target="_blank" data-rel="prettyPhoto" title="" href="http://gnomionline.com.cy.www221.your-server.de/images/gnomi/archeioistoselidas/KYPROS/THOK/THOK.jpg">

Με τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη, έργο που σχοινοβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ουτοπία, στο χθες και στο σήμερα, στο βατό και το άβατο, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια από τη μία και στην κοινωνική εξαθλίωση από την άλλη, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εμποτίζει με “αριστοφανικό” χιούμορ τη δίνη της οικονομικής κρίσης και της γενικής κατάπτωσης αξιών.

Για την παράσταση, η οποία θα περιοδεύσει σε όλη την Κύπρο με αρχή τη Λευκωσία την 1η Ιουλίου, μίλησε στο ΚΥΠΕ ο σκηνοθέτης της Βαρνάβας Κυριαζής.

Όπως είπε ο κ. Κυριαζής “το συγκεκριμένο έργο νομίζω ότι έχει και μία σοβαρή ισορροπία με την Κύπρο και όχι μόνο του σήμερα όταν δυο άνθρωποι αποφασίζουν να φύγουν από την Αθήνα γιατί δεν αντέχουν αυτά που συμβαίνουν, είτε αυτά είναι σε πολιτικό επίπεδο είτε αυτά είναι σε κοινωνικό επίπεδο”.

Οι δυο άνθρωποι, όπως εξηγεί ο κ. Κυριαζής, “αποφασίζουν να πάνε στον Τηρέα Τσαλαπετεινό για να τους υποδείξει μια πόλη να πάνε να ξεκουραστούν, να ηρεμήσουν και να ησυχάσουν”.

Ωστόσο, “όταν συναντούν τον Τηρέα συλλαμβάνουν την ιδέα να μείνουν στην κοινωνία των πουλιών για να φτιάξουν τη Νεφελοκοκκυγία”.

Ουτοπία, ίσως, είναι κάτι το ουτοπικό, όμως πολλοί άνθρωποι και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουνε κουραστεί με το τί συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας τους και αν τους δινόταν η ευκαιρία για φυγή θα το έπρατταν, είπε ο κ. Κυριαζής.

Πρόσθεσε πως “δεν είναι εύκολο πράγμα να φύγει κανείς από τον τόπο του, δεν είναι ούτε εύκολο να νιώθει κανείς εξόριστος στον τόπο του, δεν είναι εύκολο να βλέπει γύρω του αυτά που συμβαίνουν στην κυπριακή κοινωνία”.

Ο κ. Κυριαζής είπε ότι “οι αντιστοιχίες του τότε με το σήμερα είναι μεγάλες και προσπαθήσαμε να τις εντάξουμε στην παράσταση μέσω δύο παρεμβάσεων. Στην πρώτη παράβαση καταθέτουμε γεγονότα και στη δεύτερη ένα παιδάκι προτείνει κάποιες λύσεις”.

Ερωτηθείς για το στίγμα της παράστασης, σημείωσε ότι “η παράσταση δεν είναι μοντέρνα με την έννοια του μοντέρνου όπως απλοϊκά μπορούμε να το συλλάβουμε. Είναι μια παράσταση διαχρονική, που έχει το άρωμα ενός κλασσικού, εντός εισαγωγικών, θεάτρου”.

Για την απόφασή του να δώσει την ευκαιρία σε ένα νέο Κύπριο καλλιτέχνη, γνωστό στους μουσικούς κύκλους της Κύπρου να γράψει τη μουσική και όχι να χρησιμοποιήσει την κλασσική πλέον μουσική του Μάνου Χατζιδάκη, ο κ. Κυριαζής είπε ότι “η μουσική του Μάνου Χατζηδάκη για το έργο “Όρνιθες” είναι πραγματικά υπέροχη, θεία μουσική, μια μουσική που διαχρονικά παραμένει σπουδαίο γεγονός στην ελληνική επικράτεια”.

Ωστόσο, συνέχισε, “δεν υπάρχει λόγος σε κάθε ανέβασμα να ανεβαίνει με Χατζηδάκη διότι ο μουσικός παράγοντας σε μια παράσταση είναι δεσμευτικός και η μουσική του Χατζηδάκη δέσμευσε την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, αυτή τη μεγαλειώδη παράσταση”.

Ο κ. Κυριαζής είπε ότι “τώρα ζούμε σε άλλες εποχές, σχεδόν μισό αιώνα μετά και επέλεξα ένα νέο καλλιτέχνη γνωστό στην κυπριακή πραγματικότητα και νομίζω κάναμε μια ωραία μουσική δουλειά.”

