«Συνταγματικό» μπλόκο στα κατεχόμενα, στο περιβόητο «γραφείο συντονισμού» - ΖΕΚΙ ΤΣΕΛΕΡ: Καταφέραμε μια μεγάλη νίκη.

“Αντισυνταγματικό” βρήκε το ένα από τα έξι άρθρα το “συνταγματικό δικαστήριο”,

ανακοινώνοντας σήμερα την απόφασή του στις ερωτήσεις που του είχε θέσει ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τη “νομοθεσία” που αφορά τη συμφωνία ίδρυσης και λειτουργίας του “γραφείου” συντονισμού του τουρκικού Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού στα κατεχόμενα.

Η συμφωνία Τουρκίας-ψευδοκράτους είχε υπογραφεί από την νυν “κυβέρνηση” Οζγκιουργκιούν και η σχετική “νομοθεσία” είχε περάσει από τη “βουλή” τον περασμένο Ιούνιο με τις ψήφους των 23 “βουλευτών” του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και τεσσάρων ανεξάρτητων, παρά την έντονη αντίδραση μεγάλης μερίδας της τ/κ κοινότητας.

Το “συνταγματικό δικαστήριο” βρήκε “αντισυνταγματικό” το άρθρο 3/6/g που αφορά τις φοιτητικές εστίες των “πανεπιστημίων” κι αυτό γιατί στη “νομοθεσία” γίνεται αναφορά σε πρωτόκολλο που υπογράφηκε το 2012 για τις φοιτητικές εστίες, πρωτόκολλο που όμως επειδή δεν πέρασε από τη “βουλή” δεν θεωρείται έγκυρο. (Οι “διεθνείς” συμφωνίες που δεν περνούν από τη “βουλή” στα κατεχόμενα, δεν θεωρούνται έγκυρες και σε ισχύ). Την απόφαση του “ανωτάτου” ανέγνωσε η ίδια η “πρόεδρός” του, Ναρίν Φερντί Σιεφίκ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας “πρόεδρος” ζήτησε την άποψη του “ανωτάτου δικαστηρίου” για μια “διεθνή” συμφωνία με το “δικαστήριο” να εγκρίνει το δικαίωμα αυτό για οποιανδήποτε “διεθνή” συμφωνία. Επίσης, έκρινε τους ισχυρισμούς, που αφορούν την αρμοδιότητα και την κυριαρχία του, αβάσιμους (είχε αμφισβητηθεί κατά πόσο το “ανώτατο” μπορεί να εκφέρει άποψη για μια “διεθνή” συμφωνία που έχει περάσει από τη “βουλή”).

Η εν λόγω “νομοθεσία” αναμένεται τώρα να σταλεί από τον Τ/κ ηγέτη πίσω στη “βουλή” για να υπάρξει τροποποίηση του σχετικού άρθρου, ωστόσο η “βουλή” δεν έχει την αρμοδιότητα να αλλάζει/τροποποιεί “διεθνείς” συμφωνίες. Γι` αυτό αναμένεται όπως η εν λόγω συμφωνία για το “γραφείο” συντονισμού τύχει επαναδιαπραγμάτευσης με την Τουρκία, η Βουλή της οποίας την έχει ήδη εγκρίνει, όμως, ως έχει.

Μέλη της πλατφόρμας “Απορρίπτουμε” βρίσκονταν στην αίθουσα του “δικαστηρίου” κατά την ανάγνωση της απόφασης. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά στην αυλή του κτιρίου, ο “βουλευτής” του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Ζεκί Τσελέρ, εκ μέρους της πλατφόρμας μίλησε για απόφαση που σηματοδοτεί νίκη τους όσον αφορά τη ρήτρα πως ο εκάστοτε “πρόεδρος” μπορεί να ζητεί τη γνώμη του “ανωτάτου” για “διεθνείς” συμφωνίες.

Επειδή η “βουλή” δεν μπορεί να αλλάζει τις “διεθνείς” συμφωνίες, σημείωσε, πρέπει η συγκεκριμένη να ξαναγίνει με την Τουρκία. Από την αρχή απορρίψαμε και θα συνεχίσουμε να απορρίπτουμε την επιβολή των δικών τους πρακτικών στη δική μας “χώρα”, σημείωσε. Θα δουν, είπε, ποια θα είναι η στάση της “κυβέρνησης” τις επόμενες ημέρες και αναλόγως θα πράξουν και οι ίδιοι.

Κέρδισαν επίσης την αυτοπεποίθησή τους και από δω και πέρα οι Τ/κ που δεν θεωρούν κατάλληλες γι` αυτούς κάποιες συμφωνίες μπορούν να απορρίψουν τις σχετικές “νομοθεσίες” στους δρόμους, και στα χέρια τους είναι το να μπορούν να κερδίσουν κάτι ως αποτέλεσμα αυτής της απόρριψης.

Η πλατφόρμα, πρόσθεσε, θα συνεχίσει τον αγώνα της και αυτή η συμφωνία, ως έχει, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. (Έστω και με ένα “αντισυνταγματικό” σημείο, ο “νόμος” δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ). Και αυτό, σημείωσε, είναι μια μεγάλη νίκη γι` αυτούς. “Εμείς θέλουμε μια διοίκηση που θα εκφράζει τη δική μας βούληση, θέλουμε εμείς να διοικούμε τους εαυτούς μας. Αυτό δεν είναι ενάντια στην Τουρκία. Αυτό είναι η πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να υπάρχουμε με τη δική μας κοινωνική κουλτούρα. Καταφέραμε μια μεγάλη νίκη. Η νεολαία έγραψε ιστορία, ένα παραμύθι. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη και επιτυχία της νεολαίας”.

Ακτιβιστές της πλατφόρμας, μετά το τέλος των δηλώσεων του κ. Ζεκί, φώναξαν συνθήματα απόρριψης της συμφωνίας και έφυγαν.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι
  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι Στην ιστορία του κινήματος ειρήνης, ως μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή πέρασε η σημερινή, 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, αξιώνοντας την απομάκρυνσή τους από το νησί και την επικράτηση της Ειρήνης στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.
 • ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο» έλεγε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Ήρθε η ώρα ως κυπριακός λαός να να στείλουμε ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που αιματοκυλούν τους λαούς. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε να τερματιστούν όλοι οι πόλεμοι, να βροντοφωνάξουμε ενάντια στη σφαγή και τους πνιγμούς αθώων παιδιών και γυναικών, ενάντια στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πορευτούμε στο δρόμο της ειρήνης, την…
 • Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο
  Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο Οι εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα που μπορούν να ψηφίσουν στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία της 24ης Ιουνίου είναι 105.000, σύμφωνα με τον επικεφαλής του παραρτήματος του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Ντεμιρτζί.
 • Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!
  Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!  Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο μέσα από τον οποίο το Συριακό θα επιλυθεί με πολιτικά μέσα και απαιτώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
 • ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία
  ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καλεί τον κάθε φιλειρηνιστή κάτοικο Κύπρου, όπως δώσει το παρών του στην Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία που διοργανώνει το ΠΣΕ τη Δευτέρα, 16 Απριλίου, ώρα 18:00 μμ έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στη Λευκωσία.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top