Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, με τη δύναμη που μάς δίνουν οι εργαζόμενοι, με πίστη στο μέλλον που αξίζει ο λαός μας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία, τονίζει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση της  με την ευκαιρία της σημερινής 92ης επετείου από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ), συνεχιστής του οποίου είναι το Ανορθωτικό Κόμμα Κυπρίων Εργαζομένων (ΑΚΕΛ).

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της  Ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε.του ΑΚΕΛ:

Η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, το Δεκαπενταύγουστο του 1926 στη Λεμεσό, ήταν και παραμένει ορόσημο στην ιστορία του τόπου μας. Από εκείνη τη μέρα ο εργαζόμενος λαός της Κύπρου απέκτησε το Κόμμα του. Το επαναστατικό μήνυμα που έσπειρε μέσα στην κυπριακή κοινωνία το ΚΚΚ συμπυκνώνεται μέσα στην αναφορά του Προγράμματός του: «Οι άνθρωποι δεν ξεχωρίζονται πια σε Έλληνες και Τούρκους για ν’ αλληλοτρώγονται για τα μεγαλεία των πατρίδων των, αλλά σε φτωχούς και πλουτοκράτες». Αυτό είναι το ταξικό και διεθνιστικό περιεχόμενο της ιδεολογίας που καθοδηγεί το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ εδώ και 92 χρόνια.

Η ίδρυση του ΚΚΚ αποτελεί προέκταση και αποτέλεσμα της δυναμικής που απελευθέρωσε σ’ ολόκληρο τον κόσμο η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, το 1917. Τα μηνύματά της είχαν φτάσει και στην Κύπρο βρίσκοντας απήχηση μέσα στο πιο πρωτοπόρο τμήμα της κυπριακής εργατικής τάξης, αλλά και σε μορφωμένους νέους της εποχής, με τη δημιουργία των πρώτων κομμουνιστικών πυρήνων από τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Αυτοί αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση του Κόμματος της Εργατικής Τάξης της Κύπρου, με ιδεολογία το μαρξισμό-λενινισμό.

Το ΚΚΚ πρωτοστάτησε στην οργάνωση των συντεχνιών και στους πρώτους εργατικούς αγώνες για το μεροκάματο. Προέβαλε την ανάγκη για συμμαχία εργατών και αγροτιάς απέναντι στην εκμετάλλευση από τους τσιφλικάδες, τους τοκογλύφους και την μεγαλοεργοδοσία της εποχής. Πρόταξε την ανάγκη ενιαίου αντιαποικιακού μετώπου πάλης και κοινό αγώνα Ε/κ και Τ/κ απέναντι στους Βρετανούς. Αγκάλιασε και οργάνωσε στις γραμμές του τους πρωτοπόρους Τουρκοκύπριους εργάτες. Έγινε η πρώτη φωνή στο νησί που πρόταξε την ισότητα των δύο φύλων. Συγκρούστηκε με τον σοβινισμό, τον θρησκευτικό σκοταδισμό, την αμάθεια και τις προκαταλήψεις. Ενέπνευσε πρωτοπόρους καλλιτέχνες και διανοούμενους να στρατευτούν στην οργανωμένη πάλη για ένα καλύτερο κόσμο. Διέδωσε τα κομμουνιστικά ιδανικά και την πίστη στο σοσιαλισμό ως ένα ποιοτικά ανώτερο στάδιο στην ανθρώπινη ιστορία.

Αναπόφευκτα, το ΚΚΚ υπέστη τη λυσσαλέα πολεμική της αποικιοκρατίας, της ντόπιας άρχουσας τάξης και της ηγεσίας της Εκκλησίας. Διώξεις, φυλακίσεις, εκτοπισμοί, δίκες, επιθέσεις και προπηλακισμοί ήταν η καθημερινότητα για τους πρωτοπόρους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες της Κύπρου. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΚ κατάφερε να φυτέψει το σπόρο και να εγγυηθεί ότι το δέντρο του Κόμματος θα ριζώσει γερά ανάμεσα στους εργαζόμενους του τόπου.

Η θαρραλέα δράση των μελών του ΚΚΚ έγινε η μαγιά και το προζύμι για να είναι σήμερα το ΑΚΕΛ, συνεχιστής του ΚΚΚ, μια μαζική και πρωταγωνιστική δύναμη στο γίγνεσθαι του τόπου, με διεθνή εκτίμηση. Μια δύναμη που έγραψε, με το αίμα της, Ιστορία στους αγώνες για τη δικαίωση της πατρίδας μας και που έβαλε τη σφραγίδα της σε όλες τις κατακτήσεις του λαού και των εργαζομένων. Μια δύναμη που άντεξε κάθε είδους πολεμική από κέντρα εντός και εκτός Κύπρου και που συνεχίζει να αντεπεξέρχεται στις δοκιμασίες. Ένα Κόμμα με στρατηγική που υπηρετεί το σήμερα και το αύριο, που απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό και που εκφράζει τις προσδοκίες και τα αιτήματα των νέων του τόπου. Ένα Κόμμα που αποτελεί δύναμη για την πατρίδα μας και την προοπτική του τόπου.

Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, με τη δύναμη που μάς δίνουν οι εργαζόμενοι, με πίστη στο μέλλον που αξίζει ο λαός μας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία.

14/08/2018

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ
  Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε το θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, Μιχάλη Πουμπουρή. Ο Μιχάλης Πουμπουρής, για δεκαετίες ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, συνέδεσε το όνομα του με το ΑΚΕΛ, με τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις λαϊκές διεκδικήσεις, με την αντίσταση στο φασισμό και το σοβινισμό, με την πάλη για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδα μας.
 • ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία
  ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, με τη δύναμη που μάς δίνουν οι εργαζόμενοι, με πίστη στο μέλλον που αξίζει ο λαός μας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία, τονίζει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση της με την ευκαιρία της σημερινής 92ης επετείου από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ), συνεχιστής του οποίου είναι το Ανορθωτικό Κόμμα Κυπρίων Εργαζομένων (ΑΚΕΛ).
 • Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης
  Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης Aνακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ για τον θάνατο του Βετεράνου στελέχους του Κόμματος Χρίστου Κουρτελλάρη: "Με αισθήματα βαθιάς θλίψης η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει τον θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος, Χρίστου Κουρτελλάρη. Ο Χρίστος Κουρτελλάρης γεννήθηκε το 1919 στους Εργάτες. Εντάχθηκε στις γραμμές του εργατικού κινήματος από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ το 1940 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Μπήκε στο δρόμο της βιοπάλης σχεδόν από παιδί και στρατεύτηκε στο δρόμο του αγώνα τον οποίο δεν…
 • Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία
  Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας ανέλυσε το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και τα μηνύματα που μέσω του στάλθηκαν στην κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα το Επαρχιακό Συμβούλιο προχώρησε σε μια αποτίμηση της δράσης και της παρουσίας του πριν και κατά τη διάρκεια του 31ου ΠΦΝΦ, επαναβεβαιώνοντας τη θέληση του, να συνεχίσει…
 • Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ
  Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξελέγη στη θέση της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ, επικρατώντας του ανθυποψηφίου της Μαρίνου Μουσιούτα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Κεντρικής Επιτροπής, Φύτο Κωνσταντίνου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έλαβε 4.008 ψήφους ή 63,96%. Ο Μαρίνος Μουσιούτας έλαβε ποσοστό 36,04%.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top