Ηλεκτρική διασύνδεση με κατεχόμενα μέχρι 2/9 με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεχιστεί η παροχή ρεύματος από τις ελεύθερες περιοχές

στα κατεχόμενα, βάσει των οδηγιών που έχει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ).

«Εκείνο το οποίο έχουμε μέχρι σήμερα είναι ότι μέχρι τις 2/9/2016 θα παραμείνουμε συνδεδεμένοι, άρα σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει βλάβη στη συγκεκριμένη γεννήτρια», στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜ, Χριστάκης Χατζηλαού.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγχρονισμός για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα των Τ/κ έγινε στις 11 του Αυγούστου, ύστερα από βλάβη σε σημαντική γεννήτρια των Τ/κ, η οποία φαίνεται ότι θα χρειαστεί χρόνο για να επιδιορθωθεί, αφού το αρχικό αίτημα που υποβλήθηκε ήταν για παροχή ρεύματος για 3-4 ημέρες, ωστόσο ακολούθησε νέο αίτημα των Τ/κ για χρονική επέκταση της διασύνδεσης.

Φαίνεται ότι λόγω των προβλημάτων της μονάδας θα είναι μεγαλύτερη η διάρκεια της σύνδεσης, ανέφερε ο κ. Χατζηλαού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΔΣΜ, οι Τ/κ υποβάλλουν αίτημα μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας και ο Διαχειριστής λαμβάνει οδηγίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) για συνέχιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηλαού, η μέση ισχύς που μεταφέρεται στα κατεχόμενα είναι 10 μεγαβάτ, και μπορεί να ανέλθει, ανάλογα με τη θερμοκρασία, μέχρι 30 μεγαβάτ, την ημέρα. «Μας ζητούν κατά την περίοδο αιχμής, από τις 11 μέχρι τις 4, κατά μέσο όρο 10 μεγαβάτ».

Ο κ. Χατζηλαού διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στις ελεύθερες περιοχές. «Υπάρχει πλήρης επάρκεια. Προσπαθούμε να διατηρούμε τις μονάδες μας σε ετοιμότητα, τις συντηρούμε, ιδιαίτερα τώρα που ο κόσμος είναι σε διακοπές και η φόρτιση του συστήματος είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ούτως ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα» σημείωσε.

«Τα 10 μεγαβάτ στα 800 και 900 μεγαβάτ, που είναι η ζήτηση στη δική μας πλευρά, είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό που θεωρώ σχεδόν αμελητέο» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ Δημήτρη Ναθαναήλ, οι διευθετήσεις πληρωμής γίνονται με μια συγκεκριμένη φόρμουλα με βάση την ισχύουσα διατίμηση της ΑΗΚ.

Εξήγησε πως ως αγοραστής και πωλητής εμφανίζονται εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων.

Στην πράξη, είπε ο κ. Ναθαναήλ, η πληρωμή γίνεται μέσω λογαριασμού της Συνεργατικής Λεμεσού των κατεχομένων, η οποία είναι ενεργός στην Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα. Το οφειλόμενο ποσό κατατίθεται σε λογαριασμό που διατηρεί η ΑΗΚ στην Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως υπάρχει μια συμφωνημένη και εγκεκριμένη από τη ΡΑΕΚ φόρμουλα χρεώσεων, η οποία περιλαμβάνει με διαφάνεια, δηλαδή ξεχωριστά, όλες τις επιβαρύνσεις, με βάση την παραγωγή του μέρους της ισχύος ενέργειας που καταναλώνεται από τα κατεχόμενα.

Σε αυτήν την τιμή που χρεώνει η ΑΗΚ, προστίθενται οι επιβαρύνσεις της μεταφοράς και διανομής, τα τέλη ρύπων, ΑΠΕ, ακόμα και των Υπηρεσιών Δημόσιας Ωφέλειας, συμπλήρωσε.

Είναι προσυμφωνημένος και ο τρόπος μέτρησης της ισχύος και των κιλοβατωρών που χρεώνονται και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε, ανέφερε ο κ. Ναθαναήλ.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι
  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι Στην ιστορία του κινήματος ειρήνης, ως μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή πέρασε η σημερινή, 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, αξιώνοντας την απομάκρυνσή τους από το νησί και την επικράτηση της Ειρήνης στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.
 • ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο» έλεγε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Ήρθε η ώρα ως κυπριακός λαός να να στείλουμε ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που αιματοκυλούν τους λαούς. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε να τερματιστούν όλοι οι πόλεμοι, να βροντοφωνάξουμε ενάντια στη σφαγή και τους πνιγμούς αθώων παιδιών και γυναικών, ενάντια στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πορευτούμε στο δρόμο της ειρήνης, την…
 • Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο
  Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο Οι εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα που μπορούν να ψηφίσουν στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία της 24ης Ιουνίου είναι 105.000, σύμφωνα με τον επικεφαλής του παραρτήματος του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Ντεμιρτζί.
 • Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!
  Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!  Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο μέσα από τον οποίο το Συριακό θα επιλυθεί με πολιτικά μέσα και απαιτώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
 • ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία
  ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καλεί τον κάθε φιλειρηνιστή κάτοικο Κύπρου, όπως δώσει το παρών του στην Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία που διοργανώνει το ΠΣΕ τη Δευτέρα, 16 Απριλίου, ώρα 18:00 μμ έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στη Λευκωσία.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top