22 Μάιος 2014

>>> Η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, όπως και γενικότερα το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό, θα κριθεί από το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της συνολικής εμπλοκής και παρέμβασης τους.

Το ΑΚΕΛ καλωσορίζει ως θετική τη δήλωση του κ. Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ, όπως και κανένα άλλο κράτος του κόσμου πέραν της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, και πρόσθεσε πως παρά το ότι η δήλωση επιβεβαιώνει το αυτονόητο, την ίδια στιγμή καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει πρόθεση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε ενέργειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους μέσα από την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στα κατεχόμενα.

Ως ΑΚΕΛ, είπε, επαναλαμβάνουμε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, όπως και γενικότερα το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό, θα κριθεί από το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της συνολικής εμπλοκής και παρέμβασης τους.

Επειδή, διευκρίνισε, το αναβαθμισμένο αμερικανικό ενδιαφέρον είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ένταξη της Κύπρου από το 2011 στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, επειδή οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να προωθήσουν τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή αλλά και επειδή οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους βαριά ευθύνη για τη δημιουργία και τη διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος, ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να καναλιάσουν τις πρωτοβουλίες τους στην κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενθαρρύνοντας την κατοχική Τουρκία να συμπεριφερθεί εποικοδομητικά στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Η παρούσα συγκυρία, κατά συνέπεια, πρόσθεσε, μπορεί μεν να δημιουργεί ευκαιρίες, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί και κινδύνους τους οποίους δεν πρέπει να υποτιμήσουμε.

“Σε αυτό το πλαίσιο, καθοριστικής σημασίας ήταν και παραμένουν οι χειρισμοί και οι ενέργειες της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Κατ’ αρχάς αναφορικά με τη διατήρηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που να εμπλέκει ενεργά όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ιδιαίτερα τους παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους της Κύπρου. Αντίστοιχα, σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που πρέπει να παραμείνουν μακριά από τους αλλοπρόσαλλους ακροβατισμούς που βιώσαμε την περίοδο πριν τη συνομολόγηση του κοινού ανακοινωθέντος. Σημαντικοί είναι επίσης οι χειρισμοί σε σχέση με την ανάγκη αποφασιστικής προώθησης των σχεδιασμών και των υποδομών για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου όπου παρουσιάζεται αδικαιολόγητη αργοπορία”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη καλείται επίσης, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το άλλο κεντρικό θέμα της επίσκεψης Μπάιντεν, που αφορά τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Αυτό στην πράξη σημαίνει, είπε, ότι δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να διολισθήσουμε σε πολιτικές που θα ανατρέψουν ισορροπίες και θα θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με ένα σταθερό σύμμαχο της Κύπρου στο εθνικό μας πρόβλημα αλλά και που θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην ήδη πληγείσα οικονομία του τόπου, με δεδομένο ότι η Ρωσική ομοσπονδία είναι ο βασικότερος οικονομικός εταίρος της Κύπρου.

Κατά συνέπεια, κατέληξε, η συνεπής και μαχητική υπεράσπιση των συμφερόντων της Κύπρου και του λαού μας δεν επιτυγχάνεται ούτε με πανηγυρικού χαρακτήρα δηλώσεις με σαφή προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά ούτε και με την εκ προοιμίου δαιμονοποίηση της επίσκεψης και γενικότερα της εμπλοκής του αμερικανικού παράγοντα.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top