: Δευτέρα, 11 Ιούλιος 2016

Το έργο που έχει επιτευχθεί στις μέχρι στιγμής συζητήσεις επί των οικονομικών πτυχών του Κυπριακού θα εξετάσουν οι δύο ηγέτες αύριο Τρίτη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, παρουσία και των επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομία.

Στη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που προετοίμασε η αρμόδια για την Οικονομία Ομάδα Εργασίας σε συνεργασία με τους Διαπραγματευτές, και θα εξετάσουν τα ζητήματα για τα οποία έχουν καταγραφεί συγκλίσεις και αυτά επί των οποίων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις.

Ενόψει της συνάντησης, το ΚΥΠΕ μίλησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε σχέση με τις μελέτες που διεξάγουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα αναφορικά με την οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού.

Οι εκθέσεις αναμένονται τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, οπότε θα υπάρξουν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις στη μετά τη λύση εποχή.

Σημαντική η ενιαία και συντονισμένη διαχείριση των θεμάτων οικονομικής πολιτικής.

Με βάση τα πρώτα ευρήματα, οι δύο οργανισμοί θεωρούν ότι η ενιαία και συντονισμένη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων, όπως της φορολογικής πολιτικής (ίδιοι φορολογικοί συντελεστές για την έμμεση φορολογία και στις δύο Πολιτείες και ελάχιστοι φορολογικοί συντελεστές για την άμεση) και την πολιτική παροχής κινήτρων προσέλκυσης επενδύσεων, συνιστά θεμελιώδη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και κατ’ επέκταση την οικονομική ευρωστία και βιωσιμότητα στη μετά τη λύση εποχή, καθώς ένας εσωτερικός επιζήμιος ανταγωνισμός θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία συνολικά αλλά και στις δυο πολιτείες.

Ενδεικτικά μας αναφέρθηκε η διαφορά στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος στις ελεύθερες περιοχές βρίσκεται στο 19%, ενώ στα κατεχόμενα βρίσκεται μόλις στο 16%, ενώ σε συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες η διαφορά είναι μεγαλύτερη. Αυτές οι διαφορές θα πρέπει να εξαλειφθούν σύντομα αφού αποτελούν στρεβλώσεις που δυνητικά διαβρώνουν τα έσοδα του κράτους και την ευρωστία του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο οργανισμοί βλέπουν μακροπρόθεσμα αύξηση του ΑΕΠ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η ενωμένη οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί στις ορθές βάσεις το συντομότερο στην μετά τη λύση εποχή και η επανενωμένη πλέον Κύπρος θα προωθήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, υπό την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Οι δύο οργανισμοί φαίνεται να εκτιμούν ότι συγκεκριμένοι τομείς σε μια επανενωμένη Κύπρο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να προβληθεί το συγκριτικό της προβάδισμα σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Πρόκειται, ανάμεσα σε άλλους, για τη ναυτιλία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Οικονομικές προκλήσεις στα πρώτα στάδια της λύσης

Μετά από την πρώτη συλλογή στοιχείων στα κατεχόμενα, διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν οικονομικές προκλήσεις για ένα χρονικό διάστημα μετά τη λύση.

Όσο περιορισμένο και σύντομο είναι αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο πιο σύντομα θα ξεκινήσει να λειτουργεί αποτελεσματικά η ενιαία οικονομία. Οι δομές πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργήσει η οικονομία από την πρώτη μέρα, όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση και οι δύο οργανισμοί θεωρούν ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα πρέπει να επεκταθεί από την πρώτη μέρα ως το μοναδικό νόμισμα σε όλο το νησί, κάτι που φαίνεται να ζήτησε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θεωρεί ότι μπορεί να γίνει σε διάστημα έξι μηνών.

Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται και η πολιτική, αφού η λύση που θα εξευρεθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν και να είναι ξεκάθαρη, χωρίς κενά και ασάφειες.

«Ενδιαφέρον για επενδύσεις υπάρχει, αλλά οι επενδυτές θα εξετάσουν τη λειτουργικότητα της λύσης προτού επενδύσουν στην κυπριακή οικονομία», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.

Ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση των κατεχομένων

Όπως μας αναφέρθηκε, οι πρώτοι έλεγχοι από τους δύο οργανισμούς κατέδειξαν πως στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν εκείνες οι αναγκαίες δομές που να στηρίξουν την οικονομική διαχείριση, καθώς ο μηχανισμός εν πολλοίς έχει δομηθεί γύρω από την οικονομική διαχείριση της τουρκικής βοήθειας.

Πρόκληση αποτελεί επίσης και ο τραπεζικός τομέας των κατεχομένων, ο οποίος, όπως αναφέρουν τεχνοκράτες από την Ουάσιγκτον, χρειάζεται άμεση εναρμόνιση και ενδεχομένως κεφαλαιουχική ενίσχυση.

