2014

Στις 15 Φεβρουαρίου 2014 τίθεται σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας για την εισαγωγή και τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και καλύπτει κυπριακές και ελβετικές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους ως το 1500 μ.Χ.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στις 11 Ιανουαρίου 2013, προνοεί την απαγόρευση της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών στα δύο κράτη όταν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες του κράτους προέλευσης. Παράλληλα, θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα και προωθεί την επιστημονική συνεργασία και τις αρχαιολογικές ανταλλαγές Κύπρου – Ελβετίας.

Η υπογραφή της συμφωνίας, σε συνδυασμό με τα Μνημόνια Συναντίληψης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλες χώρες για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή κυπριακών αρχαιοτήτων στις χώρες αυτές, αποτελεί σημαντικό βήμα γενικότερα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ειδικότερα για την παρεμπόδιση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών θησαυρών που αποτελούν προϊόν της συστηματικής λεηλασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top