2014

Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ, Χάρη Καράμανου στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την Προκήρυξη του 27ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών:

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει μετά την προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ. Το ΕΔΟΝίτικο οικοδόμημα, μικρά παιδιά, μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, τα χιλιάδες μέλη της ΕΔΟΝ οδεύουμε και προετοιμαζόμαστε για το 27ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Η ΕΔΟΝ προετοιμάζεται να ανοίξει τη μεγάλη αγκαλιά της και να φιλοξενήσει την κυπριακή κοινωνία, στο μεγαλύτερο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός ενός ακόμα καλοκαιριού.

2, 3 και 4 Ιουλίου στην Τάφρο της Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, η ΕΔΟΝίτικη νεολαία και όχι μόνο, με χαμόγελο αισιοδοξίας, αποφασιστικότητα και με απαράμιλλο πάθος για αλλαγή πορείας εξέλιξης της κοινωνίας, θα στείλει ισχυρό μήνυμα σε όλη την Κύπρο με σύνθημα: «Δε βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα».

Το 27ο ΠΦΝΦ της ΕΔΟΝ πραγματοποιείται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τόσο για το λαό μας όσο και για την ανθρωπότητα στο σύνολο της. Οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται, η ταξική πάλη εντείνεται. Οι πλούσιοι συσσωρεύουν όλο και περισσότερο πλούτο και οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους οδεύουν όλο και περισσότερο προς την εξαθλίωση, την πείνα και την ανέχεια. Ο πόλεμος με τις προσταγές των ιμπεριαλιστικών οργάνων ακονίζει τα δόντια και φαίνεται να προετοιμάζεται να αιματοκυλίσει και να καταβαραθρώσει ξανά την ανθρωπότητα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Ο λαός μας και η χώρα μας, ρίχνεται όλο και περισσότερο στη δίνη των συνεπειών των καπιταλιστικών ανταγωνισμών και της οικονομικής κρίσης. Πληρώνει βαρύ το τίμημα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, των περικοπών, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων. Μαζική ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση, εξαθλίωση, κατακλύζουν σήμερα τη στυγνή κυπριακή πραγματικότητα και είναι χαρακτηριστικά ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που στη φύση του παράγει και αναπαράγει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο για να επιβιώσει.

Ο λαός μας πνίγεται από τη μνημονιακή θηλιά που του έχουν δέσει στο λαιμό. Κορυφαία έγνοια για το κάθε σπίτι της κυπριακής κοινωνίας είναι το πώς θα επιβιώσει. Το πώς θα βγάλει τα προς το ζην, το πως θα στείλει το παιδί στο σχολείο, το πώς θα στείλει το παιδί για σπουδές, το πώς θα καταφέρει να ξοφλήσει τα τοκογλυφικά δάνεια που σύναψε για να κτίσει ένα σπίτι. Ο κόμπος έφτασε στο κτένι. Ο λαός το απαιτεί οι τραπεζίτες, οι ψεύτες, οι συκοφάντες, αυτοί που οργάνωσαν αυτήν τη λεηλασία, αυτή τη ληστεία να οδηγηθούν στη φυλακή.

Τώρα είναι η ώρα να στηρίξει ο ένας τον άλλο. Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Τώρα που βρίσκεται στο απόγειο της η μετά μανίας προσπάθεια μηχανισμών του κατεστημένου για να περάσουν την απαξίωση στην οργάνωση του λαού. Τώρα που προσπαθούν με νύχια και με δόντια, με ψέματα και Γκεμπελικές μεθόδους να εξισώσουν το μαύρο με το άσπρο, τη δεξιά με την αριστερά, το κεφάλαιο και τα αιμοσταγή συμφέροντα του. Τώρα, πριν ξεθωριάσει η σκόνη που σηκώνουν με ψευδή δημοσιεύματα, και ο λαός δει ξεκάθαρα το παιχνίδι που στήνουν εις βάρος του και ξανά γιγαντώσει το ανάστημα του μέσα από την Αριστερά, τη μοναδική δύναμη αντίστασης και ελπίδας.

