Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι εθνικό θέμα, ανέφερε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η κατάσταση στην Κύπρο απέχει από το να χαρακτηριστεί άριστη, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου για τις χωματερές μετά την καταδικαστική απόφαση του 2013.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην εκστρατεία της ΕΕ για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, με σύνθημα «Αλλάζω συνήθειες», λέγοντας πως οι πολίτες είναι έτοιμοι για τέτοιες αλλαγές.

Όπως είπε, η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου καταγράφηκε τόσο μεγάλη μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με τα στοιχεία να δείχνουν πτώση της τάξης του 75-80% σε ένα μήνα από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

Ο κ. Παπαδόπουλος τάχθηκε επίσης υπέρ της ανάληψης κοινών δράσεων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς όπως είπε, το περιβάλλον «δεν γνωρίζει όρια». Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανισορροπία στα ζητήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, καθώς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επηρεάζεται όλο το νησί.

«Η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει όρια και το πρόβλημα είναι κοινό», είπε και εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι για τέτοια θέματα θα ήταν καλό να υπάρχουν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως είχε γίνει παλιότερα για τα αστικά λύματα με το σταθμό επεξεργασίας στη Μια Μηλιά.

Αναφερόμενος στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημείωσε πάντως ότι και οι ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υπολείπονται πολύ στον τομέα αυτό. «Η Κύπρος είναι πολύ μακριά από το να θεωρηθεί ότι έχει άριστη διαχείριση, όχι μόνο στα πλαστικά, αλλά γενικά στη διαχείριση απορριμμάτων, στη διαχείριση των αστικών λυμάτων» και άλλου, είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η κατάσταση στους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων είναι «πολύ δύσκολη και πολύ άσχημη σε πολλές περιπτώσεις», ενώ παρέπεμψε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο για το θέμα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει του κινδύνου επιβολής πρόστιμου από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο του 2013 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των χωματερών σε Βατί και Κοτσιάτη. Πρόσφατα, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέληξε με την κοινοπραξία Ηλέκτωρ-Ελλάκτωρ-Cybargo σε συμφωνία για διαχείριση των απορριμμάτων της επαρχίας Λευκωσίας στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης.

«Υπάρχει μέγα θέμα, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος μίλησε τότε για μεγάλο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στην Κύπρο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως «είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο, εάν [η Λευκωσία] δεν συμμορφωθεί».

Ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος σε σχέση με το μέτρο χρέωσης για πλαστικές σακούλες σε υπεραγορές και καταστήματα, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης τους. «Μετράμε ένα μήνα από την εφαρμογή του μέτρου και έχουμε τεράστια αποτελέσματα. Η Κύπρος ήταν ίσως η μοναδική χώρα που είχε τόσο γρήγορη μείωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top