2015

"Η πρόταση για εκ των προτέρων ενημέρωση της Κομισιόν στις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών μελών με τρίτες χώρες μας βρίσκει κάθετα αντίθετους καθώς περιορίζει την κυριαρχία των κρατών και υποβαθμίζει τον ρόλο τους. Επίσης περιορίζει την εθνική ευελιξία στην διαμόρφωση αποδοτικών και πολυδιάστατων διακρατικών ενεργειακών σχέσεων." Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την συζήτηση της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 και 20 Μαρτίου.

Ο κος Συλικιώτης υπενθύμισε πως η Ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα για αποκόμιση κερδών προς όφελος των μονοπωλίων και των πολυεθνικών αλλά ένα βασικό κοινωνικό αγαθό. Γι' αυτό, είπε, η ΕΕ πρέπει να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια, να διασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση για όλους σε φθηνή ενέργεια και να προωθήσει ενεργειακές υποδομές και διασυνδέσεις προς όφελος των λαών. Αυτές τις προτεραιότητες, τόνισε, πρέπει να θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα αντιταχθεί στην δημιουργία μιας Ενεργειακής Ένωσης που θα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και θα επιτείνει τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε, οφείλει πρώτιστα να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθεί η άρση της ενεργειακής απομόνωσης κρατών μελών και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό. Επισήμανε δε πως για να λειτουργήσει θετικά μια Ενεργειακή Ένωση απαιτείται να συμβαδίσει με τον τερματισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και την προώθηση μιας κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top