14 Οκτώβριος 2014

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η πολιτιστική εκδήλωση Μουσείου ΠΕΟ και Κλαδικής Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ για τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη θεατρική ανάπτυξη του τόπου στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Κάτω από τον ενδεικτικό τίτλο «Η συμβολή του Συντεχνιακού Κινήματος στη θεατρική ζωή του τόπου στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου το βράδυ στα κεντρικά Γραφεία της ΠΕΟ στη Λευκωσία εκδήλωση για να τιμηθούν οι πρωτοπόροι που μέσα στις σκληρές συνθήκες της αποικιοκρατίας και της φτώχειας έβαλαν το λιθαράκι τους στην ανύψωση του πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου του τόπου μας. Δεκάδες άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μαζεύτηκαν στο οίκημα της ΠΕΟ για να πάρουν το βραβείο της τιμής και της αναγνώρισης των θυσιών τους στο ανέβασμα θεατρικών έργων του ελληνικού αλλά και ξένου ρεπερτορίου την δεκαετία του 1950. Σε μια τραγικά δύσκολη εποχή αφού όλα τα έσκιαζε η φοβέρα του βρετανού δυνάστη, η αγραμματοσύνη και η σκληρή εκμετάλλευση των εργοδοτών. Και βέβαια η συμβολή αυτών των ερασιτεχνικών ομάδων που βγήκαν μέσα από τα σπλάχνα του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι άσχετη με την εμφάνιση και ανάπτυξη του ίδιου του επαγγελματικού θεάτρου στην πατρίδα μας.

Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα συγκινητική αφού έφερε στη μνήμη βετεράνων στιγμές της νεανικής τους ζωής. Τότε που ώρες ατέλειωτες κάθονταν να διαβάσουν θεατρικά έργα, να γυρίσουν με τα ποδήλατα τους χωριά για να παίξουν θέατρο. Η αξιέπαινη και αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία ανήκει στο ιστορικό Εργατικό Μουσείο της ΠΕΟ και της Κλαδικής Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ την οποία επιμελήθηκαν οι Μαρί-Κωνστάνς Κωνσταντίνου, Άντρη Δημητρίου και η σκηνοθέτης Μαρία Καρσερά . Συντελεστες της εκδήλωσης ήταν επίσης ο Φώτος Δημητρίου που έχει φιλοτεχνήσει τα αναμνηστικά δώρα που προσφέρθηκαν, η ηθοποιός Χριστιάννα Γεωργίου που παρουσίασε την εκδήλωση, ο Κυριάκος Σάββα, ο Χριστόφορος Λάρκου και η θεατρική όμαδα Αδωνη Ιδαλίου .

Η συγκινητική αυτή εκδήλωση ξεκίνησε από τα εκθέματα στο προαύλιο της αίθουσας εκδηλώσεων της ΠΕΟ της τότε εποχής, θεατρικές στολές, μαυρόασπρες φωτογραφίες, σκηνικά, κοστούμια και άλλο θεατρικό υλικό, ενώ στο χώρο του ιστορικού μουσείου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή ταινίας μικρού μήκους αφιερωμένη στο Κυπριακό Θέατρο και στους Θεατρικούς Συντεχνιακούς Ομίλους σε επιμέλεια Μαρί-Κωνστάνς Κωνσταντίνου, Υπεύθυνης Ιστορικού Εργατικού Μουσείου ΠΕΟ. Επίσης, παρουσιάστηκε το θεατρικό Αναλόγιο σε σκηνοθεσία Μαρίας Καρσερά «Στα έγκατα της γης» του Μιχάλη Πιτσιλλίδη από την θεατρική ομάδα Άδωνη Ιδαλίου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τιμήθηκαν μια πλειάδα από ερασιτέχνες βετεράνοι ηθοποιοί και μορφωτικοί σύλλογοι του Λαϊκού Κινήματος για τη διαχρονική πολιτιστική τους προσφορά.

Για την ιστορία του ερασιτεχνικού θεάτρου που αναπτύχτηκε μέσα από τις γραμμές του συντεχνιακού κινήματος και τους συλλόγους της Αριστεράς στον τόπο μας έκαμε εκτενή αναφορά η Σκηνοθέτης Μαρία Καρσερά.

Την συγκίνηση του για την εκδήλωση αναγνώρισης των ερασιτεχνών, εραστών του θεάτρου και του πολιτισμού εξέφρασε σε αντιφώνηση του από μέρους των βραβευθέντων με λόγο γλαφυρό ο γνωστός Αγλαντζιώτης ηθοποιός Ηλίας Αλετράς.