Ομοσπονδιακή δημόσια υπηρεσία μέσω μετάταξης

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τεχνοκράτες του ΔΝΤ θεωρούν πως η δημόσια υπηρεσία του κεντρικού κράτους θα πρέπει να στελεχωθεί μέσω μετάταξης προσωπικού από τις υπηρεσίες των δύο συνιστωσών Πολιτειών και να μην υπάρξουν προσλήψεις, καθότι αυτό θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ομόσπονδου κράτους.

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα δώσουν το κόστος της λύσης

Πάντως, οι ίδιες πηγές κατέστησαν σαφές ότι οι δύο αυτοί οργανισμοί με το πέρας των αναλύσεων τους, δεν θα ρίξουν απλά ένα νούμερο στο τραπέζι που αφορά το κόστος της λύσης, αλλά θα δώσουν συστάσεις ή εισηγήσεις για τις βέλτιστες πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Οι ίδιες πηγές υπέδειξαν εξάλλου πως ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα μπορούσαν να παραθέσουν αριθμούς, αφού δεν υπάρχει το πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων που εν πολλοίς θα καθορίσουν και τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις, αφού οι συζητήσεις σε αρκετά θέματα, με προεξάρχων το περιουσιακό, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι όροι εντολής

Οι όροι εντολής για την έκθεση του ΔΝΤ, αφορούν στο οικονομικό πλαίσιο, στη δημοσιονομική πολιτική, στο δημοσιονομικό πλαίσιο και τους δημοσιονομικούς κανόνες, φορολογικές πολιτικές, στη διαχείριση του δημοσίου τομέα, στις χρηματοδοτικές πτυχές της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, στις χρηματοοικονομικές πολιτικές, στον τραπεζικό τομέα, νομισματικά θέματα και θέματα σχετικά με το νόμισμα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα από την πλευρά της εξετάζει θέματα που αφορούν στην παροχή τεχνικής στήριξης στο θέμα της διευθέτησης του περιουσιακού, στην εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της επανένωσης, την παροχή συμβουλών σχετικά με την λειτουργικότητα και το κόστος της δημόσιας διοίκησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στήριξη του τραπεζικού τομέα (συμπληρωματικά της στήριξης του ΔΝΤ), καθώς και παροχή συμβουλών για τον τρόπο λειτουργίας κρατικών πολιτικών. Το τελευταίο αφορά θέματα όπως τις υπηρεσίες παροχής υγείας και το ενιαίο σύστημα πολιτικής προστασίας.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video)
  Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video) Tο ξεπούλημα του Συνεργατισμού είναι ένα οικονομικό έγκλημα για το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι στο θέμα που συζητούμε σήμερα αντικατοπτρίζονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η φιλοσοφία, η νοοτροπία και η τακτική με την οποία πολιτεύονται η…
 • Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»!
  Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»! Σε μποϋκοτάζ στα υπερφορολογημένα προϊόντα καλεί η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) αναφέροντας ότι κάποιοι, χωρίς κανένα λόγο και χωρίς καμιά δικαιολογία, "συμφώνησαν εν είδη καρτέλ και χρησιμοποιώντας την προσφιλή τους μέθοδο της αισχροκέρδειας, σε μια βδομάδα μέσα να διπλασιάσουν και να τριπλασιάσουν τις τιμές μιας σειράς τροφίμων που είναι απόλυτα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι".
 • Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ
  Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ Έχασε τη ψυχραιμία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και στην αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Συνεργατισμό με τις ενέργειες της κυβέρνησης για ξεπούλημα του, τα έβαλε με το ΑΚΕΛ. Ισχυρίστηκε ψευδώς συνειδητά και άφησε αιχμές κατά το κόμματος για τη ψιθυρολογία που οδηγεί στην απόσυρση καταθέσεων. Τους ισχυρισμούς Προδρόμου διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού απέρριψε φήμες ότι το ΑΚΕΛ…
 • Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!
  Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!  Χαράτσι στους βιομήχανους! Ιδού ποιοι πραγματικά μας κυβερνούν: Το ΚΕΒΕ ανακοινώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις (!!!) ευλογώντας τα γένια του! Για τους εργαζόμενους η συνεχίζεται η «οικονομική κρίση» και το… «ταμείον είναι μείον»! Η ηγεσία της ΣΕΚ, αντί συνεννόηση και κοινή δράση με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ανηφόρισε στο Λόφο του Προεδρικού για να προσκυνήσει την κυβέρνηση του κεφαλαίου! Στον ίδιο πάντα ρόλο οι ΣΕΚίτες και στο ίδιο στρατόπεδο με τους μεγαλοεργοδότες * ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το θέμα στην Έντυπη Έκδοση της…
 • ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!
  ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!  Οι άνθρωποι έχουν εθιστεί ομαδικά στο ψέμα και την παραπλάνηση. Κατά τον Πρόεδρο του και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης μη έχοντας οτιδήποτε να ανακοινώσει για το στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, πήγε στο Προεδρικό δήθεν για να ενημερώσει τον Πρόεδρο και κουβάλησε τα κανάλια.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top