Δημιουργήθηκε : Κυριακή, 05 Απρίλιος 2015

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των δολοφονηθέντων από την ΤΜΤ Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, διοργάνωσαν και φέτος το ΑΚΕΛ και το λαϊκό κίνημα.


Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια (11 Απριλίου 1965) από τη δολοφονία των Καβάζογλου και Μισιαούλη και οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του Κώστα Μισιαούλη στο Κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθως, ξεκίνησε πορεία νεολαίας, από το Πέρα Χωριό, η οποία κατέληξε έξω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Ιδαλίου, όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των Καβάζογλου και Μισιαούλη, στην παρουσία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στελεχών και μελών του ΑΚΕΛ από όλες τις Επαρχίες, βουλευτών και ευρωβουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων, Τουρκοκυπρίων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της DEV-İŞ Hasan Felek και ο Γραμματέας της Συμπλεγματικής ΑΚΕΛ Δαλιού Πάμπος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, σε χαιρετισμό του είπε ότι «ο αγώνας και η θυσία τους (σσ: των Καβάζογλου Μισιαούλη) σίγουρα δεν πήγαν χαμένοι, γιατί αποτέλεσε το φάρο που προσανατολίζει τις νέες γενιές για να κτίσουμε την κοινή μας πατρίδα σε σωστά θεμέλια, μακριά από φιλοσοφίες, μισαλλοδοξίες και ακραίων εθνικιστικών στοιχείων. Ο αγώνας τους έγινε αγώνας όλων των πατριωτικών δυνάμεων και προσδοκούμε ότι η θυσία τους ακόμα και σήμερα θα επηρεάσει θετικά την οικοδόμηση της κοινής μας πατρίδας. Μισό αιώνα μετά τη θυσία τους ο λαός μας ακόμη προσδοκεί την ώρα που θα τεθεί ένα τέλος στη δοκιμασία του κυπριακού λαού και θα μπορέσει να επιτευχθεί μια λύση που δικαιώνει τους αγώνες του κυπριακού λαού για μια κοινή πατρίδα όπου Ε/κ και Τ/κ θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, επενδύοντας στην ευημερία των νέων γενιών, μακριά από ξένες επιβουλές και εξαρτήσεις σε μια ελεύθερη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς και συρματοπλέγματα», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της DEV-IS, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι εδώ και 50 χρόνια και παρά την καταδίωξη και τις πιέσεις η θέληση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να ζήσουν μαζί ειρηνικά δεν εμποδίστηκε.

«Εδώ και 50 χρόνια παρά τη ρατσιστική προπαγάνδα των φασιστών και σοβινιστών, δεν εμποδίστηκε ο αγώνας μας για την επανένωση της Κύπρου. Εδώ και 50 χρόνια δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την θέληση των Κυπρίων εργαζομένων να δώσουν κοινούς ταξικούς αγώνες για τα δικαιώματα τους. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι φασίστες συνεργάτες τους επιδίωξαν να μας φέρουν τον ένα απέναντι στον άλλο, χρησιμοποιώντας τον εθνικισμό και τον σοβινισμό και προσπαθώντας να εμποδίσουν τη συμβίωση μας στην κοινή μας πατρίδα. Με συνωμοσίες και προβοκάτσια, στόχευαν να καταστρέψουν το όραμα της κοινής ειρηνικής μας ζωής. Ο Καβάζογλου και ο Μισιαούλης δολοφονήθηκαν γιατί αγωνίζονταν ακριβώς ενάντια σε αυτές τις συνωμοσίες», πρόσθεσε.

Αγωνίζονταν, συνέχισε, να τους χαλάσουν τα παιχνίδια.

«Πέρασαν 50 χρόνια και έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ακόμα έχουμε πολύ δρόμο να περπατήσουμε και πολλούς αγώνες να δώσουμε στην προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανά τα ιδανικά για τα οποία θυσίασαν τη ζωή τους οι δύο ηρωομάρτυρες μας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι πολιτικές που επιβάλλει δείχνουν ακόμα μια φορά ότι τα ταξικά συμφέροντα των Κυπρίων εργαζομένων είναι κοινά.

«Οι Τ/κ και οι Ε/κ εργαζόμενοι βλέπουν μέσα από τις εμπειρίες της ζωής τους, τις συνέπειες των αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν στην ανεργία, στη μείωση των μισθών, στην καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου και στη συνολική αμφισβήτηση των εργατικών κατακτήσεων. Την ίδια στιγμή συνειδητοποιούμε πλήρως ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς τη λύση του Κυπριακού δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα ενάντια σε όλους τους Κυπρίους... Όσο συνεχίζεται η διχοτόμηση οι Κύπριοι δεν θα μπορέσουν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και γαλήνης. Οι συνθήκες μη λύσης και διχοτόμησης απειλούν την ύπαρξη των Κυπρίων, συμβάλουν στην περαιτέρω στοχοποίηση, μας σπρώχνουν στην απαισιοδοξία για το μέλλον των παιδιών μας. Είναι ακριβώς μέσα σε αυτές τις συνθήκες που ο κοινός αγώνας σε ταξική βάση για την επανένωση της πατρίδας μας αποκτά περισσότερη σημασία», πρόσθεσε.

Όπως είπε, είναι για όλους αυτούς τους λόγους που η ΠΕΟ και DEV-IS από το 1976 μέχρι και σήμερα συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για ενδυνάμωση αυτού του κοινού αγώνα.

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την οικοδόμηση γερών θεμελίων της ειρήνης και της ενωμένης Κύπρου. Όπως μέχρι σήμερα ήμασταν σταθεροί και αποφασιστικοί στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και των Κυπρίων, για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας, ασφάλειας και ειρήνης, κατά τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας. Συνεχίζουμε με επιμονή να υποστηρίζουμε την θέση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία όπως καθορίζουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων. Μια λύση που θα αποστρατικοποιεί, θα απελευθερώνει την πατρίδα μας και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα φέρει ταυτόχρονα ειρήνη και ευημερία σε ολόκληρη μας την περιοχή», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, τιμώντας του δύο ήρωες, «ταυτόχρονα τιμούμε τη μνήμη τόσο άλλων συντρόφων μας που δολοφονήθηκαν για τους ίδιους λόγους από τους ίδιους φασίστες».

«Τιμούμε όλους τους αγωνιστές της Δημοκρατίας που θυσιάστηκαν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα που άνοιξαν οι ήρωες μας», πρόσθεσε.

Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το Μάριο Κωνσταντίνου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πορεία προς το τουρκικό κοιμητήριο Δαλιού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top