Είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα κάθε ενέργεια που στοχεύει να εξιλεώσει, να δικαιώσει ή και να δικαιολογήσει τους πραξικοπηματίες, τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄, τονίζει το ΑΚΕΛ σε διακήρυξη του με αφορμή την 44η επέτειο από το προδοτικό φασιστικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ β΄.

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι «όσοι διακηρύττουν ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού καλά κάνουν να γνωρίζουν ότι επανένωση της Κύπρου και η αποενοχοποίηση του πραξικοπήματος, δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

Διαβάστε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης του ΑΚΕΛ:

«Η φετινή 15η Ιουλίου, αποτελεί την τεσσαρακοστή τέταρτη επέτειο της μεγαλύτερης προδοσίας  που διαπράχθηκε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Την αποφράδα μέρα του φασιστικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄, παίχτηκε η πρώτη πράξη του Κυπριακού δράματος και η απαρχή της μεγαλύτερης καταστροφής στην ιστορία της Κύπρου. Ως τέτοιο θα βρίσκεται για πάντα στη συλλογική συνείδηση του Κυπριακού λαού.

Το πραξικόπημα δεν ήταν το μεμονωμένο έργο κάποιων παραφρόνων, όπως συχνά γίνεται προσπάθεια να υποστηριχθεί. Αντίθετα ήταν το αποκορύφωμα σχεδιασμών και ενεργειών υπόσκαψης της Κυπριακής ανεξαρτησίας πολλών χρόνων. Στόχος της προδοσίας, με όχημα την απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας του Μακαρίου, ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκική εισβολή και η διχοτόμηση της Κύπρου. Άλλωστε, το Πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Φάκελο της Κύπρου διαπιστώνει ότι το πραξικόπημα ήταν προϊόν συνομωσίας που εξυφάνθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και του οποίου η εκτέλεση ανατέθηκε στην Χούντα των Αθηνών και τη γριβική ΕΟΚΑ Β΄.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, ο κυπριακός λαός βιώνει ακόμα τις τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος. Το έγκλημα, για το οποίο δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς, συνεχίζει να καθορίζει τις ζωές του λαού της Κύπρου μέχρι σήμερα. Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραμένει ανοικτή η πληγή των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των παθόντων. Συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από την Κύπρο η απειλή καινούργιων δεινών και συμφορών. Για τούτο και είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα κάθε ενέργεια που στοχεύει να εξιλεώσει, να δικαιώσει ή και να δικαιολογήσει τους πραξικοπηματίες, τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄.

Η αναβίωση του γριβισμού και του σοβινισμού στις μέρες μας εκφράζεται με την άνοδο ακροδεξιών, φασιστικών οργανώσεων. Εκφράζεται με την ανέγερση μνημείων και την ηρωοποίηση των επιτιθέμενων στο Προεδρικό. Εκφράζεται με τη θωπεία και τη συνεργασία με τη ναζιστική ακροδεξιά. Όσοι διακηρύττουν ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού καλά κάνουν να γνωρίζουν ότι επανένωση της Κύπρου και η αποενοχοποίηση του πραξικοπήματος, δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Το ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το φασιστικό πραξικόπημα, τους εμπνευστές, οργανωτές και εκτελεστές του. Αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων Αντιστασιακών και αγκαλιάζει με σεβασμό τις οικογένειες τους. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους Αντιστασιακούς, που με τους αγώνες τους έσωσαν την αξιοπρέπεια του λαού μας. Καταδικάζει για μια ακόμα φορά τα εγκλήματα που συντελέστηκαν στο οκταήμερο της επικράτησης του πραξικοπήματος.

Με αφορμή την τεσσαρακοστή τέταρτη επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα την Τετάρτη, 18 Ιουλίου στο αμφιθέατρο «το Σκαλί». Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να δώσει μαζικά και δυναμικά το παρόν του στην  εκδήλωση για να τιμήσουμε τους νεκρούς και τους ήρωες μας, να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να μην αφήσουμε τίποτε να ξεχαστεί και να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας».

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top