Μια ιδιαίτερη νότα έδωσε στην εκδήλωση με την υπέροχη φωνή του και τα εργατικά τραγούδια ο μουσικός Χριστόφορος Λάρκου

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Ο πολιτισμός είναι το απόσταγμα από ότι πιο ευγενικό και προοδευτικό έχει παράξει ο άνθρωπος δια μέσου των αιώνων, μέσα από την πνευματική και χειρονακτική του εργασία. Εκφράζει αξίες και ιδανικά και είναι εξ ορισμού ταυτισμένος με την πρόοδο, την ελευθερία και την κοινωνική χειραφέτηση.

Γι’ αυτό και το επαναστατικό, εργατικό κίνημα, από τις πρώτες στιγμές της εμφάνισης του στο κοινωνικό προσκήνιο, έχει ενσωματώσει μέσα στους σκοπούς και τους στόχους του, ως βασικό δικαίωμα των ανθρώπων της εργασίας, όχι μόνο να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη αλλά να μπορούν αν γίνονται και οι ίδιοι, συντελεστές και δημιουργοί πολιτιστικής και πνευματικής παραγωγής» τόνισε στο χαιρετισμό του Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. Και συνέχισε:

Νομίζω ότι ο καθένας που μελετά την ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, θυμάται πολύ χαρακτηριστικά το θρυλικό σύνθημα, που έθετε ως διεκδίκηση της εργατικής τάξης, μέσα στις άθλιες τότε συνθήκες που είχε δημιουργήσει η εμφάνιση του καπιταλισμού, το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα».

Το Εργατικό κίνημα της Κύπρου αδιαμφισβήτητα έχει στο ιστορικό του, τεράστιο ενεργητικό σκληρών και πολύπλευρων ταξικών και κοινωνικών αγώνων, για καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς. Έχει όμως και μια εξαιρετικά ουσιαστική και σημαντική συμβολή στη πολιτιστική ανάπτυξη και στην μετατροπή της σε λαϊκό κτήμα».

Μιλώντας για την τελετή και την τιμητική διάκριση, υπογράμμισε πως, είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τονίσουμε την εκτίμηση και την αγάπη μας για την συμβολή τους.

«Αυτή η δημιουργική δουλειά δεν έγινε βέβαια από το πουθενά. Έγινε κυρίως μέσα από ένα πλατύ λαϊκό κίνημα Μορφωτικών Συλλόγων, που δημιούργησαν και στήριξαν με ατέλειωτες ώρες εθελοντικής προσφοράς, χιλιάδες πρωτοπόροι, ιδεολόγοι προοδευτικοί άνθρωποι, με μοναδικό κίνητρο το όραμα για μια καλύτερη, δικαιότερη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, με ελεύθερους μορφωμένους, καλλιεργημένους και ελεύθερους ανθρώπους. Αυτούς τους μορφωτικούς συλλόγους, τιμούμε επίσης απόψε, ώστε να είναι η απόδοση τιμής ολοκληρωμένη και να αφορά όλους τους συντελεστές αυτής της τεράστιας διαχρονικής, δημιουργικής δουλειάς».

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ

Αναφερόμενος στη θεατρική δράση των πρωτοπόρων των Εργατικών λεσχών, των Συντεχνιών και των Μορφωτικών Συλλόγων ο Γ.Γ. της ΠΕΟ ανέφερε πως «δεν είναι καθόλου ασύνδετη με την εμφάνιση και ανάπτυξη του ίδιου του επαγγελματικού θεάτρου στην χώρα μας.

Είναι ολοφάνερη σύνδεση της πρωτοποριακής εθελοντικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας των εργατικών σωματείων και των Μορφωτικών συλλόγων, με την εμφάνιση και την ανάπτυξη του επαγγελματικού θεάτρου όπως σήμερα το γνωρίζουμε.

Είμαστε πραγματικά περήφανοι γιατί από τις τάξεις των εθελοντών του Εργατικού ερασιτεχνικού θεάτρου, γεννήθηκαν και εξελίχτηκαν μεγάλες μορφές του κυπριακού θεάτρου οι οποίες σημάδεψαν και κάποιες συνεχίζουν να σημαδεύουν ως ενεργοί ηθοποιοί με την παρουσία τους, τα θεατρικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Ανάμεσα τους θεατράνθρωποι όπως ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, ο Αντρέας Μούστρας, ο Αντρέας Μουσουλιώτης, ο Κώστας Παπαμαρκίδης, ο Δημήτρης Σάββα, ο Στέλιος Καυκαρίδης, Νίκος Βατυλιώτης, Νανα Γεωργίου, Ελλη Παναγιώτου, Γιωργούλλα Σνέλ, ο Γιώργος Φινόπουλος και σίγουρα και άλλοι οι οποίοι έχουν υπηρετήσει το Κυπριακό Θέατρο ως επαγγελματίες ηθοποιοί ή σκηνοθέτες.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η ΠΕΟ Θα συνεχίσει αυτή τη δράση παρόλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες των ημερών μας.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top