Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 30 Μάιος 2016

Περίπου 280.000 Κύπριοι κατοικούν σε πόλεις, 113.000 σε κωμοπόλεις και προαστιακές περιοχές και 124.000 στις αγροτικές περιοχές της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 54 % , 22 % και 24 % αντίστοιχα , σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, με την ευκαιρία της έγκρισης της λεγόμενης "αστικής ατζέντας της ΕΕ", από τα κράτη μέλη στο Άμστερνταμ.

Η Eurostat εφιστά την προσοχή με τα στοιχεία για την απασχόληση στις τρεις περιοχές , 69,2 % , 67,3 % και 65,7 % αντίστοιχα καθώς η κεντρική θεματική της ατζέντας είναι πως "στις πόλεις βρίσκεται η λύση σε πολλές από τις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Η Eurostat αναφέρει ότι οι πόλεις είναι το σπίτι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 20 έως 64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΕ ) και μεταξύ των κατοίκων της πόλης της ΕΕ ηλικίας 20-64 ετών, το 70 % είχε απασχόληση.

Επιπλέον, ο κίνδυνος της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού που επηρεάζει περίπου 24 % του συνόλου των κατοίκων των πόλεων. Το 2015 στην ΕΕ , περίπου 124 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 20 έως 64 ετών , ή 41 % του πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας , ήταν οι κάτοικοι πόλεων . Σε επίπεδο κρατών μελών περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών ζούσαν σε πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ( 60 % ) και στην Κύπρο ( 54 % ). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας , περίπου 1 στα 5 άτομα ηλικίας 20 έως 64 ετών ζούσαν σε πόλεις στη Σλοβακία ( 19 % ) , τη Σλοβενία ​​( 20 % ) καιτοΛουξεμβούργο ( 21 % ).

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ , 70,0 % των κατοίκων πόλεων, ηλικίας 20 έως 64 ετών απασχολούνταν το 2015 , με τα ποσοστά απασχόλησης που κυμαίνονται από 79,8 % στη Σουηδία έως 53,0 % στην Ελλάδα . Στην πλειονότητα των κρατών μελών , στις πόλεις καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης από ό, τι στις αγροτικές περιοχές , ιδίως στη Βουλγαρία ( με 16,7 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά ) και τη Λιθουανία ( 10,5 ποσοστιαίες μονάδες) . Αντίθετα , σε έντεκα κράτη μέλη, το ποσοστό απασχόλησης ήταν χαμηλότερο στις πόλεις από ό, τι στις αγροτικές περιοχές , πιο έντονα στο Βέλγιο ( 9,1 μονάδες) , την Αυστρία ( 8,7 μονάδες) , τη Γερμανία ( 6,0 μονάδες) , την Ελλάδα και τη Γαλλία (και οι δύο με 5,6 μονάδες) , η Ολλανδία ( 5,5 μονάδες) και το Ηνωμένο Βασίλειο ( 4,2 μονάδες).

Το 2014 στην ΕΕ , περίπου 50 εκατομμύρια κάτοικοι των πόλεων ( ή 24,4 % του πληθυσμού που ζει σε πόλεις ) αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε επίπεδο κρατών μελών , τα υψηλότερα μερίδια των κατοίκων των πόλεων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα ( 34,1 % ) , τη Βουλγαρία ( 30,0 % ) , το Βέλγιο ( 28,6 % ) , την Αυστρία ( 28,3 % ) , τη Ρουμανία ( 28,3 % ) και την Ιταλία ( 27,8 % ) , το χαμηλότερο στην Τσεχία ( 13,9 % ) , τη Σλοβακία ( 15,0 % ) , το Λουξεμβούργο ( 16,1 % ) και τη Φινλανδία ( 16,6 % ) .

Στην πλειονότητα των κρατών μελών, οι κάτοικοι της πόλης είχαν λιγότερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από τους κατοίκους της υπαίθρου , ιδίως στη Ρουμανία ( με 22,4 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά ) και τη Βουλγαρία ( με 21,4 μονάδες) . Αντίθετα , σε επτά κράτη μέλη ο κίνδυνος της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού ήταν υψηλότερος στις πόλεις από ό, τι στις αγροτικές περιοχές : στην Αυστρία ( με διαφορά 14,2 ποσοστιαίες μονάδες) , τη Δανία ( 9,4 μονάδες) , το Βέλγιο ( 7,5 μονάδες) , το Ηνωμένο Βασίλειο ( 6,6 μονάδες ) , τη Γερμανία ( 5,3 μονάδες) , τη Γαλλία ( 3,3 μονάδες) και στην Ολλανδία ( 3,1 μονάδες) .

Για την Κύπρο οι απόλυτοι αριθμοί και τα ποσοστά έχουν ως εξής : 110.000 πολίτες σε πόλεις 50.000 σε προαστιακές περιοχές και πόλεις και 74.000 στις αγροτικές περιοχές είναι επιρρεπείς στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ποσοστά 25,1 % 28,2 % 31 % , αντίστοιχα , σύμφωνα με δεδομένα του 2014.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video)
  Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video) Tο ξεπούλημα του Συνεργατισμού είναι ένα οικονομικό έγκλημα για το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι στο θέμα που συζητούμε σήμερα αντικατοπτρίζονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η φιλοσοφία, η νοοτροπία και η τακτική με την οποία πολιτεύονται η…
 • Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»!
  Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»! Σε μποϋκοτάζ στα υπερφορολογημένα προϊόντα καλεί η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) αναφέροντας ότι κάποιοι, χωρίς κανένα λόγο και χωρίς καμιά δικαιολογία, "συμφώνησαν εν είδη καρτέλ και χρησιμοποιώντας την προσφιλή τους μέθοδο της αισχροκέρδειας, σε μια βδομάδα μέσα να διπλασιάσουν και να τριπλασιάσουν τις τιμές μιας σειράς τροφίμων που είναι απόλυτα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι".
 • Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ
  Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ Έχασε τη ψυχραιμία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και στην αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Συνεργατισμό με τις ενέργειες της κυβέρνησης για ξεπούλημα του, τα έβαλε με το ΑΚΕΛ. Ισχυρίστηκε ψευδώς συνειδητά και άφησε αιχμές κατά το κόμματος για τη ψιθυρολογία που οδηγεί στην απόσυρση καταθέσεων. Τους ισχυρισμούς Προδρόμου διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού απέρριψε φήμες ότι το ΑΚΕΛ…
 • Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!
  Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!  Χαράτσι στους βιομήχανους! Ιδού ποιοι πραγματικά μας κυβερνούν: Το ΚΕΒΕ ανακοινώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις (!!!) ευλογώντας τα γένια του! Για τους εργαζόμενους η συνεχίζεται η «οικονομική κρίση» και το… «ταμείον είναι μείον»! Η ηγεσία της ΣΕΚ, αντί συνεννόηση και κοινή δράση με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ανηφόρισε στο Λόφο του Προεδρικού για να προσκυνήσει την κυβέρνηση του κεφαλαίου! Στον ίδιο πάντα ρόλο οι ΣΕΚίτες και στο ίδιο στρατόπεδο με τους μεγαλοεργοδότες * ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το θέμα στην Έντυπη Έκδοση της…
 • ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!
  ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!  Οι άνθρωποι έχουν εθιστεί ομαδικά στο ψέμα και την παραπλάνηση. Κατά τον Πρόεδρο του και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης μη έχοντας οτιδήποτε να ανακοινώσει για το στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, πήγε στο Προεδρικό δήθεν για να ενημερώσει τον Πρόεδρο και κουβάλησε τα κανάλια.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top