Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από την ημέρα κατά την οποία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν στις 14 Αυγούστου 1974 και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί.

Ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι, παραμένει από τότε περίκλειστο και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της πόλης στις κατοικίες και στις περιουσίες τους, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία βρήκε την αφορμή να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια εναντίον της Κύπρου, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά της εκλεγμένης Κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου. Στις 20 Ιουλίου του 1974, ισχυριζόμενες ότι ενεργούν σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή εναντίον της Κύπρου, καταλαμβάνοντας το 36% των εδαφών της Δημοκρατίας και εκδιώκοντας, με τη δύναμη των όπλων, τους Ελληνοκυπρίους από τις κατοικίες και τις περιουσίες τους. Πέραν του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αντιπροσωπεύει το 70% του οικονομικού δυναμικού περιήλθε υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, ενώ το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων έγιναν πρόσφυγες στην ίδιά τους την πατρίδα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν με πολλά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτήσει σεβασμό για την ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στις κατοικίες τους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί, όμως όλα αυτά τα ψηφίσματα έχουν αγνοηθεί από την Τουρκία.

Η κατάσταση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, περιγράφεται με παραστατικότητα στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο που δημοσιοποιήθηκε το 2008 σε συνέχεια της διερευνητικής αποστολής στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2007: «Από το φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν- τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου. Η φύση κατέχει επίσης τα Βαρώσια. Δέντρα και θάμνοι έχουν βλαστήσει μέσα από τα σπασίματα των φθαρμένων οδικών αρτηριών, όπου το έδαφος έχει βυθιστεί και έχει γεμίσει το υπόγειο αποχετευτικό σύστημα. Γάτες και τρωκτικά περιφέρονται στα στενά. Οι εκκλησίες έχουν υποστεί την ίδια μοίρα όπως τα άλλα κτήρια: βεβηλώθηκαν και αφέθηκαν να αποτελούν σιωπηλούς μάρτυρες της κάποτε επικρατούσας Χριστιανικής κοινότητας. Σχολεία και παιδικά πάρκα παραμένουν επίσης εγκαταλελειμμένα».

 ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

 Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ για τη μαύρη επέτειο της Β΄ Φάσης της τουρκικής εισβολής αναφέρει:

Η 14η Αυγούστου είναι η μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής του 1974, με την οποία ο Αττίλας κατέλαβε σχεδόν το 37% του κυπριακού εδάφους. 

Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την προδοσία του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’, καθώς και την αποδιοργάνωση που αυτό προκάλεσε, οδήγησε τις συνομιλίες στη Γενεύη σε κατάρρευση ώστε να συνεχίσει το έγκλημά της.

Οι νέοι μας είχαν κληθεί ξανά να αντιμετωπίσουν τον Αττίλα σε ένα άνισο και προδομένο αγώνα και παρά τον ηρωισμό τους – και τη θυσία πολλών παληκαριών μας – δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την προέλασή του. Οι Τούρκοι εισβολείς προς ανατολικά έφθασαν μέχρι την Αμμόχωστο, η οποία είχε εγκαταλειφθεί από τους πραξικοπηματίες και την κατέλαβαν, και προς τα δυτικά έφθασαν μέχρι και τη Μόρφου. Η γραμμή Αττίλα, που μέχρι σήμερα χαράσσει το κορμί της πατρίδας μας, ολοκληρώθηκε.

Ο κυπριακός λαός χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας. Τιμούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους, τους πρόσφυγες, τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό σε συστράτευση ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Το Κυπριακό διέρχεται σήμερα μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση και η κινητικότητα που παρατηρείται μετά την κάθοδο στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, θέτει όλες τις πλευρές ενώπιον των ευθυνών τους. Ελπίδα και προσδοκία μας είναι να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αυτή τη φορά να οδηγήσουν σε αίσια κατάληξη. Και αυτή η κατάληξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα απελευθερώνει από την τουρκική κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας.

Η απελευθέρωση από την κατοχή και η επανένωση του τόπου μας θα αποτελέσει τη δικαίωση των αγώνων μας και η καινούργια σελίδα για το λαό μας ο οποίος θα μπορεί να οικοδομήσει τη ζωή του σε συνθήκες μόνιμης ελευθερίας, ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top