υτό το Φεστιβάλ θα γίνει φάρος, ο οποίος θα φωτίσει το δρόμο της νεολαίας σε νέους αγωνιστικούς δρόμους, σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία, να τεθεί φραγμός στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Δεν μπορεί η διχοτόμηση να είναι η κατάληξη. Δεν χωρούν δύο κράτη σε μια σπιθαμή γης. Δεν μπορεί ο λαός μας να δεχτεί τη διαίρεση και την εδραίωση των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να δεχθεί την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα σε ακόμα ένα φεστιβάλ, οικοδομούμε την Κύπρο της απελευθέρωσης και της επανένωσης, την ομοσπονδιακή Κύπρο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη. Στέλλουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, κοινού αγώνα και πάλης σε όλους τους Κύπριους, Ε/κ και Τ/κ και αγωνιζόμαστε έτσι ώστε οι δυνάμεις που νοσταλγούν εθνικά ξεκαθαρίσματα να μην περάσουν και δε θα περάσουν, είτε αυτοί είναι Γκρίζοι Λύκοι, είτε είναι Ελαμίτες.

Το 27ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ συμπίπτει με τα 70 χρόνια ζωής και δράσης της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ. Αυτή η ένδοξη ιστορία δικαιώνει τους αγώνες μας και καταδεικνύει την περηφάνια του να είσαι ΕΔΟΝίτης, να αγωνίζεσαι με ανιδιοτέλεια και μαχητικότητα να ξημερώσουν μέρες που δεν τις έζησε η ανθρωπότητα ακόμα, να ξημερώσει η μέρα της Παγκόσμιας Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Το φετινό Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, αποτελεί μοναδική ευκαιρία συνεύρεσης των ανθρώπων της προόδου, της Δημοκρατίας, των αντιφασιστών, των φιλειρηνιστών, των ανθρώπων που αγαπούν το περιβάλλον, των ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, των ανθρώπων που σέβονται τη διαφορετικότητα, των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, των ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό και τον θεωρούν δικαίωμα όλων, των ανθρώπων που αγωνίζονται όλοι να μορφώνονται, όλοι να δουλεύουν, όλοι να ζουν με αξιοπρέπεια. Των ανθρώπων που πνίγουν τον φιλοτομαρισμό, για το εμείς.

Το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ είναι μοναδική ευκαιρία ανάτασης, αφύπνισης και ανύψωσης του ηθικού του λαού μας. Μοναδική ευκαιρία συνειδητοποίησης ότι, δεν είμαστε μόνοι στην επίθεση που μας γίνεται. Έχουμε όλοι εργαζόμενοι, τη δύναμη τη οργανωμένης ταξικής πάλης. Αυτή τη δύναμη που κουβαλούμε οφείλουμε μαζί να την ορθώσουμε και να αλλάξουμε τη μιζέρια. Οφείλουμε να αντισταθούμε στη λιτότητα και την έξωθεν επιβαλλόμενη μιζέρια για να γλυτώσει το παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα. Οφείλουμε να ξελασπώσουμε την Κύπρο από τη βάσανο του μνημονίου. Οφείλουμε να αναγεννήσουμε την ελπίδα, την αξιοπρέπεια και την προοπτική. Οφείλουμε να ριχθούμε στην αντίσταση αποφασιστικά, γερά και δυνατά. Οφείλουμε να μην κάνουμε βήμα πίσω γιατί φίλε «δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα!»

Το περιεχόμενο του Φεστιβάλ

Στο πολιτιστικό μέρος του 27ου ΠΦΝΦ θα υπάρχει ζωντανό πρόγραμμα σε τέσσερις σκηνές:

• Στην κεντρική σκηνή που θα φιλοξενήσει τις μεγάλες συναυλίες:

2 Ιουλίου: Ο Χρίστος Θηβαίος και ο Μίλτος Πασχαλίδης: Οι δύο σπουδαίοι τραγουδοποιοί θα μας παρουσιάσουν τραγούδια σταθμούς, που τους ένωσαν τα τελευταία 20 χρόνια της παράλληλης πορείας τους με τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας τους.