Τέλος, κάλεσε το κοινό να γεμίσει τα αμφιθέατρα όπου θα παίζεται η παράσταση και “να περάσει υπέροχα μέσα από μια υπέροχη θεατρική παράσταση”.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Η κωμωδία του Αριστοφάνη “Όρνιθες” φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Στο έργο δυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ανυπόφορη ζωή της Αθήνας για να συναντήσουν τον Τηρέα Τσαλαπετεινό. Εκεί γεννιέται η ιδέα της ίδρυσης μιας νέας πόλης, της Νεφελοκοκκυγίας, στο αιθέριο βασίλειο των πουλιών με στόχο την υφαρπαγή της εξουσίας από το Δία και της μεταβίβασής της στα πουλιά. Αν και πείθουν τους φτερωτούς κατοίκους να χτίσουν και να οχυρώσουν μια πόλη μεταξύ ουρανού και γης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από παρείσακτους επισκέπτες αλλά και θεϊκούς πρεσβευτές.

Η αναζήτηση της λύτρωσης που προτείνει ο ποιητής μέσω μιας ριζικής αλλαγής, όσο ουτοπική κι αν μοιάζει, αντανακλά την ενδόμυχη επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου να απεγκλωβιστεί από ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις. Να δημιουργήσει μια αλλιώτικη κοινωνία, χωρίς αδικίες, ανηθικότητες και υποκρισία.

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής

Σκηνικά: Γιώργος Χιώτης

Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Μουσική: Λευτέρης Μουμτζής

Χορογραφία/Κίνηση: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl

Διδασκαλία τραγουδιών: Χριστίνα Αργύρη

Ειδικές κατασκευές: Μαργαρίτα Παπαθεοδούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς, Σταύρος Τάρταρης

Κείμενα και στίχοι Παραβάσεων/Στίχοι τραγουδιού «Φτερά»: Σταύρος Σταύρου

Μακιγιάζ: Μαρία Χαραλάμπους

Βοηθός Σκηνοθέτης: Παναγιώτης Λάρκου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου

Βοηθός Ενδυματολόγου: Σωσάννα Τομάζου

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):

Ανδρέας Τσουρής (Πεισθέταιρος), Προκόπης Αγαθοκλέους (Ευελπίδης), Γιώργος Κισσανδράκης (Υπηρέτης Έποπα, Τροχίλος/Μέτων Γεωμέτρης), Παναγιώτης Λάρκου (Έποπας [Τηρέας] ή Τσαλαπετεινός/Χορός Τράγων), Αντωνία Χαραλάμπους (Αηδόνα/Αγγελιοφόρος Α’/Βασίλεια, Ουράνια Κόρη), Στέλα Φυρογένη (Παράβαση Α’), Μαργαρίτα Ζαχαρίου (Παράβαση Α’), Σώτος Σταυράκης (Ιερέας/Αγγελιοφόρος Β’), Δημήτρης Αντωνίου (Χορός Τράγων/Επιθεωρητής/Τρίβαλλος), Λουκάς Ζήκος (Ποιητής/Ποσειδών), Μιχάλης Μουστάκας (Χρησμολόγος), Ανδρέας Τσέλεπος (Συνταγματολόγος), Μαρίνα Μανδρή (Αγγελιοφόρος Α’), Νιόβη Χαραλάμπους (Ίρις), Θέα Χριστοδουλίδου (Κήρυκας Α’), Μαρίνα Αργυρίδου (Κήρυκας Α’), Σοφία Πατσαλίδου (Παράβαση Β’ [Παιδί]), Γιώργος Κυριάκου (Πατροκτόνος/Ηρακλής), Βαλεντίνος Κόκκινος (Κινησίας, Διθυραμβοποιός/Κήρυκας Β’), Νεοκλής Νεοκλέους (Προμηθέας), Δήμος Χριστοδούλου (Ξανθίας, Δούλος Πεισθέταιρου και Ευελπίδη), Δημήτρης Χατζηπαύλου (Μανόδωρος, Δούλος Πεισθέταιρου και Ευελπίδη), Φώτης Φωτίου (Δούλος), Κλεάνθης Χριστοδούλου (Δούλος)

Χορός:

Κορυφαίες: Στέλα Φυρογένη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου

(με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Αντωνίου, Μαρίνα Αργυρίδου, Λουκάς Ζήκος, Γιώργος Κισσανδράκης, Βαλεντίνος Κόκκινος, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μανδρή, Πολυξένη Σάββα, Σώτος Σταυράκης, Αντωνία Χαραλάμπους, Νιόβη Χαραλάμπους

Μουσικοί επί σκηνής:

Λευτέρης Μουμτζής, Δημήτρης Γιασεμίδης, Αντρέας Τραχωνίτης, Παναγιώτης Λάρκου

Παραστάσεις

Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, Επίσημη πρώτη: Τρίτη 1 Ιουλίου, Τετάρτη 2 & Πέμπτη 3 Ιουλίου, Ελεύθερη Αμμόχωστος: Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, Παρασκευή 4 Ιουλίου, Πάφος: Αρχαίο Ωδείο, Τετάρτη 9 & Πέμπτη 10 Ιουλίου, Λάρνακα: Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Σάββατο 12 Ιουλίου (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2014), Λεμεσός: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Τετάρτη 16, Πέμπτη 17, Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Ιουλίου

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.00μ.μ.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top