2014

Μια καλλιτεχνική ανάσα στο κέντρο της Λευκωσίας δίνει η μεγάλη συλλογή έργων τέχνης του Αναστάσιου Λεβέντη, η οποία επαναπατρίζεται από Παρίσι και Αθήνα και εμπλουτίζεται, στεγαζόμενη σε ένα κτίριο 4500τμ, με σύγχρονη όψη, φιλικό προς το περιβάλλον και γεμάτο Τέχνη.

Η Διευθύντρια της «Πινακοθήκης Λεβέντη», Λουκία Χατζήγαβριηλ, μίλησε στο ΚΥΠΕ για το «νέο στολίδι της Λευκωσίας» επί της οδού Λεωνίδου και είπε ότι «το κόστος ανέγερσης του έργου ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια και είναι το μεγαλύτερο project που έγινε τα τελευταία χρόνια στη Λευκωσία, θα ανοίξουν 25 με 30 θέσεις εργασίας και θα είναι μια προσφορά ενός μεγάλου Ιδρύματος στον κόσμο της Λευκωσίας και της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται «για ένα κτίριο το οποίο ανατέθηκε σε μια βρετανική εταιρεία αρχιτεκτόνων τους FeildenCleggBradley μετά από διεθνή διαγωνισμό τον οποίο κέρδισαν το 2007 και κτίστηκε με τις προδιαγραφές να είναι ένα κτίριο φιλικό προς το περιβάλλον, να μπορεί να έχει εκθεσιακούς χώρους για να φιλοξενεί τις τρεις συλλογές του Ιδρύματος Λεβέντη και που να σέβεται και την κυπριακή κουλτούρα και το περιβάλλον και που να δίνει μια μοντέρνα και σύγχρονη όψη σε ένα από τα νέα κτίρια της Λευκωσίας».

Η κ. Χατζήγαβριηλ είπε ότι «η πινακοθήκη είναι γύρω στα 4500τμ και υπάρχει και ένας πύργος από την μία πλευρά του κτιρίου που είναι δέκα διαμερίσματα, τα οποία θα πωληθούν για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα της Πινακοθήκης».

Φιλοξενεί τρεις συλλογές. Τη «Συλλογή του Παρισιού» που επιμελήθηκε η Μυρτώ Χαντζάκη, την «Ελληνική Συλλογή», που επιμελήθηκε η Εβίτα Αράπογλου και την «Κυπριακή Συλλογή» που επιμελήθηκε η Ελένη Νικήτα.

Εξηγώντας πως ξεκίνησε να δημιουργείται η συλλογή έργων τέχνης του Αναστάσιου Λεβέντη, η κ. Χατζήγαβριηλ ανέφερε πως «όταν ο Αναστάσιος Λεβέντης μετακόμισε το 1950 στο Παρίσι αποφάσισε να ξεκινήσει και να δημιουργήσει μια συλλογή από Ευρωπαίους ζωγράφους και ο στόχος ήταν να διακοσμήσει ταυτόχρονα και το σπίτι του στο Παρίσι».

«Αυτή την ονομάζουμε ‘Η Συλλογή του Παρισιού’ που είναι μια συλλογή από έργα τέχνης που ξεκινά από το 16ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα και καλύπτει μια μεγάλη περίοδο από την ευρωπαϊκή ιστορία της τέχνης, παρουσιάζει διάφορες μορφές και στυλ από την Αναγέννηση μέχρι τη σύγχρονη τέχνη με τους τελευταίους πίνακες να είναι του Joan Μiro», είπε η κ. Χατζήγαβριηλ.

Πρόσθεσε πως «έχει ένα κομμάτι που είναι κυρίως έργα του 18ου αιώνα, Μπαρόκ και Ροκοκό και ένα μεγάλο άλλο κομμάτι που είναι ιμπρεσιονιστές, μετά ιμπρεσιονιστές με όλους τους πίνακες να έχουν επιλεγεί με βάση το προσωπικό γούστο και θέληση του Αναστάσιου Λεβέντη».

Η δεύτερη συλλογή αγοράστηκε έτοιμη σε ένα μεγάλο κομμάτι της από τον Ευάγγελο Αβέρωφ Τοσίτσα το 1973 όταν ο Αναστάσιος Λεβέντης απόκτησε μια νέα βάση στην Αθήνα και ήθελε πάλι να χρησιμοποιήσει αυτή τη συλλογή ώστε να κοσμεί το σπίτι του στην Αθήνα.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Χατζήγαβριηλ «η πρώτη συλλογή αριθμούσε 100 πίνακες αλλά μετά εμπλουτίστηκε με ζωγράφους της εποχής του 30’, των αρχών του 19ου αιώνα, όταν αρχίζουν οι Έλληνες να σπουδάζουν Καλές Τέχνες, κυρίως στο Μόναχο, επιστρέφουν στην Ελλάδα, εμπνέονται και δημιουργούν θέματα της ελληνικής ζωής αλλά βασίζονται στις αρχές των ρευμάτων τέχνης που λειτουργούσαν από τον 19ο αιώνα ως τις αρχές του 20ου».

Στην «Πινακοθήκη Λεβέντη» στεγάζεται και «η τρίτη συλλογή Λεβέντη που δημιουργήθηκε μετά το θάνατο του Αναστάσιου Λεβέντη, όταν το Ίδρυμα Λεβέντη πια αποφάσισε να εμπλουτίσει τη συλλογή με κάποια έργα Κυπρίων ζωγράφων που θεωρούνται πρωτεργάτες και θεμελιωτές της κυπριακής τέχνης».

