2015

Mε αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εξέδωσε την ακόλουθη διακήρυξη:

«Με την συμπλήρωση 41 χρόνων από τη βάρβαρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα, το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο, τα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί σε βάρος του Κυπριακού λαού. Καταδικάζουμε την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό και την καταστροφή της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.


Η εισβολή της Τουρκίας υπήρξε το δεύτερο μέρος του δράματος της Κύπρου, αποτέλεσμα της συνομωσίας σε βάρος της Κύπρου, που σχεδιάστηκε σε ξένα κέντρα αποφάσεων με την συνέργεια της Άγκυρας, την καθοδήγηση και τελική έγκριση του ΝΑΤΟ. Εκείνη η συνομωσία δυστυχώς βρήκε πειθήνιους εκτελεστές στην Αθήνα και στην Κύπρο. Χωρίς την προδοτική δράση της χούντας, του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄ οι ξένοι δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τα σχέδια κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράδοσης της μισής Κύπρου στην Τουρκία. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και όσο κι’ αν προσπαθούν κάποιοι να την παραχαράξουν, δεν μπορεί να συσκοτιστεί.

Η εισβολή προκάλεσε τον όλεθρο και την καταστροφή. Χιλιάδες οι νεκροί, οι τραυματίες, οι παθόντες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, οι πρόσφυγες. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όσους, αν και προδομένοι, όρθωσαν το ανάστημα του στον τουρκικό Αττίλα, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, εμμένοντας στην διακρίβωση της τύχης τους.

Στηρίζουμε τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους παθόντες, υπογραμμίζοντας ότι τα δεινά της οικονομικής κρίσης δεν έπρεπε να μειώσουν την βοήθεια του κράτους προς αυτούς. Συντασσόμαστε μαζί με τον προσφυγικό κόσμο στην πάλη για διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής.

Σαράντα-ένα χρόνια μετά το 1974, ο λαός μας βρίσκεται ακόμη στις επάλξεις του αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας. Το ζητούμενο είναι η λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Λύση που να τερματίζει την κατοχή, τον εποικισμό και την όποια ξένη εξάρτηση. Να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού. Να θέτει τις βάσεις για ευημερία και προκοπή ολόκληρου του κυπριακού λαού σε περιβάλλον ειρήνης.

Οι παράμετροι της λύσης βρίσκονται στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και η οποία θα διασφαλίζει ότι η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να έχει μια, μόνη αδιαίρετη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, είναι η μοναδική προσφερόμενη λύση.

Η μέχρι σήμερα στάση της Άγκυρας με την ανοχή των συμμάχων της, δεν επέτρεψε τη λύση του Κυπριακού. Η εκλογή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας του Μουσταφά Ακιντζί, είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη η οποία ευχόμαστε να μεταφραστεί σε πραγματική θετική προοπτική μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών που έχουν επαναρχίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δική μας στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνιστά παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά την υπόθεση της λύσης. Η προσήλωση στα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και η αξιοποίηση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ, μπορεί να προστατεύσει τη διαδικασία από εκτροπές αλλά και να κινήσει τα πράγματα μπροστά με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Το ΑΚΕΛ έχει αποδείξει στην πράξη ότι για όσο η προοπτική της λύσης στη βάση αρχών παραμένει ορατή, θα συνεχίσει να συμβάλει δημιουργικά και υπεύθυνα στηρίζοντας την εν εξελίξει διαδικασία. Προειδοποιώντας ταυτόχρονα, για τις ενδεχόμενες συνέπειες ενός νέου ναυαγίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας του αγώνα μας είναι η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Η ενότητα πρέπει να εδράζεται σε αρχές όπως είναι ο σεβασμός της ιστορίας του τόπου, ο ισότιμος διάλογος, ο σεβασμός ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και προς τη διαφορετική άποψη. Η ενότητα δεν συνεπάγεται ισοπέδωση των υπαρκτών πολιτικών διαφορών αλλά προσπάθεια σύνθεσης απόψεων. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενότητα μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια.

Ως ΑΚΕΛ επιμένουμε παράλληλα στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στους πατριώτες Τ/κύπριους, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες διεξάγουν τον δικό τους αγώνα. Διαβεβαιώνουμε επίσης το λαό, Ε/κύπριους κα Τ/κύπριους ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει σταθερός πολέμιος του εθνικισμού σοβινισμού και των ακροδεξιών ιδεολογημάτων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Σαράντα-ένα χρόνια μετά την εισβολή, η κατοχή και η διαίρεση συνεχίζει να πληγώνει το σώμα της πατρίδας μας και να ξύνει τις μνήμες του μαύρου Ιούλη. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων και την καταστροφή τόσων οικογενειών. Αναδεικνύεται, ωστόσο, ακόμη πιο έντονα, πως το καλύτερο μνημόσυνο για αυτούς που χάθηκαν και τη σημαντικότερη υπόσχεση σε αυτούς που θα έρθουν, θα τη δώσει το ξερίζωμα του συρματοπλέγματος. Μια ελεύθερη, επανενωμένη πατρίδα η οποία θα διασφαλίζει ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους τους πολίτες της Ε/κυπρίους, Τ/κυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Αυτό εξακολουθεί να παραμένει το όραμα που μας καθοδηγεί και καθορίζει τους αγώνες μας».

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top