3 Ιουλίου: Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Ο αιώνιος έφηβος Βασίλης, θα πάρει την κιθάρα του και θα τραγουδήσει όλα εκείνα τα κομμάτια που σημάδεψαν διαφορετικές γενιές ακροατών, θυμίζοντας μέσα από τους στίχους του το νόημα όλης αυτής της μουσικής διαδρομής… «εγώ κρατάω την ουσία και ονειρεύομαι» και «Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει».

4 Ιουλίου: Η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Δώρος Δημοσθένους μαζί με την Λαϊκή Ορχήστρα του «Μίκη Θεοδωράκη»: Αυτοί οι εξαίρετοι καλλιτέχνες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα παρουσιάσουν μια ανεπανάληπτη συναυλία, τραγούδια αγαπημένα και λατρεμένα, από την υπέροχη και απύθμενη δεξαμενή της πολύτιμης και ανυπολόγιστης προσφοράς, ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα λαϊκά κομμάτια του Μίκη, φορτισμένα με μνήμες και συναίσθημα, θυμίζοντας τη μεγάλη πορεία του συνθέτη, του πολιτικού, του στοχαστή, του ανθρώπου Μίκη Θεοδωράκη.

• Στη λαϊκή σκηνή όπου θα φιλοξενήσει λαϊκά, ρεμπέτικα, κυπριακά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

• Στην παιδική σκηνή που θα λειτουργήσει ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους με χορούς, καραγκιοζοπαίχτη και θέατρο.

• Στην μπουάτ που θα φιλοξενήσει ερασιτεχνικά μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα, θεατρικά μονόπρακτα και ντοκιμαντέρ.

Κάθε ημέρα, ο χώρος του Φεστιβάλ θα γίνεται χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και αναζήτησης, μέσω των συζητήσεων, αλλά και των θεματικών κέντρων. Η μικρή Πολιτεία θα αποτελείται από:

- τη Διεθνούπολη με τη συμμετοχή δεκάδων Οργανώσεων του εξωτερικού,

- το Φοιτητικό και Μαθητικό Στέκι,

- το Στέκι Νέων Εργαζομένων

- το περίπτερο της Εφημερίδας «ΝΕΟΛΑΙΑ»,

- το Δικοινοτικό Στέκι με τη συμμετοχή Τ/κ Οργανώσεων Νεολαίας,

- τα περίπτερα φιλοξενίας εθελοντικών Οργανώσεων,

- τη Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης,

- την Έκθεση Βιβλίου,

- το Παζαράκι.

Στο χώρο θα λειτουργήσουν τέσσερα θεματικά κέντρα μέσα από τα οποία θα δίνεται η πολιτική μας πρόταση. Τα κέντρα αυτά θα έχουν ως θέμα:

- 70 χρόνια από τη δράση της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ,

- Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και οι δικές μας προτάσεις,

- Κυπριακό – ΝΑΤΟ – 40 χρόνια κατοχή,

- Οι εξαρτήσεις (αλκοόλ, τσιγάρο, ναρκωτικά, τζόγος, διαδίκτυο, video games)

Στη δική μας αντίληψη ο πολιτισμός δεν πρέπει να αποτελεί προνόμιο των λίγων και εκλεκτών. Γι’ αυτό το λόγο η ΕΔΟΝ για ακόμη μια φορά πρωτοπορεί, προσφέροντας στη νεολαία και γενικότερα στο λαό την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτό το πολιτιστικό υπερθέαμα με την πολύ χαμηλή τιμή εισόδου μόνο 20 ευρώ και για τις τρεις νύχτες, ενώ η είσοδος για κάθε βράδυ είναι μόλις 15 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες, για το πρόγραμμα, το περιεχόμενο και τις συζητήσεις του Φεστιβάλ θα δοθούν τις επόμενες μέρες.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top