Δηλαδή, εξήγησε η κ. Χατζήγαβριηλ, «η πρώτη γενιά του 20ου αιώνα από τον Κισσονέργη, τον Διαμαντή, τον Κάνθο και τελειώνουμε με τον Χριστόφορο Σάββα που έφερε το νέο ρεύμα του μοντερνισμού και άλλαξε τα δεδομένα της παράδοσης που υπήρχαν το 1960».

Πρόσθεσε ότι «επιλέξαμε έργα που απεικονίζουν σκηνές της καθημερινής ζωής και συνεχίζει να εμπλουτίζεται».

Ιδιαίτερα σημαντικό για την Διευθύντρια της «Πινακοθήκης Λεβέντη» είναι το γεγονός πως «για πρώτη φορά, ιδιωτική συλλογή είναι διαθέσιμη στο κοινό και για πρώτη φορά Έλληνες ζωγράφοι και Κύπριοι ζωγράφοι, και άλλοι ζωγράφοι από την Ευρώπη βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη».

«Μπορείς να συγκρίνεις, να καταλάβεις νοοτροπίες, κοινωνικό επίπεδο, βιοτικό επίπεδο, ξεχωρίζουν οι διαφορές, οι τάσεις που επηρεάζουν, οι πολιτικές καταστάσεις», είπε η κ. Χατζήγαβριηλ.

Ανέφερε πως «οι Κύπριοι ζωγράφοι είναι πιο απλοϊκοί για την εποχή τους σε σχέση με τους αντίστοιχους Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους αλλά αποδίδουν αυτό που τους πονά τους ίδιους, ο τόπος τους, το γεγονός ότι ήταν κάτω από μια κατοχή και είναι ωραίος αυτός ο συνδυασμός».

Για τη διαρρύθμιση της πινακοθήκης, είπε ότι «κάθε συλλογή παρουσιάζεται σε κάθε όροφο και εμπλουτίζεται με ψηφιακή τεχνολογία και ψηφιακές λεζάντες για τα έργα και την εποχή τους».

Η κ. Χατζήγαβριηλ είπε ότι «ετοιμάσαμε οδηγό αυτόνομης ξενάγησης και σύγχρονη ψηφιακή ξενάγηση όπου ενοικιάζεται από τον επισκέπτη συσκευή tablet».

Για το πώς ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας της πινακοθήκης, η κ. Χατζήγαβριηλ, είπε ότι «το Ίδρυμα Λεβέντη είχε αυτό το καταπίστευμα να δημιουργήσει στην Κύπρο μετά το θάνατό του Αναστάσιου Λεβέντη ένα μουσείο που να φιλοξενήσει αυτές τις συλλογές».

Το Ίδρυμα Λεβέντη χρηματοδότησε την ανέγερση του κτιρίου και τη λειτουργία του.

Η κ. Χατζήγαβριηλ είπε ότι «το Ίδρυμα Λεβέντη έχει στόχο να παρουσιάσει σωστά τον ελληνικό πολιτισμό και την κυπριακή ιστορία και κουλτούρα αλλά έχει ένα τεράστιο έργο που γίνεται αθόρυβα και καλύπτει παγκόσμιο επίπεδο σε πολλές άλλες πτυχές, στην έρευνα για την ιατρική, το περιβάλλον και την προστασία του».

Πρόσθεσε ότι «το Ίδρυμα Λεβέντη προωθεί έργα κυρίως στην Αφρική ή σε χώρες που έχουν ανάγκη να γνωρίσει κόσμος την καλλιέργεια της γης, την αξία να μένεις στο χωριό σου και να μην μετακινήσεις σε αστικά κέντρα».

Το Ίδρυμα Λεβέντη γιόρτασε πρόσφατα τα 30 χρόνια «και πάει ολοταχώς προς τα 40χρονα με διεθνή αναγνώριση της δράσης του για καλό της ανθρωπότητας και μετά η προβολή του ιδρύματος», είπε η κ. Χατζήγαβριηλ.

Εντός της «Πινακοθήκης Λεβέντη» παρουσιάζεται και ο ίδιος ο Αναστάσιος Λεβέντης «για αυτό στην είσοδο υπάρχει μια μεγάλη προθήκη όπου θα τοποθετηθεί το γραφείο του και άλλα προσωπικά αντικείμενα, μετάλλια, βραβεύσεις που του απένειμαν στην διάρκεια της ζωής του».

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 23 Μαρτίου από Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, Ανδρούλλα Βασιλείου.

Η κ. Χατζήγαβριηλ είπε ότι «μέσα στα πλαίσια της προβολής που θέλουμε να δώσουμε για την Πινακοθήκη και τις Συλλογές της, με τη συνεργασία του ‘TheCourtauldInstituteofArt’, Ινστιτούτου του Λονδίνου όπου διδάσκεται η Ιστορία της Τέχνης οργανώσαμε ένα συμπόσιο στα μέσα Ιανουαρίου με θέμα ‘FromPrivatetoPublic’».

Στόχος ήταν να παρουσιάσομε μέσα από ένα φάσμα διεθνούς εμβέλειας ομιλητών τα προβλήματα, τα καλά, τα κακά, τις εκπλήξεις που αντιμετωπίζει κάποιος όταν μια ιδιωτική συλλογή ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό, πρόσθεσε.

Έγινε επίσης στο Παρίσι συνάντηση δημοσιογράφων που αρθρογραφούν σε εγνωσμένου κύρους περιοδικά Τέχνης και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την «Πινακοθήκη Λεβέντη»

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top