παιδιά τους.

Ενας από αυτούς ήταν και ο ίδιος ο Απόστολος Μουσούρης. Γεννημένος το 1917 στη Σύρο, γνώρισε το ΚΚΕ μέσα από τα λόγια του οικογενειακού φίλου και μεγάλου δασκάλου Δημήτρη Γληνού. Στη συνέχεια εντάχθηκε στις γραμμές του. Αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών, όμως εργαζόταν εθελοντικά στη «Φίνος Φιλμ» τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τη φωτογραφία. Οργανώθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και συμμετείχε στη μάχη του Δεκέμβρη του 1944 με τη χρέωση του κινηματογραφιστή, ενώ το 1948 κατετάγη στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Είχε τον βαθμό του λοχαγού και τιμήθηκε με τα μετάλλια «Γράμμος» και «Ελλάς». Μεταξύ άλλων υπήρξε διευθυντής φωτογραφίας στο ντοκιμαντέρ «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» που κατέγραψε τη διάσωση παιδιών από χωριά που βομβαρδίζονταν με τη μεταφορά τους σε Λαϊκές Δημοκρατίες. Μετά τον Εμφύλιο έζησε στην Τασκένδη και τη Μόσχα, όπου εργάστηκε ως οπερατέρ, εκφωνητής, εργάτης και μεταφραστής σε έργα όπως η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Εφυγε από τη ζωή το 1996.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top